Waarheen? Sam Newbould, Club Classique, Poppentheater…

Vandaag o.a.: Zaanse 48uurs Theaterfestival, Poppentheater De Vliegende Koffer, Barnsteendag Natuurmuseum, Boer Jan in het Darwinpark, ‘Liedjes die niet mochten’, Popup Choir Singalong, John Meijer, Club Classique, expositie Tine Pauwels, boekpresentatie, Sam Newbould (foto) en het Weefhuis…

Verderop deze week: Marjan Minnesma in Wormerveerse Vermaning, debatavond in Café De Fabriek, optreden Micha Molthoff en band, Internationale Vrouwendag, Hannie Schaft herdenking, filmmiddag de KunstGreep en lezingen.

Zondag 5 maart

 • Dag 3 van het Zaanse 48uurs Theaterfestival. ’s Middags wordt elke voorstelling intern voor elkaar gespeeld, zodat om 16.00 uur de première plaatsvindt. Locatie: Cornelis van Uitgeeststraat 2, Zaandam.
 • Duo Expositie Janko Bosch & Pim Krajenbrink in het Weefhuis. De expositie is dit van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Kindervoorstelling ‘Ollie Trollie reist naar de sterren’ van Poppentheater De Vliegende Koffer in buurtcentrum De Pelikaan. De voorstelling is voor kinderen vanaf 4 jaar en begint om 14.00 uur. Kaarten kosten € 5,00 (incl. limonade). Locatie: Kervelstraat 185-A, Krommenie.
 • Het Natuurmuseum organiseert een Barnsteendag, een fossiele bomenhars die afkomstig is van naaldbomen. Met vrijwilligers van geologievereniging Amathysta wordt gezocht naar barnsteen, worden deze gepoetst en onder een microscoop gelegd. De dag is van 11.00 – 17.00 uur en deelname kost € 3,50 (volwassenen en begeleiders gratis). Locatie: Thijssestraat 1, Zaandam.
 • Boer Jan vertelt aan kleuters over de dieren bij Stadsboerderij Darwinpark. Er zijn alweer lammetjes geboren! De middag is van 13.00 – 17.00 uur. Locatie: De Weer 31, Zaandam.
 • Het Nederlied Ensemble uit Amsterdam brengen het programma ‘Liedjes die niet mochten’ in Dorpshuis De Kwaker. Het optreden is van 14.00 – 16.00 uur. Kaarten kosten € 19,80 en kun je reserveren via Nederlied. Locatie: J.J. Allanstraat 127, Westzaan.
 • De Engelse saxofonist Sam Newbould treedt samen met zijn internationaal samengestelde band ‘Sam Newbould Quintet’ op in de Doopsgezinde Vermaning. ‘Jazz Inverdan’ begint om 16.00 uur en kaarten kosten € 18,00. Locatie: Westzijde 80, Zaandam. (foto boven)
 • Expositie in basisschool “de Hoeksteen“ met werk van Marianne Frederiks, Mieke ten Wolde, Coby Mulder, Cees Jak en Co Jak. De expositie is van 11.00 – 17.00 uur te bezoeken. Locatie: Serooskerkestraat 74B, Krommenie.
 • Club Classique geeft een concert bij theater de KunstGreep. Het concert begint om 14.00 uur en kaarten kosten € 17,50 (incl. consumptie). Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • Popup Choir Singalong – The Scene in de Bullekerk. In deze editie zing je driestemmig mee met het knallende ‘Iedereen is van de Wereld’. De singalong begint om 14.00 uur en kaarten kosten € 12,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Popup Choir met Maarten Bos (dirigent) en Tijmen de Koning (gitarist)
 • Tine Pauwels geeft een expositie van schilderijen (van acryl) en keramiek in het Bartel Jacobs Centrum. De expositie is vanaf vandaag tot 11 mei te bezoeken. Op vrijdag van 10.00 – 12.00 uur, zondag van 11.00 – 12.00 uur en iedere derde woensdag van de maand van 10.00 tot 12.00 uur. Locatie: Kerkbuurt 12, Oostzaan.
 • John Meijer, bekend van o.a. BZN en Drukwerk, treedt op in de Bloesem. Het optreden is van 14.00 – 16.00 uur en kaarten kosten € 5,00. Reserveren is niet nodig. Locatie: Vinkenstraat 2, Wormerveer.
 • Ed Vermeulen treedt op bij het Tolhuys aan de Zaan. Het optreden begint om 16.30 uur en de toegang is gratis. Locatie: Westzijde 216, Zaandam.
 • Ineke van Zuijlen geeft een presentatie van haar nieuwe roman ‘De kat en de liefde’ in De Stolp. De presentatie begint om 14.00 uur, waarbij Ineke wat zal vertellen over haar roman, een stukje zal voorlezen en vragen beantwoord. Na afloop is er koffie/thee en kun je het boek laten signeren. Locatie: Kerkstraat 12, Koog aan de Zaan.
 • Een bridgedrive voor alle bridgers in buurtcentrum de Vuister. Er wordt van van 13.30 – 17.30 uur gespeeld. Bij voldoende belangstelling zijn er aparte groepen voor beginners en gevorderden. Deelname kost € 4,00 en aanmelden kan tot 11.00 uur op de dag zelf. Locatie: Molenwerf 44, Koog aan de Zaan.

Verderop deze week:

Maandag 6 maart

 • Marjan Minnesma vertelt… in de Wormerveerse Vermaning. Marjan Minnesma‚ directeur en oprichtster van stichting Urgenda, geeft om 20.00 uur een lezing. Kaarten kosten € 7,50 (gratis voor leden van ’t Nut). Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
 • Bij de vereniging Parapsychologie Zaanstreek-Waterland geeft Karel Haakman een lezing over gevoelige en paranormale kinderen. De lezing begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 10,00 (leden gratis). Opgeven kan door te mailen naar theo40@yahoo.com. Locatie: Pinkstraat 14, Koog aan de Zaan.
 • Dorpscontact vergadering bij de Saense Bouwplaats in Westzaan. Welke overlast hebben de omwonenden van scheepsmotoren en wat de rol van de Port of Amsterdam hierbij? Wat doet de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied? Deze onderwerpen en meer komen vanaf 20.00 uur aan de orde. Locatie: J.J. Allanstraat 144, Westzaan.
 • Debatcentrum De Vonk organiseert de tweede debatavond in Café De Fabriek. Het thema is ‘Hoe gaan we de steeds schaarser wordende openbare ruimte verdelen in relatie tot de gezondheid van onze inwoners?’ Het programma begint om 20.15 uur en toegang is gratis. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.

Dinsdag 7 maart

 • Violist Micha Molthoff en band geven een muzikale voorstelling in het Zaantheater. De voorstelling begint om 14.00 uur en kaarten kosten € 20,00. Locatie: Nicolaasstraat 3, Zaandam.

Woensdag 8 maart

 • Op de Internationale Vrouwendag wordt Hannie Schaft geëerd als symbool van het vrouwenverzet en als strijdster tegen racisme, fascisme en discriminatie. De herdenking is bij het monument voor Hannie Schaft en start om 11.00 uur. Tijdens deze bijeenkomst is het mogelijk bloemen te leggen. Er zijn deskundige handen aanwezig die van alles kunnen doen om de bezoekers een metamorfose te geven. Laat je verrassen en laat je portemonnee maar thuis. Locatie: Westzijde 39, Zaandam.
 • Internationale Vrouwendag in het Sociale Winkeltje in Assendelft (initiatief van een buurtbewoonster). Vrouwen kunnen tussen 14.30 – 16.30 uur een Henna tattoo op hun handen laten zetten. Er wordt Marokkaanse thee geschonken met lekkere koekjes erbij. Locatie: Kaaikhof 7, Assendelft.
 • De Internationale Vrouwendag wordt ook in het Warme Huis in Oostzaan gevierd. Locatie: Zuideinde 180, Oostzaan.
 • Kienen bij de Fronik buurtboerderij. Het kienen begint om 14.00 uur en er worden zes rondjes gespeeld. De kosten hiervoor zijn € 8,00. Locatie: Westzanerdijk 150, Zaandam.

Donderdag 9 maart

 • Filmmiddag voor senioren met ‘Jerry and Marge go large’ in de theaterzaal van de KunstGreep. De inloop is vanaf 13.30 uur met koffie/thee en wat lekkers. Na afloop is er een gezellig samenzijn met een kop soep. De kosten bedragen € 6,00. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • Het duo n00b (Laura Bakker en Isabelle Kafando) met de voorstelling ‘n00b speelt n00b’ in het Zaantheater. De voorstelling begint om 20.30 uur. Locatie: Nicolaasstraat 3, Zaandam. UITVERKOCHT
 • Molenaar en houtbewerker Bart Carel Nieuwenhuis komt in de Zuidervermaning vertellen over houtbouw en smuiger. Aan de hand van beeldmateriaal vertelt hij over het restaureren en betegelen van dergelijke stookplaatsen. De avond begint om 20.15 uur en kaarten kosten € 7,50. Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.

Vrijdag 10 maart

 • Laura Fygi treedt op in de Bullekerk. Het optreden is gebaseerd op haar in november 2022 gelanceerde boek “ALL OF ME”. Het optreden begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 20,00 (excl. € 1,50 reserveringskosten). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Laura Fygi
 • Expositie Ariane James – Infraroodfotografie bij Zaansgroen. Deze tentoonstelling gaat over verwevenheid met het landschap. De magie van zonlicht, schaduw, wind, regen en wisselende kleuren in het landschap vertaalt Ariane met infrarood fotografie naar een klein theater. De expositie is op 10/11/18 en 19 maart van 13.00 – 17:00 uur te bezichtigen. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
Ariane James
 • Jeff Heijne en Conchita Boon geven de voorstelling Flamengo & Cambio in de Wormerveerse Vermaning. De voorstelling begint om 20.15 uur en kaarten kosten € 18,50. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
Jeff Heijne en Conchita Boon

Zaterdag 11 maart

 • Marieke Wenink en Susanne Degerfors zorgen voor een kleine muzikale omlijsting van de expositie Infraroodfotografie bij Zaansgroen. Alvast een voorproefje van de Muziektheater voorstelling ‘Tot de Winter erop Volgt’ met gedichten van Toon Tellegen, die op 30 septemeber en 1 oktober als try out wordt aangeboden bij Zaansgroen. Het optreden begint om 16.00 uur. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Cabaretier André Manuel geeft de voorstelling ‘De zieke geest’ bij Pook Oostknollendam. De voorstelling begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 17,50. Locatie: Dorpsstraat 95, Oostknollendam.
 • Expositie Ariane James – Infraroodfotografie bij Zaansgroen. Deze tentoonstelling gaat over verwevenheid met het landschap. De magie van zonlicht, schaduw, wind, regen en wisselende kleuren in het landschap vertaalt Ariane met infrarood fotografie naar een klein theater. De expositie vandaag en 18/19 maart van 13.00 – 17:00 uur te bezichtigen. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.

Zondag 12 maart

 • In het Zaans Toneelhuis voert ‘Het Speelt’ twee korte voorstellingen (30 minuten) op, aangevuld met een een korte tussenvoorstelling De voorstellingen op deze avond zijn ‘Het Oliepeil’ en ‘Aloise’. Kaarten kosten € 7,50 (voor de hele avond). Locatie: Cornelis van Uitgeeststraat 2, Zaandam.
 • Een luchtige lezing op de luie zondagmorgen door Hans Luiten in buurtcentrum De Vuister. Het gaat deze keer over België. De lezing is van 11.00 – 12.45 uur en de kosten zijn € 8,00. Aanmelden kan via: info@devuister.nl. Locatie: Molenwerf 44, Koog aan de Zaan.
 • Zaanse VrouwenKr8 organiseert Internationale Vrouwendag met o.a. Miss Beulah, het koor Wereld Vrouwen Zingen Samen en dj Souad. Het thema voor dit jaar is ‘onbeperkt leefbaar’. De dag is van 13.00 – 19.00 uur in wijkcentrum de Poelenburcht. Locatie: Weerpad 1a, Zaandam.

Woensdag 15 maart

 • Welzijnwonenplus organiseert een mantelzorgcafé in De Omslag. Mantelzorgers zijn vanaf 12.30 uur welkom om mee te praten. Aanmelden is niet noodzakelijk. Locatie: Faunastraat 68, Wormer.

Vrijdag 17 maart

 • Voor de derde keer wordt de Zaanse Top 500 georganiseerd. De editie 2023 vindt dit weekend plaats in Dorpshuis De Kwaker. Vanaf 1 februari kan er de hele maand gestemd worden via de website van de Zaanse Top 500 www.zaansetop500.nl. Het uitzendschema wordt begin maart bekend gemaakt. Er is deze avond ook een Popquiz. Locatie: J.J. Allanstraat 127, Westzaan.
 • Jimmy Duchateau geeft met zijn band een theaterconcert in de Bullekerk. Het concert is een eerbetoon aan de Amerikaanse countrylegende John Denver. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 22,50 (excl. € 1,50 reserveringskosten). Locatie: Westzijde 75, Zaandam. 
Jimmy Duchateau

Zaterdag 18 maart

 • Muziekvereniging Crescendo Assendelft speelt haar Voorjaarsconcert met als thema: ‘Moeder Aarde, Een wake up call’. Er wordt een tombola gehouden waarvan de opbrengst bestemd is voor de renovatie van het clubgebouw. Het concert begint om 19.30 uur en kaarten kosten € 5,00. Locatie: Dorpsstraat 535A, Assendelft.
 • Concerten bij Kaarslicht met Matangi kwartet & Nikola Meeuwsen. Een combinatie van strijkkwartet en piano. Het concert begint om 20.15 uur. Kaarten kosten € 19,00 en zijn te reserveren via reserveren@concertjisp.nl. Locatie: Dorpsstraat 46, Jisp.
 • Teun Wisse (blokfluit) en Teun Braken (klavecimbel) geven een concert in de Zuidervermaning. Het concert begint om 20.15 uur. Kaarten kosten € 25,00 (€ 21,00 vrienden van Oude Muziek, € 10,00 studenten/CJP). Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.
Teun & Teun
 • Ariane James geeft een workshop Infraroodfotografie bij Zaansgroen. De workshop is van 10.30 – 12.30 uur en deelname kost € 25,00. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Victor Luis van Es geeft de voorstelling ‘Plan B’ in dorpstheater TOWN. De voorstelling begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 19,50. Locatie: Wijdewormerplein 3, Wijdewormer.
 • De Amsterdamse bang The Bayou Mosquitos brengen samen met Jerney Kate muziek van Bonnie Raitt naar de Wormerveerse Vermaning. De voorstelling begint om 20.15 uur en kaarten kosten € 18,50. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
The Bayou Mosquitos
 • Expositie Ariane James – Infraroodfotografie bij Zaansgroen. Deze tentoonstelling gaat over verwevenheid met het landschap. De magie van zonlicht, schaduw, wind, regen en wisselende kleuren in het landschap vertaalt Ariane met infrarood fotografie naar een klein theater. De expositie vandaag en morgen van 13.00 – 17:00 uur te bezichtigen. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Muziekvereniging en orkest ZFC Zaandijk speelt samen met het slagwerkensemble SDG Ommen bij het Saenredamcollege. Ter voorbereiding van de Open Nederlands Fanfare Kampioenschap slaan de clubs de handen ineen. Het optreden begint om 20.00 uur en de toegang bedraagt € 5,00 (tot 18 jaar gratis). Locatie: Elvis Presleystraat 1, Zaandijk.
 • De Vlaamse schrijver Tom Lanoye komt naar de Culturele Raad in de Bullekerk. De avond begint om 20.00 uur een kaarten kosten € 15,00 (excl. € 1,00 reserveringskosten). Locatie: Westzijde 75, Zaandam
 • De Czaar Peter Operette en de Gooise Operette verzorgen samen muzikaal theaterstuk ‘Boccaccio’. Verhaal en muziek komen samen. Franz von Suppé brengt de bezoeker mee naar lang vervlogen tijden. De voorstelling begint om 20.15 uur en kaarten kosten € 26,00. Locatie: Nicolaasstraat 3, Zaandam.

Zondag 19 maart

 • De Czaar Peter Operette en de Gooise Operette verzorgen samen muzikaal theaterstuk ‘Boccaccio’. Verhaal en muziek komen samen. Franz von Suppé brengt de bezoeker mee naar lang vervlogen tijden. De voorstelling begint om 14.15 uur en kaarten kosten € 26,00. Locatie: Nicolaasstraat 3, Zaandam.
 • De oudste Modeltreinbeurs komt deze zondag weer naar buurtcentrum De Vuister. De beurs is van 09.45 – 14.15 uur. De toegangsprijs bedraagt € 3,00 voor volwassenen en € 1,50 voor kinderen t/m 12 jaar. Locatie: Molenwerf 44, Koog aan de Zaan.
 • Muziekorganisatie Krommenie organiseert een muziekmiddag in buurtcentrum De Pelikaan. Vanaf 15.15 uur optredens van De Premier Cadets, Premier Drumcorps en The Incredibles. Daarnaast een optreden van ‘Van Slag Odion’, een muziekgroep met mensen met een beperking. Locatie: Kervelstraat 185a, Krommenie.
 • Het Gospelkoor Revival uit Zaandijk geeft o.l.v. dirigent Chris de Kroon een concert in de Ontmoeting. Het thema van het concert is ‘Samen’. Het concert begint om 15.30 uur en kaarten kosten € 12,50. Locatie: Parklaan 1, Zaandijk.
 • Expositie Ariane James – Infraroodfotografie bij Zaansgroen. Deze tentoonstelling gaat over verwevenheid met het landschap. De magie van zonlicht, schaduw, wind, regen en wisselende kleuren in het landschap vertaalt Ariane met infrarood fotografie naar een klein theater. De expositie van 13.00 – 17:00 uur te bezichtigen. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Opening van de expositie die de Schilderskring Zaanstreek Noord voor het eerst in de Zuidervermaning houdt. Tijdens de opening spelen twee jonge Oekraïense helden (Nestor Shalimov en Fjödor) piano. Ze spelen ieder uur vanaf het hele uur tussen 13.00 en 16.00 uur. Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.
 • Kaoru geeft een optreden in de Wormerveerse Vermaning. Vanaf 15.00 uur is er een interactieve middag voor jong en oud, met voor elke leeftijdsgroep een speciaal concert, waarbij met de keuze, de lengte van de stukken en de verhalen rekening gehouden is met de doelgroep. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
 • Het Ontroerend Goed Koor geeft een lenteconcert in de Bullekerk. Het optreden begint om 14.30 uur en kaarten kosten € 12,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Het Ontroerend Goed Koor

Vrijdag 24 maart

 • Toneelvereniging Eensgezindheid speelt vandaag en morgen de tragikomedie ‘Slapende honden’ in het Dorpshuis van Oostknollendam. De voorstelling begint om 20.15 uur en kaarten kosten € 12,50. Locatie: Dorpsstraat 95, Oostknollendam.

Zaterdag 25 maart

 • Toneelvereniging Eensgezindheid speelt de tragikomedie ‘Slapende honden’ in het Dorpshuis van Oostknollendam. De voorstelling begint om 20.15 uur en kaarten kosten € 12,50. Locatie: Dorpsstraat 95, Oostknollendam.
 • Roots aan de Zaan met een optreden van MOTYK bij FluXus. Ze spelen nog een laatste maal Flairck-materiaal. Het optreden begint om 20.00 uur. Kaarten kosten € 22,00 (voor leden € 15,00) en kunnen worden gereserveerd via rootsaandezaan@gmail.com. Locatie: Westzijde 148, Zaandam (Pasveerzaal/Fluxus).
 • Alexander Broussard geeft ‘The Billy Joel Experience!’ in de Bullekerk. De ode aan Billy Joel begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 22,50 (excl. € 1,50 reserveringskosten). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Alexander Broussard
 • Expositie ‘Project Nederlands-Indië’ Herma van Bolhuis & Michelle van den Berg bij Zaansgroen. Michelle interviewde acht mensen die hun jeugd in Nederlands-Indië hebben doorgebracht. Herma maakte acht portretten, acht schilderijen van model in interieur en acht kleine Indische herinneringen. Vanaf 25 maart t/m 17 april op vrijdag en zaterdag van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is vrij. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Tim Knol Solo ‘Lightyears Better’ in de Wormerveerse Vermaning. Amerikaans georiënteerde muziek: als Young, Petty, Sexsmith, Dylan, Tweedy. Songs met een goed verhaal. Het optreden begint om 20.15 uur en kaarten kosten € 20,00. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
 • Rommelmarkt bij buurtcentrum de Bovenkruier. Iedere laatste zaterdag van de maand is de rommelmarkt van 09.30 – 14.00 gratis te bezoeken. Locatie: Drielse Wetering 49, Zaandam.
 • Benefiet Rommelmarkt van 10.00 – 16.00 bij Scouting Koog-Zaandijk. De gehele opbrengst wordt gebruikt voor de aanschaf van nieuw veiligheidsmateriaal. Locatie: Zuiderzoom 84, Koog aan de Zaan.

Zondag 26 maart

 • Bewoners van basisschool ’t Buut, vluchtelingen uit Oekraïne, stellen zich voor in de Bullekerk. Deze avond vertellen zij verhalen, geluiden en muziek. Naast bewoners zijn er ook verschillende artiesten die optreden. De avond wordt afgesloten met DJ Deniece. De opbrengst komt ten goede aan de organisatie ‘Zeilen voor Vrijheid’. De avond begint om 18.33 uur en kaarten kosten € 12,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Expositie ‘Project Nederlands-Indië’ Herma van Bolhuis & Michelle van den Berg bij Zaansgroen. Michelle interviewde acht mensen die hun jeugd in Nederlands-Indië hebben doorgebracht. Herma maakte acht portretten, acht schilderijen van model in interieur en acht kleine Indische herinneringen. De expositie is t/m 17 april op vrijdag en zaterdag van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is vrij. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Het Westzaans Dameskoor geeft een jubileumconcert in de Zuidervermaning. Het concert wordt opgedragen aan een van de oprichters van het koor, Corry Siffels. Zij overleed vorig jaar aan kanker en daarom komt de gehele opbrengst ten goede aan KWF. Het concert begint om 14.00 uur en kaarten kosten € 10,00 (incl. koffie/thee). Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.
Westzaans Dameskoor
 • Phemian (Femke, Mirthe en Anne) spelen jazzy, folk-pop, soulvolle, meerstemmige zang, cello, viool en ukelele in het kerkje van Krommeniedijk. Het optreden begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 10,00 (incl. koffie/thee). Locatie: Krommeniedijk 182, Krommenie.
 • Kindertheater Potitco met de voorstelling ‘Harrie ziet ze vliegen’ in de Wormerveerse Vermaning. De voorstelling begint om 11.00 uur. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
 • Wandelvereniging De laatste Loodjes en Evean organiseren de ‘Evean Voorjaars Wandeling’. De wandeling start bij Evean dagbesteding Noordse Dam en er zijn 3 afstanden. De 5 en 10 km starten tussen 09.00 – 11.00 uur, de 15 km start tot 12 uur. Deelname kost € 4,50 (€ 2,50 voor DLL leden). Locatie: Kerkstraat 108, Wormerveer.

Woensdag 29 maart

 • De Zaanse Uitdaging organiseert samen met gemeente Zaanstad een bijeenkomst om inwoners in kwetsbare (financiële) posities t ehelpen. Van 15.00 – 16.00 uur wordt met maatschappelijke organisaties het onderlinge netwerk in kaart gebracht. Van 16.15 – 17.15 uur schuiven ondernemers aan voor een maatschappelijke Beursvloer. Aanmelden als organisatie of ondernemer? Mail dan naar info@zaanseuitdaging.nl.
 • Het laatste koffieconcert van dit seizoen alweer in de Bullekerk. Wouter Harbers en Sytse Buwalda voeren samen het Erbarme Dich uit. Het concert begint om 11.00 uur en is gratis toegankelijk voor iedereen (collecte bij de uitgang). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Wouter Harbers

Vrijdag 31 maart

 • Golfbaan De Zaanse organiseert een VrijMiBo voor alle ondernemers uit de Zaanstreek. De borrel begint om 16.30 uur en is bedoeld om te netwerken, om elkaar te ontmoeten en om de onderlinge band te versterken. Maar ook om te lachen, elkaar op de schouder te slaan en ideeën op te doen. Locatie: Zuiderweg 68, Wijdewormer.
 • Vandaag is er van 13.00 – 17.00 een preview van de expositie ‘Zinnenprikkelend’, de jubileumexpositie van stichting Het Weefhuis. De komende weken staat het Weefhuis in het teken van de vijf zintuigen. Speciaal voor mensen met een visuele beperking, maar vooral ook voor iedereen die zich wil laten verrassen. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Dansavond met dj Patrick in de Bullekerk. Van 21.00 – 01.00 uur back to the ’70 and ’80. Kaarten kosten € 8,50 en zijn te bestellen via www.bullekerk.nl. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.

Zaterdag 1 april

 • Officiële opening van de expositie Zinnenprikkelend in het Weefhuis. Fotograaf Hannes Wallrafen geeft tijdens de opening een lezing. De opening is om 15.00 uur en de expositie is nog t/m 10 april te bezoeken. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • De elfde editie van Tochie Wormerland. De jaarlijks terugkerende kroegentocht vindt plaats van 14.00 – 22.00 uur.
 • Klein Klassiek Kinderconcert met het thema dieren in het clubgebouw Wormer Vendeliers. Samen spelen, klappen en dansen op muziek. Het babyconcert (t/m 2 jaar) begint om 10.00 uur. Het peuterconcert (2 t/m 4 jaar) begint om 11.15 uur. Toegang is voor kinderen gratis en voor volwassenen € 15,00. Locatie: Knollendammerstraat 28, Wormer.
 • Popup Choir Singalong – Starship in de Bullekerk. We Build This City on Rock ’n Roll!  en andere hits uit de jaren tachtig worden driestemmig gezongen. De singalong begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 12,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Het eerste Monologen Festival in het Zaans Toneelhuis. Meedoen kan door voor 28 februari een video-opname (max. 1 minuut) van je monoloog naar Theatermijn te sturen. Er worden 10 inzendingen gekozen. Meer informatie vindt je op de website van Theatermijn. Locatie: Cornelis van Uitgeeststraat 2, Zaandam.
 • Muziek in de Kogerkerk. Bas Westerhof brengt van 16.00 – 17.00 uur een gevarieerd orgelconcert ten gehore. De toegang is gratis. Locatie: Kerkstraat 14, Koog aan de Zaan.
 • Ar Keltia geeft een Keltisch concert in de Zuidervermaning. Het concert begint om 20.15 uur en kaarten kosten € 12,50. Reserveren kan door te mailen naar aliaskeltia2@gmail.com. Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.
Ar Keltia

Zondag 2 april

 • Poëtische zondagmiddag in het Weefhuis, Zanger/gitarist Hans van Deelen treedt op en er zijn voordrachten van de Zaanse stadsdichters Lisa van Tongeren en Reinier Fosch. De middag is van 15.00 – 17.00 uur en de toegang is gratis. Vooraf reserveren is wel verplicht. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • De Chr. Oratorium Vereniging Zaanstreek (COVZ) brengt de muzikale vertelling De ‘Kleine’ Johannes naar de Bullekerk. Het wordt een Zaans verhaal met o.a. Bruun Kuijt (acteur/regisseur) in de rol van evangelist (verteller), jongeren van de Zaanse Theaterschool in de rol van Pilatus en natuurlijk het vierstemmig koor COVZ. De voorstelling begint om 14.00 uur en kaarten kosten € 22,50 (incl. consumptie) en € 15 voor jongeren t/m 16 jr. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Pangea vriend van Alexander Broussard in de Wormerveerse Vermaning. Vanaf 15.00 uur pop met vleugjes jazz, wereldmuziek en reggae. Kaarten kosten € 22,00 (incl. servicekosten). Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
 • De Frans-Canadese Camadou (Carole Marie Doucet) geeft, samen met haar Zaanse begeleiders Hans van Gelderen en Fred Snel en met haar muzikale vrienden Dasha Beltuikova, Deborah Pardy en Ed Idema een concert bij FluXus. Het concert begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 20,00 (jongeren t/m 18 jaar en leerlingen muziekschool € 10,00). Locatie: Westzijde 148, Zaandam (Pasveerzaal).
Camadou

Donderdag 6 april

 • Orkaan Café in het Weefhuis. Het café begint om 20.00 uur en iedereen is welkom. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.

Zaterdag 8 april

 • De zevenkoppige band Awoei deelt de passie voor Doe Maar. De Doe Maar Tribute Band geeft om 20.00 uur een concert in de Bullekerk. Kaarten kosten € 15,00 (excl. € 1,00 reserveringskosten). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.

Zaterdag 15 april

 • Concerten bij Kaarslicht met Lidy Blijdorp & Tobias Borsboom. Ze spelen Beethoven, Brahms en Ravel in de Jisper Kerk. Kaarten kosten € 19,00 en zijn te reserveren via reserveren@concertjisp.nl. Locatie: Dorpsstraat 46, Jisp.
 • De Kift komt met de theatertour ‘Feest van het Hondsvot’ naar het Zaantheater (i.s.m. Podium de Flux). Muziek, film, literatuur, poëzie, theater, animatie- en tekenkunst komen samen. De voorstelling begint om 20.30 uur. Kaarten kosten € 21,00 in de voorverkoop en € 25,00 aan de deur. Locatie: Nicolaasstraat 3, Zaandam.
De Kift – fotograaf Christophe Vico

Zondag 16 april

 • Talentenconcert in de Vermaning in Koog aan de Zaan (i.s.m. Fluxus). Talenten krijgen een podium en de kans om met een symfonie orkest op te treden. Het concert begint om 14.30 uur. Kaarten kosten € 15,00 (kinderen tot 12 jaar € 5,00). Locatie: Lagendijk 34, Koog aan de Zaan. 
 • Kindertheater Potitco met de voorstelling ‘De Mopperkont’ in de Wormerveerse Vermaning. De voorstelling begint om 11.00 uur. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
 • Kees Jak geeft een fototentoonstelling in de Zuidervermaning. De opening is om 13.00 uur en wordt muzikaal begeleid. De toegang is gratis. Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.
Kees Jak – Vermaning weerspiegeld

Maandag 17 april

 • Johan Lemmen geeft een lezing over ‘Geschiedenis van fotografie en de technieken van fotografie in het algemeen’ in de Wormerveerse Vermaning. De lezing begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 7,50 (gratis voor leden van ’t Nut). Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.

Dinsdag 18 april

 • Jan Rudolph de Lorm geeft een lezing over Kees van Dongen bij het Weefhuis. De eerste lezing op 22 februari was in één dag volgeboekt. Tijdig reserveren wordt aanbevolen. De lezing is van 20.00 – 21.00 uur en kaarten kosten € 10,00. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.

Zaterdag 22 april

 • ‘Coco kan het’ is eerste kussentjesvoorstelling in de Zuidervermaning. Marianne van Houten vertelt het bekende verhaal van het vogeltje dat moet leren vliegen. De voorstelling is voor kinderen vanaf 2 jaar en begint om 11.00 uur. Het is de bedoeling dat alle kinderen een eigen kussentje meenemen om op te zitten. Kaarten kosten € 7,50. Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.
 • De band Exile, bekend van het tv programma ‘The Tribute, Battle of the Bands’, geeft een Rolling Stones Tribute in de Bullekerk. De show begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 20,00 (excl. € 1,00 reserveringskosten). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Andy Irvine komt naar Roots aan de Zaan bij FluXus. Het concert begint om 20.00 uur. Kaarten kosten € 22,00 (€ 15,00 voor leden) en kunnen worden gereserveerd via rootsaandezaan@gmail.com. Locatie: Westzijde 148, Zaandam.
 • De (mini)tentoonstelling T*ART is dit weekend te bezoeken bij Zaansgroen. Zaanse kunstenaars (aangesloten bij Tengel) exposeren hun werk, te bezichtigen op zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Rommelmarkt bij buurtcentrum de Bovenkruier. Iedere laatste zaterdag van de maand is de rommelmarkt van 09.30 – 14.00 gratis te bezoeken. Locatie: Drielse Wetering 49, Zaandam. (Deze rommelmarkt is onder voorbehoud en wordt mogelijk verplaatst naar een andere datum.)
 • De band Exile geeft een Rolling Stones Tribute in de Bullekerk. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 20,00 (excl. € 1,00 reserveringskosten). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.

Zondag 23 april

 • De (mini)tentoonstelling T*ART is dit weekend te bezoeken bij Zaansgroen. Zaanse kunstenaars (aangesloten bij Tengel) exposeren hun werk, te bezichtigen op zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Literaire zondagmiddag met Eva Hoeke in de Wormerveerse Vermaning. De gast van deze middag is schrijfster Roxane van Iperen. De lezing begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 18,50 (€ 15,00 voor leden van ’t Nut). Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
 • Zondagmiddag concert met Vocal Invention in de Maria Magdalenakerk. Het concert begint om 14.30 uur en kaarten kosten € 17,50. Reserveren kan via de website concertenwormer.nl. Locatie: Dorpsstraat 351, Wormer.

Zaterdag 29 april

 • Lezing van cardioloog Pim van Lommel en ervaringsdeskundige Marga van Lennep- Kernkamp over bijna-dood ervaringen (BDE) in de Wormerveerse Vermaning. De lezing begint om 14.00 uur en kaarten kosten € 19,50. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
 • Donna Summer herleeft met Donna’s Hot Stuff in de Bullekerk. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten 20,00 (excl. € 1,00 reserveringskosten). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.

Vrijdag 5 mei

 • Bevrijdingsdagconcert met kunstexpositie bij PLAY Room. Vanaf 19.30 tot 22.00 uur zijn er optredens van Eric Boeren 4tet en is er beeldende kunst van Han Bennink en andere kunstenaars te bezichtigen. Kaarten kosten € 20,00. Locatie: Westzijde 99, Zaandam.

Zondag 7 mei

 • Elles Bailey is op tour met haar derde album ‘Shining in the Half Light’. Om 20.00 uur treedt zij op bij podium De Flux. Kaarten kosten € 19,00 (incl. servicekosten). Locatie: Hemkade 48, Zaandam.

Zaterdag 13 mei

 • Hanneke Kuik geeft de expositie Portretlandschappen bij Zaansgroen. De expositie is dit weekend van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Stephanie Struik komt naar Roots aan de Zaan bij FluXus. Het concert begint om 20.00 uur. Kaarten kosten € 15,00 (gratis voor leden) en kunnen worden gereserveerd via rootsaandezaan@gmail.com. Locatie: Westzijde 148, Zaandam (Pasveerzaal).

Zondag 14 mei

 • Hanneke Kuik geeft de expositie Portretlandschappen bij Zaansgroen. De expositie is dit weekend van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
Kunst van Hanneke Kuik

Maandag 15 mei

 • Zestig jaar popmuziek in de Zaanstreek (deel 2) door Rob Hendriks in de Wormerveerse Vermaning. De avond begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 7,50 (voor leden van ’t Nut gratis). Reserveren kan uitsluitend via ’t Nut. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
Rob Hendriks

Vrijdag 19 mei

 • Fleetwood Mac tribute band Mirage treedt op in de Bullekerk. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 22,50 (excl. € 1,50 reserveringskosten). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Mirage – Fleetwood Mac Tribute Band

Maandag 29 en dinsdag 30 mei

 • Pinksterzaan, Zaanse schans

Check altijd:

Nog meer? Check de Zaanse Evenementen Kalender.

Langlopend

Van 8 januari tot 5 maart exposeren twaalf schilders in het BJC naast De Grote Kerk in Oostzaan. De schilders hebben het afgelopen jaar een driedaagse workshop gevolgd o.l.v. Ineke Kan met het thema ‘De Noord Hollandse kust’. De expositie is op vrijdag van 10.00 – 12.00 uur, zondag van 11.15 – 12.15 uur en iedere derde woensdag van de maand van 10.00 – 12.00 uur te bezoeken. Locatie: Kerkbuurt 12, Oostzaan.

Van 8 januari tot en met 12 maart is de expositie ‘De Zaanse Connectie’ te bezoeken bij Artzaanstad. De kunstenaars die aan deze expositie meewerken zijn Sabin Kech, Jarik Jongman, Peter de Lange, Aron Kroes, Ed Oosterhoorn en Studio Uiterwaal Kroes. Artzaanstad is geopend van woensdag t/m zaterdag van 10.00 -17.00 uur. Elke zondag van 12.00 – 17.00 uur. Locatie: Grote Hulzen 11, Zaandam.

Van 26 januari tot en met 31 maart is de tentoonstelling ‘Poëzie in Zaanstad’ in de publiekshal van het Stadhuis te bezoeken. De tentoonstelling, in het kader van de Poëzieweek 2023, heeft dit jaar het thema vriendschap. De tentoonstelling  is te bezoeken tijdens de openingstijden van het Stadhuis. Locatie: Stadhuisplein 100, Zaandam.

Van 18 januari tot en met 5 maart is de expositie ‘Made Inn’ met 18de en 19de eeuwse kleding te bezoeken bij het Zaans Museum. Begin 2022 ontving het Zaans Museum een bijzondere schenking: een grote collectie 18de en 19de eeuwse kleding uit een Zaanse familie. Een Zaans kostuum is de streekdracht die door de vrouwen in Zaanstreek werden gedragen tussen 1750-1850. Kaarten voor het Zaans Museum kosten € 14,50 (0 t/m 3 jaar gratis, 4 t/m 17 jaar € 7,50 en 65+ € 11,50) Locatie: Schansend 7, Zaandam.

Van 4 februari t/m 1 april is de expositie ‘De Zaanse KunstSalon’ te bezoeken bij galerie Staphorsius. In 2023 bestaat de Willem Jansen Stichting 50 jaar en opent het jubileumjaar met de verkoopexpositie De Zaanse KunstSalon, geheel samen te stellen met kunstwerken die door particulieren voor de verkoop worden aangeboden. De expositie is van dinsdag t/m zaterdag tussen 09.00 – 17.00 uur te bezoeken. Locatie: J.J. Allanstraat 287B, Westzaan.

Galerie Staphorsius

Van 22 februari tot 3 april geeft Norma Lo Fo Wong een fototentoonstelling ‘Mensen, mensen, mensen’ in de KunstGreep. De titel van de tentoonstelling spreekt voor zich. Op alle foto’s zijn mensen te zien. De tentoonstelling is te bezoeken op maandag t/m woensdag van 08.30 – 17.00 uur, donderdag van 08.30 – 19.00 uur en vrijdag van 08.30 – 12.00 uur. Daarnaast tijdens theatervoorstellingen en andere activiteiten in de KunstGreep. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.

Fototentoonstelling Norma Lo Fo Wong

Van 2 maart tot half april is bij Bezoekerscentrum De Poelboerderij een tentoonstelling te zien van werk van Corine de Jong. De passie van Corine is buiten schilderen. De Poelboerderij is geopend van donderdag t/m zondag van 10.00 – 16.00 uur. Locatie: Veerdijk 106, Wormer.

Van 3 maart t/m 19 maart is de expositie ‘The HJIM Experience’ te bezoeken bij PLAY Room. HJIM staat voor (de vier voornamen van) fotograaf Henriëtte van Gasteren. Er zijn tijdens deze expositie self-portraits te bezichtigen, is een soundscape te horen en zijn er souvenirs te koop. De expositie is van vrijdag t/m zondag tussen 13.00 -18.00 uur te bezoeken. Locatie: Westzijde 99, Zaandam.

Above Board selfportrait van HJIM van Gasteren

Van 19 maart t/m 16 april houdt de Schilderskring Zaanstreek Noord voor het eerst een expositie in de Zuidervermaning in Westzaan. Er is werk te zien in verschillende technieken; van olie en acrylverf, tot aquarel en gebruik van gemengde technieken. Tijdens de opening spelen twee jonge Oekraïense helden (Nestor Shalimov en Fjödor) piano. Ze spelen ieder uur vanaf het hele uur tussen 13.00 en 16.00 uur. Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.

Expositie Schilderskring – Haaldersbroek – Ine Wolthuis

Van 25 februari t/m 10 april is de Fototentoonstelling “Hoe ik je zie” te bezichtigen bij Artzaanstad. Het publiek wordt uitgedaagd mee te kijken door de lens van de fotograaf. Artzaanstad is geopend op woensdag t/m zaterdag van 10.00 – 17.00 uur en zondag van 12.00 – 17.00 uur. Locatie: Grote Hulzen 11, Zaandam (Hembrugterrein).

Van 5 maart tot 11 mei geeft Tine Pauwels een expositie van schilderijen (van acryl) en keramiek in het Bartel Jacobs Centrum. De expositie is geopend ieder weekend op vrijdag van 10.00 – 12.00 uur en zondag van 11.00 – 12.00 uur. Daarnaast iedere derde woensdag van de maand van 10.00 tot 12.00 uur. Locatie: Kerkbuurt 12, Oostzaan.

Van 31 maart t/m 10 april is de jubileumexpositie ‘Zinnenprikkelend’ te bezoeken in het Weefhuis. Na 20 jaar exposities voor zienden, is deze expositie speciaal voor mensen met een visuele beperking, maar ook voor iedereen die zich wil laten verrassen. Doel is via voelen, horen, ruiken, proeven en zien, verbindingen te leggen tussen kunst en het publiek, d.m.v. een expositie, lezingen, voorstellingen, concerten, gedichten, proeverijen, voel- en geluidsexperimenten. Het voorlopig programma Zinnenprikkelend is bekend gemaakt. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *