Cybercrime zelfs in de Zaanstreek

Je gaat het pas zien als je belazerd bent.

Soms lees of hoor je er iets over: internetcriminaliteit, bankpasfraude en cybercrime. Je weet dat het bestaat en zolang je er niet mee geconfronteerd wordt merk je er niet veel van.

Door: Jan Schoen

Twee jaar geleden werd ik door de bank gebeld. Er was een bedrag van mijn creditcard afgeschreven dat dubieus werd gevonden. Of ik dat wilde controleren. Het bleek dat er een bedrag van € 480,- was afgeboekt waarvan ik niet kon achterhalen waarvoor. De bank heeft onderzoek gedaan en ontdekte dat iemand in Portsmouth, Zuid-Engeland, met mijn creditcard een tent bij Amazon had gekocht. De bank wilde weten of ik wel eens in Portsmouth geweest was en of ik daar familie of vrienden had. Dat is niet het geval. Ik moest formulieren invullen waarin mij het hemd van het lijf werd gevraagd. Omdat ik stelde dat een niet waterdicht systeem van de bank het mogelijk maakte dat iemand in het buitenland een tent op mijn rekening kon kopen, heb ik ten langen leste het geld teruggekregen. Het verbaasde mij dat het mogelijk is dat iemand voor zo’n gering bedrag iets kan kopen met de creditcard van een ander.

De laatste weken bereiken mij steeds sms-berichten met een track & trace voor een pakket dat onderweg zou zijn dat ik kan volgen, zodat ik weet wanneer het pakket wordt afgeleverd. Dit terwijl ik niets online besteld heb. Ook op deze manier kan je belazerd worden. 

Onze buren, die zeker niet dom zijn, zijn er ingetuind. Ze ontvingen een bericht van hun zoon, dachten ze. Hij zat in de problemen, was zijn hebben en houwen kwijtgeraakt, portemonnee, smartphone en nog wat dingen. Of hij even snel wat kon lenen. Zijn moeder maakte een aanzienlijk bedrag over en op het moment dat ze dat gedaan had, voelde ze dat er iets niet klopte. Ze belde onmiddellijk met de bank met de vraag of deze transactie teruggedraaid kon worden. Dat bleek niet te kunnen. Het geld waren ze kwijt.

Zelfs in de Zaanstreek, waar de gemiddelde intelligentie hoog wordt geacht, worden we genaaid waar we bij staan. 

Tenslotte: Het heeft hier niets mee te maken, maar toch: ook vandaag valt het me op dat er elke twee minuten een vliegtuig over Zaandam vliegt.

Deel dit artikel:

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *