Graffitikunstenaar Peter Meijn maakt zich voorlopig geen zorgen over de toekomst van de Loads op het Chromosterrein in Krommenie. Parteon is in ver gevorderd overleg is met een projectontwikkelaar over de verkoop van dit terrein.

Er is vaker belangstelling geweest, constateert Peter Meijn, maar kopers haakten tot nu toe af vanwege de hoge kosten voor de sanering van het zwaar vervuilde terrein.

Door Jaap de Jong

Chromos was een drukkerij die zich had gespecialiseerd in verpakkingsmateriaal. Het is in 2005 failliet gegaan: “Er is nog geen handtekening onder het contract gezet en er hangt nog steeds een bord te koop.”

Peter Meijn is in 2013 begonnen met de ontwikkeling van het bedrijfspand tot een creatieve broedplaats voor graffitikunst en fotografie. Hij houdt er ook workshops.

De Loads is zelf een kunstwerk geworden door de beschildering van de wanden door verschillende kunstenaars. Het is door die entourage ook een geliefde locatie geworden voor foto- en filmopnames. Meijn:

“Wat er gaat gebeuren, weet ik niet. Er is nog geen contact geweest met Parteon. De Loads is een museum en een begrip geworden in Krommenie. We hebben dat met veel plezier en toewijding opgebouwd. Dat nemen ze ons in ieder geval niet af.”

Een woordvoerder van Parteon kon in deze fase van het overleg met de projectontwikkelaar niet ingaan op de vraag of de positie van de Loads daarin is meegenomen “Wij houden altijd rekening met alle omstandigheden.”


Behalve dat het Chromos-terrein wellicht verkocht wordt, is er ook beweging gekomen in het aangrenzende perceel van het postkantoor. Daar zijn gister (één dag na het begin van het broedseizoen) de kapwerkzaamheden gestart.