Vandaag o.a.: Visjes vlechten, Op pad met boer Jan, Waterland Jazz Collectief, ZaanseVrouwenKr8, AD6 feest, Historische rondwandeling Wormerveer-Noord, ZaanFolk Sessie (foto), Royal Opera House, Jazz Inverdan met Felicity Provan en exposities bij het Weefhuis en Zaansgroen…

Verderop deze week: lezing door Dirk Jan Zwart over ‘De Stijkelgroep’, lezing door Rob Koeman over ‘De natuur in de Polder Westzaan’, Alzheimer Café bij buurtcentrum De Bovenkruier, kennismaken met de duurzaam wonen bij het Zaanse Tangramhuis en Babel Cinema met ‘De Wereld van Carlijn’.

Zondag 3 maart

 • Visjes vlechten vanaf 13.00 uur in natuurmuseum E. Heimans. Er zijn ervaren vlechters aanwezig die kinderen kunnen helpen om visjes of leuke onderzettertjes te vlechten van wilgen. Voor de wilgentenen wordt een kleine vergoeding gevraagd. Kinderen vanaf 3 jaar betalen € 4,00 toegang tot het museum (twee volwassen begeleiders gratis). Locatie: Thijssestraat 1, Zaandam.
 • Op pad met boer Jan op de Stadsboerderij Darwinpark. Boer Jan geeft twee keer een rondleiding (om 13.00 en 14.45 uur) en vertelt alles over het boerderijleven. Er zijn ook geit- en schaaplammetjes te bewonderen. Locatie: De Weer 31, Zaandam.
 • Roos Nieuwenhuijs en Susan Kelly Meinen geven de expositie ‘Zeebanket’ bij het Weefhuis. Met de oceaan als inspiratiebron zijn kleurrijk koraal, schelpen en zeedieren terug te vinden in de collages en schilderijen van Susan en in de gouden sieraden van Roos. De expositie is van 12.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Laura van Dijk geeft een solo-expositie bij Zaansgroen. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Waterland Jazz Collectief treedt op in De Groote Weiver. Het optreden begint om 15.00 uur. Locatie: Industrieweg 1a, Wormerveer.
 • ZaanseVrouwenKr8 organiseert op Internationale Vrouwendag een gezellige dag in wijkcentrum de Poelenburcht. Het thema is ‘een wereld, duizend vrouwen’ met veel muziek en dans. De middag is van 13.30 – 19.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Weerpad 1A, Zaandam.
 • Het koor Golden Pennies treedt op in zorgcentrum Pennemes. Een gevarieerd programma vol herkenning en meezingnummers. Het optreden begint om 14.15 uur en kaarten kosten € 5,00 (€ 2,50 voor bewoners). Locatie: Bloemgracht 95, Zaandam.
 • Team Timbo to the Top organiseert een AD6 feest in Lab-44 op het Hembrugterrein. Vanaf 14.00 uur zijn er optredens van o.a. DJ Robin van SplashFM en hoofdact “HastalaVista”. Kaarten kosten € 20,00 en de opbrengst van de middag is voor Alpe d’HuZes. Kaarten bestellen kan per mail. Locatie: Middenweg 44, Zaandam.
 • De Historische Vereniging Wormerveer organiseert een een historische rondwandeling door Wormerveer-Noord. De wandeling van ca 1,5 – 2 uur (3 km) onder leiding van Piet Jongert start om 13.00 uur bij het Clubhuis van de Historische Vereniging. Deelname aan de wandeling kost € 4,00. Locatie: achter Zaanweg 124 (ingang in de Steijnstraat naast nr. 2), Wormerveer.
 • ZaanFolk Sessie vanaf 16.30 uur in Café de Melterij in Wormerveer. Iedereen mag aanschuiven. Iers, Amerikaans, singer-songwriter, Nederlands: alles kan voorbij komen. Tijdens de soepsessie, die plaats vindt rond 18.00 uur, is er een optreden van Dirk Versteeg & Willem en Rita Loman. Locatie: Wandelweg 76, Wormerveer. (foto)
 • Royal Opera House: Manon bij De Fabriek. De film begint om 13.00 uur en kaarten kosten € 17,50. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • Jazz Inverdan met kornettiste/zangeres Felicity Provan in de Doopsgezinde Vermaning Zaandam. De voorstelling ‘Close’ begint om 16.00 uur en kaarten kosten € 18,00. Locatie: Westzijde 80, Zaandam.

Verderop deze week:

Maandag 4 maart

 • Dirk Jan Zwart geeft een lezing over ‘De Stijkelgroep’ in de Wormerveerse Vermaning. De lezing begint om 20.00 uur. Kaarten kosten € 10,00 (gratis voor leden van ’t Nut). Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.

Donderdag 7 maart

 • Het project ‘Westzaan ziet ze vliegen!’ in de Zuidervermaning gaat van start met een lezing door Rob Koeman over ‘de natuur in de Polder Westzaan’. De lezing begint om 20.15 uur en kaarten kosten € 7,50. Een expositie met vogelfoto’s van Vogelwacht Zaanstreek is nog t/m 17 april te bezichtigen. Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.
 • Alzheimer Café Zaanstad bij buurtcentrum De Bovenkruier. Het thema is ‘Dementie en veranderingen in relaties’. Het café begint om 19.30 uur en de toegang is gratis. Locatie: Drielse Wetering 49, Zaandam.
 • Bij het Zaanse Tangramhuis kun je kennismaken met de duurzaam wonen, bijzondere groene oplossingen en de laatste ontwikkelingen vernemen op het gebied van duurzaamheid en klimaatadaptatie. De inloop is vanaf 15.00 uur en het programma duurt tot 17.30 uur. Aanmelden kan door een mail te sturen. Locatie: De Groene Bark (unit 257), Provincialeweg 302, Zaandam.
 • Babel Cinema met ‘De Wereld van Carlijn’ bij De Fabriek. De Nederlandse cartograaf Carlijn Kingma laat zich volgen bij de creatie van haar kunstwerk ‘Het Waterwerk van ons Geld’, waar ze laat zien hoe onrechtvaardig ons financiële systeem in elkaar zit. Na de film is er een gesprek met filmmaker Ariane Greep. De film begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 11,00. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.

Vrijdag 8 maart

 • Op Internationale Vrouwendag 2024 wordt Hannie Schaft geëerd als symbool van het Vrouwenverzet in de oorlog. De herdenking bij het Hannie Schaft monument aan de Westzijde begint om 11.00 uur. Na de herdenking kunnen de aanwezigen koffie drinken bij de Vermaning. Locatie: Westzijde 39, Zaandam.
 • Stichting Sisters in Zaanstad (ook bekend als Zaan Moms) organiseert een evenement voor Internationale Vrouwendag bij Melia Venue. Naast een culturele ondernemersmarkt, culturele hapjes en drankjes, muziek en gezelligheid, is er ook een panelgesprek tussen vrouwen in Zaanstad. Locatie: Paltrokstraat 12, Zaandam.
 • Internationale Vrouwendag met de film ‘C’è Ancora Domani’ bij De Fabriek. Stijlvol en krachtig drama over een huisvrouw in het Rome van 1946, die de eerste stappen zet om zich te onttrekken aan de tirannie van haar man. De film begint om 19.00 uur en kaarten kosten € 11,00. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • Cabaretière Lisa Ostermann geeft de voorstelling ‘Makkelijk in de omgang’ in theater De KunstGreep. Lisa combineert scherpe grappen met bitterzoete liedjes en onverwachte wendingen. De voorstelling begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 19,00. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • Parkinsoncafé vanaf 14.15 uur in het Mennistenerf. Neuroloog Annelou Ypeij geeft een presentatie over de jarenlange mantelzorg voor haar partner met parkinson. Aansluitend is er gelegenheid vragen te stellen en na te praten. Vooraf aanmelden kan per mail. Locatie: H. Gerhardstraat 77, Zaandam.
 • Zincafé met het thema ‘Asiel en migratie, wat maakt asiel zo’n gevoelig onderwerp?’ in de Kogerkerk. Spreker professor Leo Lucassen vertelt over dit onderwerp en er is gelegenheid voor vragen en gesprek. De avond begint om 20.00 uur. De toegang is gratis (na afloop collecte voor de onkosten. Locatie: Kerkstraat 14, Koog aan de Zaan.
 • Light By The Sea plays The Cranberries bij Podium de Flux. Het optreden begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 12,50 in de voorverkoop (€ 16,00 aan de deur). Locatie: Hemkade 48, Zaandam.
 • Het Linnaeus Trio komt met ‘EntomoPhonia!’ naar de Zuidervermaning. Een concert over alles wat vliegt; de wondere klankwereld van de insecten met composities van o.a. Bach, Desprez, Schumann, Fauré en Bartók. Het concert begint om 20.15 uur en kaarten kosten € 15,00. Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.
Entomophonia!

Zaterdag 9 maart

 • De Historische Vereniging Wormerveer organiseert een tentoonstelling van foto’s en andere artikelen in het kader van ‘100 jaar Gemeentelijke Vrijwillige Brandweer’ in de brandweerkazerne Wormerveer. De tentoonstelling is vandaag van 10.00 – 15.00 uur en morgen van 10.00 – 16.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Industrieweg 1c, Wormerveer.
 • Het tweede Bakermat Concert in de Wormerveerse Vermaning is voor het Zaanse Metropolitan Roof Orchestra.  Het concert begint om 20.15 uur en kaarten kosten € 12,50. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
 • Lia Goldman geeft de foto-expositie ‘Intrigerende Wereld door de lens van Lia Goldman’ bij Zaansgroen. Tijdens de expositie laat zij werk van de afgelopen jaren zien. De expositie is vandaag en morgen van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
Lia Goldman – Artistiek naakt
 • Weidevogels van de Zaanstreek. Vlak voor het broedseizoen begint, organiseert Staatsbosbeheer in samenwerking met de vrijwilligers van Stichting de Kalverpolder een unieke excursie door het natuurgebied achter de Zaanse Schans. Ontdek de weidevogels, de prachtige veenweidennatuur en leer over het werk dat wordt gedaan om dit landschap zo te houden. 10.00 – 12.00 uur, leeftijd: vanaf 12 jaar, kosten € 7.50. Meer informatie en aanmelden bij Staatsbosbeheer.
 • De Samenwerkende Oostzaanse kunstenaars (SOK) geven de expositie ‘Het rijk der fabelen’ bij het Weefhuis. Twaalf kunstenaars leveren werk aan die onder deze thematiek valt en vertelt daar een verhaal bij. Deze verhalen zie je terug bij het tentoongestelde werk. De expositie is vandaag en morgen van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Antonin Rioche / NDT geeft de voorstelling ‘Glitter’ in theater De KunstGreep. De voorstelling begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 18,00. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • UNKnowN Art Gallery viert de komst van de lente met Expo 4 ‘First Day of Spring’. Deze groepsexpositie brengt een eclectische mix van nationale en internationale kunstenaars samen, die de frisheid, zonnigheid en levendigheid van de lente in hun werken belichamen. Vanmiddag tussen 14.00 – 18.00 vindt de feestelijke opening plaats. Daarna is de expositie tot eind april te bezoeken. Locatie: Oostkade 10-12, Zaandam.
 • Nathalie Baartman geeft de voorstelling ‘De Bössels van Baartman’ (try-out) bij Podium Oost-Knollendam (POOK). De voorstelling begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 18,50. Locatie: Dorpsstraat 95, Oostknollendam.
 • Het Historisch Genootschap Crommenie presenteert van 9 t/m 17 maart de tentoonstelling ‘De oude meesters uit Krommenie’ in Huize Barkeloo. De tentoonstelling is van 13.00 – 16.00 uur te bezichtigen en de toegang is gratis. Locatie: Vlusch 8a, Krommenie.
De Geus huiskamer
 • Klaas van Eerden (Try-out) comedyshow bij theater De Kaasfabriek. De voorstelling begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 18,50. Locatie: Dorpsstraat 206, Wormer.
 • Inwoners uit Zaanstad kunnen vandaag op bezoek bij twee duurzame huizen. Huiseigenaren Peter en Jitske geven dan allebei een thematour, waarbij ze vertellen over de verduurzaming van hun huizen. Meer informatie en aanmelden op de website Duurzame Huizen Route.
 • Tributeband Brucified komt met ‘Tribute to Bruce Springsteen’ naar de Bullekerk. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 26,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
fotograaf William Rutten

Zondag 10 maart

 • Het Grote Avonturenfeest van 13.00 – 17.00 uur in het Zaantheater. Gratis workshops, dans- en knutselactiviteiten en een speurtocht door het theater. Er zijn daarnaast twee voorstelling ‘Kees of de jongen die te veel scheetjes liet (5+) – Percossa’ en ‘De stille kletsmajoor (3+) – Tg Winterberg. Kaarten voor de voorstellingen kosten € 5,00. Locatie: Nicolaasstraat 3, Zaandam.
‘Kees of de jongen die te veel scheetjes liet’ – Percossa
 • De Samenwerkende Oostzaanse kunstenaars (SOK) geven de expositie ‘Het rijk der fabelen’ bij het Weefhuis. Twaalf kunstenaars leveren werk aan die onder deze thematiek valt en vertelt daar een verhaal bij. Deze verhalen zie je terug bij het tentoongestelde werk. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Lia Goldman geeft de foto-expositie ‘Intrigerende Wereld door de lens van Lia Goldman’ bij Zaansgroen. Tijdens de expositie laat zij werk van de afgelopen jaren zien. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. Vanaf 15.00 uur wordt Lia vergezeld oor de improviserende muzikant Jackie Fleskens. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • De Historische Vereniging Wormerveer organiseert een tentoonstelling van foto’s en andere artikelen in het kader van ‘100 jaar Gemeentelijke Vrijwillige Brandweer’ in de brandweerkazerne Wormerveer. De tentoonstelling is vandaag van 10.00 – 16.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Industrieweg 1c, Wormerveer.

Woensdag 13 maart

 • Jan Rudolph de Lorm, museumdirecteur van het Singer Laren, geeft een lezing over ‘het Impressionisme van het Noorden’ in het Weefhuis. De lezing is van 20.00 – 21.00 uur. Kaarten kosten € 10,00 en vooraf reserveren is verplicht. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk. uitverkocht

Donderdag 14 maart

 • Jaarvergadering van Groei en Bloei Zaanstreek Waterland met na afloop een lezing door Jos Ketelaar over stinzen en voorjaarbloeiers. De avond in De Stolp is voor leden en niet-leden en begint om 19.30 uur. Deelname voor niet-leden kost € 5,00. Locatie: Kerkstraat 12, Koog aan de Zaan.

Vrijdag 15 maart

 • Nederlandstalige troubadour Stephanie Struijk geeft de voorstelling ‘Dezelfde zon’ in theater De KunstGreep. De voorstelling begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 19,00. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • In de Bullekerk start een nieuwe serie getiteld: ‘Bernd ontvangt…’ Het eerste concert is vanavond met als gast Paul de Leeuw. Bernd is pianist, liedjesschrijver en bandleider van verschillende artiesten. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 28,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Bernd ontvangt Paul de Leeuw
 • Concert aan de Zaan met een pianosolo van muzikant Martin Oei. Het concert is van 19.30 – 22.00 uur. Locatie: Noorddijk 90, Wormerveer.
 • Toneelvereniging Eensgezindheid speelt de voorstelling ‘Gebroken ijs’ in Dorpshuis Oostknollendam. De komedie van Haye van der Heyden gaat over bejaarde passagiers op een cruiseschip. De voorstelling begint om 20.00 uur (ook morgen). Kaarten kosten € 12,50. Reserveren kan door een mail te sturen. Locatie: Dorpsstraat 95, Oostknollendam.
 • Singer-songwriter Krystl geeft samen met Kobus Groen een concert in het kerkje van Markenbinnen. Het concert begint om 20.15 uur. De entree is vrij (er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd). Reserveren kan door een mail te sturen. Locatie: Dorpsstraat 43, Markenbinnen.
Krystl en Kobus

Zaterdag 16 maart

 • Toneelvereniging Eensgezindheid speelt de voorstelling ‘Gebroken ijs’ in Dorpshuis Oostknollendam. De komedie van Haye van der Heyden gaat over bejaarde passagiers op een cruiseschip. De voorstelling begint om 20.00 uur. Kaarten kosten € 12,50. Reserveren kan door een mail te sturen. Locatie: Dorpsstraat 95, Oostknollendam.
 • Carel Kraayenhof en Marietta Petkova geven de voorstelling ‘De Hand van de Beer’ in de Wormerveerse Vermaning. Met volksmuziek als onderliggend thema vertolken zij werken van o.m. Bach en Schubert Muziek wordt afgewisseld met persoonlijke verhalen. De voorstelling begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 23,50. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
 • Sara Milonovich & Greg Anderson geven een concert bij Roots aan de Zaan. Het concert bij FluXus begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 15,00 (€ 7,50 voor jongeren tot 18 jaar). Locatie: Westzijde 148, Zaandam.
 • Muziekvereniging Excelsior Oostzaan geeft het Excelsior voorjaarsconcert met Karin Bloemen in theater De KunstGreep. De voorstelling begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 20,00. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • Gerard Alderliefste komt met een achtmans bezetting naar de Bullekerk. Onder de warme Franse klanken van onder meer de accordeon en de viool, worden bezoekers meegenomen door het joie de vivre, de liefde voor muziek en voor de Franse taal. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 23,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Gerard Alderliefste én vrienden – fotograaf Michael Bosboom
 • 60 Plus koor De Golden Pennies, Popkoor LovetoSing en Country en Westernkoor Rumberley geven een concert in de Paaskerk. Het concert ‘Remember the Legends, part III’ is een muzikale reis door de tijd van 1943 tot 2016. Het concert is van 19.30 – 22.00 uur en kaarten kosten € 12,50. Locatie: Burgemeester ter Laanplantsoen 21, Zaandam.
 • Czaar Peter Zaandam & Gooise Operette met ‘Der Vogelhändler’ in Zaantheater. Onder begeleiding van een groot orkest wordt een komisch muzikaal spektakel tot leven gebracht. De voorstelling begint om 20.15 uur en kaarten kosten € 26,00. Locatie: Nicolaasstraat 3, Zaandam.
 • Violiste Merel Vercammen en pianiste Dina Ivanova geven een concert bij de MuziekHaven. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 25,00. Locatie: Papenpad 12, Zaandam.
 • Zes kunstenaars exposeren hun schilderijen en tekeningen in het Weefhuis. De expositie ‘ABCHWZ’ is geen ABC-tje, maar een complex van gedachten, theorieën en kunststijlen. De expositie is vandaag en morgen van 13.00 – 17.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Theatergroep Kortsluiting 2.0 geeft de voorstelling ‘Kortsluiting’ bij het Zaans Toneelhuis. Vijf acteurs en één muzikant buigen zich over vragen die ons allemaal kunnen bezighouden. De voorstelling begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 15,00. Locatie: Cornelis van Uitgeeststraat 2, Zaandam.
Theatergroep Kortsluiting 2.0
 • Boeken- en platenbeurs van 10.00 – 16.00 uur in de Petruskerk. De opbrengst is voor project Vastenactie 2024 met als thema: Leven in een veranderde wereld. Locatie: Snuiverstraat 2, Krommenie.
 • Barokensemble Eik en Linde voert Bach’s Johannes Passie uit in de Vermaning. Het concert begint om 19.30 uur en kaarten kosten € 20,00 (€ 5,00 tot 18 jaar). Meer informatie en reserveren op de website van Nieuwehuys Concerten. Locatie: Westzijde 80, Zaandam.
 • Het cabaret duo Blauwe Vinkjes treedt op bij theater De Kaasfabriek. De voorstelling begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 20,00. Locatie: Dorpsstraat 206, Wormer.
 • Het blokfluit/klavecimbelduo Teun&Teun geeft een Happy Hour-concert in de Zuidervermaning. Het concert is van 17.00 – 18.00 uur en kaarten kosten € 15,00. Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.
Teun&Teun

Zondag 17 maart

 • Zes kunstenaars exposeren hun schilderijen en tekeningen in het Weefhuis. De expositie ‘ABCHWZ’ is geen ABC-tje, maar een complex van gedachten, theorieën en kunststijlen. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Czaar Peter Zaandam & Gooise Operette met ‘Der Vogelhändler’ in Zaantheater. Onder begeleiding van een groot orkest wordt een komisch muzikaal spektakel tot leven gebracht. De voorstelling begint om 14.15 uur en kaarten kosten € 26,00. Locatie: Nicolaasstraat 3, Zaandam.
 • Popup Choir Singalong – ‘ABBA Gimme! Gimme! Gimme!’ in de Bullekerk. Maarten Bos en Tijmen de Koning nemen het publiek mee met alle hits. De singalong begint om 14.00 uur en kaarten kosten € 13,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Zondagmiddagconcert ‘Ierse middag’ in de Maria Magdalenakerk met optredens van Folkkoor Out-Cider, The Lassies en The Rose Irish Dance School. De middag begint om 14.30 uur en kaarten kosten € 17,50. Locatie: Dorpsstraat 351, Wormer.
Folkkoor Out-Cider
 • Leerlingen van de muziekscholen van de orkesten ZFCZaandijk en OGKrommenie geven een leerlingenconcert in de Zuidervermaning. In het orkest spelen startende musici van 7 tot 70 jaar. De optredens beginnen om 13.00 en om 14.00 uur. Vanaf 15.00 uur zijn er nog ensembles te beluisteren. De toegang is gratis. Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.
 • Het Ruysdael Kwartet in concert in theater De KunstGreep. Het concert begint om 14.30 uur en kaarten kosten € 19,00. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • De Historische Vereniging Wormerveer organiseert een historische rondwandeling door Wormerveer-Zuid. De wandeling van ca. 1,5 – 2 uur (3 km) onder leiding van Piet Jongert start om 13.00 uur vanaf de muziekkoepel in het Wilhelminapark. Deelname aan de wandeling kost € 4,00. Locatie: Wandelweg 53, Wormerveer.
 • Joes Boonen geeft de voorstelling ‘Deze ridder zegt nee’ (vanaf 2 jaar) in theater De Kaasfabriek. De voorstelling begint om 11.00 uur en kaarten kosten € 8,00. Locatie: Dorpsstraat 206, Wormer.
 • Het allereerste Silent Metal concert van Nederland ‘de Silent Metal Mayhem’ in Café Het Pand. Er zijn zijn voor circa 50 mensen headsets, maar ook via de speakers zijn op praatniveau de bands te horen. De middag begint om 16.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Zuiddijk 7, Zaandam.

Woensdag 20 maart

 • Alzheimer Café Zaanstad in zorgcentrum Het Pennemes. Het thema is ‘Dementie en veranderingen in relaties’. Het café begint om 19.30 uur en de toegang is gratis. Locatie: Bloemgracht 95, Zaandam.

Vrijdag 22 maart

 • Nhung Dam geeft de voorstelling ‘Nhung geeft zicht bloot’ in theater De Kaasfabriek. De voorstelling begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 20,00. Locatie: Dorpsstraat 206, Wormer.
 • The Cosmic Carnival komt met de live-documentaire ‘Fleetwood Mac – The Incredible Story’ naar Podium de Flux. De voorstelling begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 22,50 in de voorverkoop (€ 26,00 aan de deur). Locatie: Hemkade 48, Zaandam.
 • Hollandse Feestavond bij dorpshuis De Kwaker. De avond begint om 19.30 uur en de toegang is gratis. Locatie: J.J. Allanstraat 127, Westzaan.
 • Het Zaanse Regenboogcafé van 14.30 – 17.30 uur in café Zaanzicht. Een gezellige bingomiddag met de bingoballetjes van Adri en Ira. Locatie: Oostzijde 209, Zaandam.
 • De Belgische tributeband REMIND brengt een ode aan R.E.M. in de Bullekerk. De zeskoppige band speelt de grootste hits van R.E.M. zoals ‘Shiny happy people’ en ‘Losing my religion’. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 26,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam. 

Zaterdag 23 maart

 • Bram van Beusekom geeft de beeldende objecttheatervoorstelling ‘Vlieg eens vlug!’ in de Zuidervermaning. Spreid je vleugels, dans en zing mee in deze interactieve en humoristische voorstelling voor iedereen vanaf 2 jaar! De voorstelling begint om 14.00 uur en kaarten kosten € 7,50. Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.
Vlieg eens vlug!
 • Dámaris van der Meer en Jannita Postema geven de expositie ‘DjooiArt en Art-Jannita’ in het Weefhuis. De expositie is vandaag en morgen van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Concerten bij Kaarslicht met Nicolas van Poucke in de kerk van Jisp. Het concert begint om 20.15 uur. Kaarten kosten € 20,00 en zijn te reserveren via reserveren@concertjisp.nl. Locatie: Dorpsstraat 46, Jisp.
Nicolas van Poucke
 • Lexion bestaat als evenementen organisatie 25 jaar in 2024. Dat wordt vandaag van 16.00 – 02.00 uur gevierd bij North Sea Venue. Locatie: Hemkade 48, Zaandam.
 • Peter Elias en Karin Kuik geven een expositie bij Zaansgroen. De expositie is vandaag en morgen van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • De Culturele Raad presenteert Roxane van Iperen in de Bullekerk. Daarnaast komt de comedian Gerrie Smits. De avond begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 16,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Roxane van Iperen
 • Fabian Franciscus geeft de voorstelling ‘Loskomen’ (try-out) in Dorpshuis Oostknollendam. De voorstelling begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 15,00. Locatie: Dorpsstraat 95, Oostknollendam.
 • Sopraan Saskia Voorbach en alt Janneke Vis brengen een kleine Matthäus Passion in ’t Reghthuys. Begeleid door viool en piano brengen ze de hoogtepunten uit Bachs werk. Het optreden begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 25,00. Locatie: Kerkbuurt 35, Westzaan.

Zondag 24 maart

 • Buurtcentrum De Pelikaan organiseert haar maandelijkse kindertheatervoorstelling (vanaf 4 jaar). Deze zondag speelt theater Smoespot de voorstelling ‘Spring’. De voorstelling begint om 14.00 uur en kaarten kosten € 5,00 (incl. limonade en fotoshoot met artiesten en poppen). Locatie: Kervelstraat 185-A, Krommenie.
 • Peter Elias en Karin Kuik geven een expositie bij Zaansgroen. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Country Jukebox met Country K in café Het Pand. Vanaf 16.00 uur keuze uit 40 country hits van o.a. Dolly Parton, Bob Dylan en John Denver. De toegang is gratis. Locatie: Zuiddijk 7, Zaandam.
 • Dámaris van der Meer en Jannita Postema geven de expositie ‘DjooiArt en Art-Jannita’ in het Weefhuis. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Blazersensemble Septentriones treedt op in de kerk van Krommeniedijk. Het optreden begint om 14.30 uur en kaarten kosten € 10,00. Locatie: Krommeniedijk 182, Krommenie.
 • Excelsior Amsterdam Voorjaarsconcert Rhythms of the World in theater De KunstGreep. De voorstelling begint om 14.00 uur en kaarten kosten € 14,00 (€ 7,00 voor 65+ en 12-). Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • COV Zaanstreek en de Johannes Passion van J.S. Bach in de Oostzijderkerk. De muzikale begeleiding bestaat uit het barokorkest Florilegium Musicum. Het Passieconcert begint om 14.00 uur en kaarten kosten € 31,50 (€ 15,00 voor jongeren t/m 16 jaar). Locatie: Zuiddijk 1, Zaandam.
 • De deuren van de Kunstgenieloods staan 13.00 – 17.00 uur weer open. Iedereen met een neus voor kunst, design, creatieve workshops en originele kado’s is welkom. Locatie: Busch en Dam 13, Uitgeest.
 • Vocaal Ensemble Intermezzo geeft een Passieconcert in de Kogerkerk. Het concert begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 12,50 in de voorverkoop (€ 15,00 aan de deur), jongeren t/m 18 jaar gratis. Locatie: Kerkstraat 14, Koog aan de Zaan.

Dinsdag 26 maart

 • Royal Opera House: Madama Butterfly bij De Fabriek. De film begint om 20.15 uur en kaarten kosten € 20,50. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.

Woensdag 27 maart

 • In het Weefhuis wordt de lezing ‘STROOM. De Zaan in beweging’ gegeven. De lezing begint om 20.00 uur en deelname kost € 10,00. Voor liefhebbers is er de mogelijkheid tot napraten onder genot van een drankje. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Het maandelijkse koffieconcert van Wouter Harbers in de Bullekerk. Deze middag is vocaal ensemble Cantus Lux Aeterna te gast. Het concert is van 11.00 – 12.00 uur en de toegang is gratis (vrijwillige bijdrage na afloop). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Het Zaans Interkerkelijk Mannenkoor geeft een Passie en Paasconcert in de Bullekerk. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 15,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.

Donderdag 28 maart

 • De Nederlandse componist Egon geeft zijn versie van de Mattheus Passion bij de MuziekHaven. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 25,00. Locatie: Papenpad 12, Zaandam.
 • Open Podium Lenteconcert bij FluXus. Elk seizoen is er een Open Podium voor leerlingen van de muziekschool, maar ook voor amateurmuzikanten van andere docenten en voor leden van muziekverenigingen in de Zaanstreek. De avond begint om 19.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Westzijde 148, Zaandam.

Vrijdag 29 maart

 • Dansavond met dj Deniece in de Bullekerk. Vanaf 20.30 uur een trip down memory lane en waan je je even terug in de 90’s. Kaarten kosten € 10,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Martijn Koning geeft de voorstelling ‘Overkill’ (try-out) bij theater De Kaasfabriek. De voorstelling begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 19,50. Locatie: Dorpsstraat 206, Wormer.
 • FluXus Talentenconcert: voor muzikaal talent is er een Talentenklas, waaraan jaarlijks 20 talentvolle cursisten kunnen deelnemen. Het concert begint om 19.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Westzijde 148, Zaandam.
 • Het Zaantheater opent vandaag en morgen de deuren voor een Kunstrondleiding door het hele gebouw. Een blik achter de schermen, waarbij je het gebouw op een totaal andere manier kunt ervaren. De rondleidingen beginnen om 14.00, 16.00 en 20.00 uur en kaarten kosten € 15,00. Locatie: Nicolaasstraat 3, Zaandam.
Kunstrondleiding Zaantheater (fotograaf Pascal Fielmich)

Zaterdag 30 maart

 • Anja Nieuwenhuize en Irene van der Veur geven tijdens het paasweekend een expositie bij Zaansgroen. De expositie is te bezoeken van 13.00 – 17.00 uur en de toegang is gratis. Ook op 31 maart en 1 april. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Het Zaantheater opent de deuren voor een Kunstrondleiding door het hele gebouw. Een blik achter de schermen, waarbij je het gebouw op een totaal andere manier kunt ervaren. De rondleidingen beginnen om 14.00, 16.00 en 20.00 uur en kaarten kosten € 15,00. Locatie: Nicolaasstraat 3, Zaandam.
 • Textiele werkvormen en grafische vormgeving: ‘kunstnijverheid’ in het Weefhuis. De expositie van Hannie Husslage en Peter Schaap is vandaag en morgen van 13.00 – 17.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • De 13-koppige tribute band Gewoon André geeft een optreden in de Bullekerk. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 29,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam. uitverkocht

Zondag 31 maart

 • Anja Nieuwenhuize en Irene van der Veur geven tijdens het paasweekend een expositie bij Zaansgroen. De expositie is vandaag en morgen van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Textiele werkvormen en grafische vormgeving: ‘kunstnijverheid’ in het Weefhuis. De expositie van Hannie Husslage en Peter Schaap is van 13.00 – 17.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.

Maandag 1 april

 • Anja Nieuwenhuize en Irene van der Veur geven tijdens het paasweekend een expositie bij Zaansgroen. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.

Vrijdag 5 april

 • Ter ere van de opening van de expositie van Wim ter Weele geeft De Kift vanaf 19.45 uur een kamerconcert bij Zaansgroen. Voor dit intieme concert zijn slechts 40 kaartjes beschikbaar. Kaartjes kosten € 15,00. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam. uitverkocht
De Kift

Zaterdag 6 april

 • Wim ter Weele (drummer en artistiek leider van De Kift) geeft dit weekend een expositie bij Zaansgroen. De tentoongestelde werken tonen serene landschappen in waterbestendige acryl, subtiel aangebracht op Japans rijstpapier. De expositie is vandaag en morgen van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
Werk van Wim ter Weele
 • Een extra kamerconcert van De Kift bij Zaansgroen. Het concert begint om 19.45 uur en kaarten kosten € 15,00. Voor het intieme concert zijn slechts 40 kaarten beschikbaar. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Ladies Day bij Dorpshuis de Kwaker. Van 14.00 – 22.00 uur zijn er verschillende stands met voor ieder wat wils. En er worden lootjes verkocht met kans op mooie prijzen. De toegang is gratis. Locatie: J.J. Allanstraat 127, Westzaan.

Zondag 7 april

 • Wim ter Weele (drummer en artistiek leider van De Kift) geeft dit weekend een expositie bij Zaansgroen. De tentoongestelde werken tonen serene landschappen in waterbestendige acryl, subtiel aangebracht op Japans rijstpapier. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.

Donderdag 11 april

 • De jaarlijkse Beursvloer vindt weer plaats in de Bullekerk. Van 15.30 – 17.00 uur wisselen maatschappelijke organisaties en bedrijven hun hulpvragen en aanbod uit. De onderlinge matches zijn altijd heel divers. Meer informatie en aanmelden op de website van de Zaanse Uitdaging. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.

Vrijdag 12 april

 • Leoni Jansen en Carel Kraayenhof geven het theaterconcert ‘Melancholie in de Polder 2’ in de Bullekerk. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 23,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Leoni Jansen en Carel Kraayenhof

Vrijdag 19 april

 • Pop en Theaterkoor LEF! presenteert de muziekvoorstelling ‘Houvast’ in de Bullekerk. In de voorstelling maak je kennis met vrouwen die vastzitten, niet alleen letterlijk binnen de muren van een gevangenis, maar ook in gedachten, relaties, gewoontes of in hun lijf. De voorstelling begint om 20.15 uur en kaarten kosten € 19,95. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Stichting Leeghwater musicals geeft de voorstelling ‘The Spitfire Grill’ in theater De Kwaker. De voorstelling begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 22,75. Reserveren kan op de website van Leeghwater musicals. Ook te zien op 20 en 21 april. Locatie: J.J. Allanstraat 127, Westzaan

Zaterdag 20 april

 • Pop en Theaterkoor LEF! presenteert de muziekvoorstelling ‘Houvast’ in de Bullekerk. In de voorstelling maak je kennis met vrouwen die vastzitten, niet alleen letterlijk binnen de muren van een gevangenis, maar ook in gedachten, relaties, gewoontes of in hun lijf. De voorstelling begint om 20.15 uur en kaarten kosten € 19,95. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Stichting Leeghwater musicals geeft de voorstelling ‘The Spitfire Grill’ in theater De Kwaker. De voorstelling begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 22,75. Reserveren kan op de website van Leeghwater musicals. Ook te zien op 21 april. Locatie: J.J. Allanstraat 127, Westzaan
 • Open Joodse Huizen en Huizen van Verzet. Kom binnen in de huizen die het verhaal vertellen over Zaanse Joden die zijn gedeporteerd of die de oorlog door onder te duiken hebben overleefd. Hoor het verhaal over verzetsmensen die hun leven in de waagschaal stelden door onderduikers in huis te nemen, zorgden voor onderduikadressen of acties ondernamen en aanslagen pleegden om de Duitsers dwars te zitten.
 • Het derde Bakermat Concert in de Wormerveerse Vermaning is voor Harbour Jazzband. Het concert begint om 20.15 uur en kaarten kosten € 15,00. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
 • Het Zaans Symfonie Orkest geeft een voorjaarsconcert in de Kooger Vermaning. Met werken van Mendelssohn, Saint-Saëns en Gustav Holst. De 2 solisten tijdens dit concert zijn Jacco Verburgt (fluit) en Marcus Prins (klarinet). Het concert begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 16,50 (kinderen tot 12 jaar gratis). Locatie: Lagendijk 34, Koog aan de Zaan.
Zaans Symfonie Orkest

Zondag 21 april

 • Stichting Leeghwater musicals geeft de voorstelling ‘The Spitfire Grill’ in theater De Kwaker. De voorstelling begint om 14.00 uur en kaarten kosten € 22,75. Reserveren kan op de website van Leeghwater musicals. Ook te zien op 21 april. Locatie: J.J. Allanstraat 127, Westzaan.

Zaterdag 27 april

 • Kinderkoningsdag ‘een dag vol plezier voor alle kinderen’ in Wormerveer. Van 10.30 – 16.30 uur kunnen kinderen gratis genieten aan de Groene Valk en de Groene Boer. Iedereen is welkom! Locatie: Groene Valk / Groene Boer, Wormerveer.

Check altijd:

Nog meer? Check de Zaanse Evenementen Kalender.

Langlopend

Van 26 oktober 2023 t/m 5 maart 2024 geeft de Wormerse Marja van Gompel een exposeitie in bezoekerscentrum De Poelboerderij. Van Gompel tekent en schildert al van jongs af aan. Ze heeft gaandeweg een eigen stijl ontwikkelt en werkt met verschillende materialen zoals karton, textiel, kurk en gedroogde planten. Ze gebruikt zowel olieverf als inkt en acrylverf. De expositie is dagelijks van 09.30 – 16.00 uur te bezoeken. Locatie: Veerdijk 106, Wormer.

Vanaf 12 februari exposeert Zaankanter Marijke Krabbenbos een maand lang in De Bieb. Ze exposeert 50 van haar ideeën voor Mens, Markt en Maatschappij. Bezoekers kunnen kennismaken met haar grenzeloze en praktische creativiteit. De expositie is ingericht op de eerste verdieping van de Verkadefabriek. Te bezoeken tijdens de openingstijden van De Bieb, maandag tot en met vrijdag van 08.30 – 20.30 uur, op zaterdag en zondag van 11.00 tot 15.00 uur. De toegang is gratis. Locatie: Westzijde 170 A, Zaandam.

Marijke Krabbenbos

Vanaf 13 februari t/m 23 maart is het schilderwerk van Gloria Velando Mango te bezichtigen in Chocolaterie de Cacaoboom. In haar geheel eigen stijl maakt zij, met acryl op canvas, kleurrijke, swingende en expressieve composities. Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag 10.30 uur – 16.30 uur. Locatie: Lagedijk 142b, Zaandijk.

Werk van Gloria Velando Mango

Tot en met 30 maart is een expositie van de fietsende fotograaf Wim Habernickel te zien in Zorgcirkel Saenden. Er zijn meer dan 50 door hem gemaakte foto’s te zien op de begane grond en op de 1e verdieping. Er is voor iedereen wat te zien, Zaanse  molens, gebouwen, luchten, en natuur. De expositie is te bezichtigen van maandag t/m zaterdag van 10.30 – 16.30 uur. Locatie: Nova Zembla 2, Zaandam.

foto Wim Habernickel

Van 29 september 2023 t/m 31 maart 2024 presenteert het Zaans Museum de nieuwe tentoonstelling ‘Stroom. De Zaan in beweging.’ Documentair fotografen Bert Verhoeff en David Galjaard laten de veranderingen zien in het oudste industriegebied van Europa. Architect en rijksbouwmeester Floris Alkemade en muzikant Tim Knol spreken ieder een audiotour in. Kaarten voor het Zaans Museum kosten € 14,50 (t/m 3 jaar gratis, 4 t/m 17 jaar € 7,50). Locatie: Schansend 7, Zaandam (Zaanse Schans).

De Zaanwerf – Bert Verhoeff

Van 1 t/m 31 maart exposeert Alfons Selie het werk van zijn broer Hans, een beeldend kunstenaar geboren in Wormer, in café Fabriek. Het gaat om een serie van indringende portretten, een paar grotere doeken geïnspireerd door Vermeer en het schilderij met de schoenen. De getoonde werken worden voor het eerst geëxposeerd en zijn tevens te koop. De expositie is gratis te bezoeken tijdens openingstijden van café Fabriek.

Werk van Hans Selie

Van 21 februari t/m 1 april exposeren de Zaandammers Marianne van der Pluijm, Henk van der Pluijm en Simon Theewis in De Kunstgreep. De expositie is te bezichtigen op maandag t/m woensdagvan 08.30 – 17.00, donderdag van 08.30 – 19.00 uur, vrijdag van 08.30 – 13.00 uur en tijdens theatervoorstellingen en andere activiteiten in De Kunstgreep. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.

Van 6 maart tot 17 april exposeert de Koogse kunstenares Marion Maas in Bezoekerscentrum De Poelboerderij. Bij deze expositie zijn onder meer acryl- en olieverfschilderijen te zien van de bekende Zaanse weidevogels, van bloemen en strandtaferelen. Openingstijden donderdag tot en met zondag van 9.30 – 16.00 uur.  Locatie: Veerdijk 106, Wormer.

Werk van Marion Maas

Van 22 december t/m 27 april is in het Molenmuseum de expositie ‘Het Fortuin – De tragische geschiedenis van een papiermolen’ te bezoeken. De tentoonstelling laat zien hoe het mis kon gaan en hoe molen Het Fortuin uiteindelijk in vlammen op ging. Toch werd hier de kiem gelegd voor het succes van het latere papierconcern Van Gelder Zonen. Locatie: Kalverringdijk 30, Zaandam.

Van 9 maart tot eind april viert UNKnowN Art Gallery de komst van de lente met Expo 4 ‘First Day of Spring’. Deze groepsexpositie brengt een eclectische mix van nationale en internationale kunstenaars samen. Deelnemende kunstenaars zijn Susan Meinen, Cenk Düzyol, Mike de Vos, Nils Westergard, Lisa van Oosten, Ravian Derrière, André van Beele en Rogier van Twuijver. Te bezoeken van vrijdag t/m zondag van 13.00 – 18.00 uur en op afspraak. Locatie: Oostkade 10-12, Zaandam.

Van 1 maart t/m 3 mei geven de cursisten van fotograaf Tim Knol een expositie in de Verkadefabriek. Het werk is te zien in de gangen het Fluxus-gebouw, iedereen is van harte welkom om een kijkje te nemen. De werken zijn ook te koop. De expositie is te bezichtigen van maandag t/m zaterdag tijdens de openingstijden van FluXus. De toegang is gratis. Locatie: Westzijde 168, Zaandam.

Foto Alwin van Halm

Samenstelling: Merel Kan & Piet Bakker (De Orkaan) op basis van informatie van culturele instellingen en lezers. Ook activiteit op laten nemen? Mail naar agenda@deorkaan.nl