Het Groene Huis, modern antiquariaat op de Hogendijk in Zaandam werd in de jaren ‘80 van de vorige eeuw opgezet door Piet van Duuren en Elly Koning. Piet en Elly vonden dat Zaandam wel wat kwalitatieve literaire impulsen verdiende. De naam van de winkel was ontleend aan de roman ‘Het Groene Huis’, van Mario Vargas Llosa.

Het modern antiquariaat werd in de jaren ’80 een uitspanning voor literatuurliefhebbers. Piet van Duuren, die bij uitgeverij Meulenhoff werkte, zorgde voor aanvoer van bijzondere boeken, restpartijen en unica.

Onder het genot van een goed glas wijn werd er vaak en vooral op donderdagavond – koopavond – tot laat in de avond gediscussieerd over schrijvers, boeken, klassiekers, nieuwe uitgaven, muziek en exposities. De laatste nieuwtjes werden uitgewisseld.

De winkel werd een unieke plek voor exclusieve uitgaven, romans, non-fictie, poëzie en kunstboeken die in een doorsnee boekhandel niet te vinden waren. De boekenenclave werd een culturele pleisterplaats voor creatieve lezers en kunstenaars.

Door zijn contacten in de literaire wereld werd Het Groene Huis, dat overigens een vrij witte gevel had, regelmatig bezocht door bekende schrijvers. Een hoogtepunt in de geschiedenis was de onthulling van de muurschildering ‘Een vurig pleidooi voor literatuur’, die in augustus 1984, onder grote belangstelling, door Boudewijn Buch onthuld werd.

Links Piet, rechts Buch

Bovendien was het souterrain onder de winkel, het atelier van Erik ten Cate en Jan Schoen, de bakermat van De Orkaan, waarvan nu dagelijks in een digitale versie het Zaanse nieuws te lezen is.

Piet van Duuren heeft aan het eind van de vorige eeuw een belangrijke betekenis gehad voor de cultuur in de Zaanstreek. Hij schiep en gaf ruimte aan een beter cultuurklimaat. Piet overleed vrijdag 17 november in Amsterdam op 80-jarige leeftijd.

Door: Jan Schoen, foto’s uit het gemeentearchief, helemaal boven: Elly Koning en Piet van Duuren in 1982 (De Typhoon), foto door Rob Bruyn, Noord-Hollands Dagblad Krantencollectie, onder: opening Groene Huis.