Cybercriminelen zijn sinds een tijdje erg actief in de Zaanstreek. Deze criminelen, die zich voordoen als betrouwbare instanties zoals de politie of banken, hebben al meerdere slachtoffers gemaakt.

Ze gebruiken geavanceerde technieken en verkrijgen persoonlijke informatie via datalekken om het vertrouwen van hun slachtoffers te winnen. Met een vlotte babbel informeren de criminelen hun slachtoffers over vermeende inbraken in de buurt en vragen vervolgens naar waardevolle bezittingen en geld.

Afgelopen zaterdag – 4 mei – werden in de Zaanstreek meerdere mensen gebeld ‘namens de wijkagent’ met vragen over waardevolle spullen, sloten en beveiliging. Criminelen bieden aan om deze ‘veilig bij de politie’ te bewaren. Helaas zijn weer meerdere mensen slachtoffer geworden. De dader wordt beschreven als een man met blond haar, een verzorgd uiterlijk en een lengte tussen de 1.60 en 1.65 meter.

De politie laat weten dat het erg belangrijk is om te weten dat betrouwbare instanties nooit naar je pincode of bankpas zullen vragen en nooit zomaar aan de deur zullen komen. Als je twijfelt, laat ze dan niet binnen en sluit de deur. Bel vervolgens het bedrijf om te controleren of het klopt. Als je een vreemd telefoontje krijgt of per ongeluk een afspraak hebt gemaakt, informeer dan direct de politie.

Eerder deze week schreven we over een 77-jarige vrouw uit Krommenie die slachtoffer was geworden van bankpasfraude. Een crimineel deed zich voor als bankmedeweker en wist de bankpas van de vrouw op te (laten) halen. Nog diezelfde dag werd er een onbekend bedrag van haar rekening gepind.

Door: Silva Honig