In de jacht naar het hoogste, het landskampioenschap, hebben de heren waterpoloërs van ZV de Zaan in eigen zwembad de eerste slag geslagen. In Zaandam werd zaterdagavond gewonnen van regerend kampioen GZC Donk (13-9). Bij winst morgen in de terugwedstrijd in Gouda zijn de mannen dan eindelijk de beste van Nederland.

Vorig jaar ging het mis in de finale voor de Zaan en was Donk te sterk. In 2024 staat alles daarom in het teken van sportieve revanche. Zwembad de Slag is toe aan vervanging maar aan de sfeer ligt het niet. De supporters stonden massaal achter de heren.

In het eerste kwart liet de Zaan gelijk al zien wie de baas was in de Slag. Na een halve minuut maakte Donk wel een snelle openingstreffer, Don Rempt had het antwoord voor de Zaan snel klaar met de gelijkmaker. Via Thomas Lucas, tweemaal Phil Brantjes en Jacopo Mandolini liep de thuisploeg uit naar 5-1 in het eerste kwart.

Donk rechtte de rug in het tweede kwart en liet zien niet voor niks naar Zaandam te zijn gekomen. De weerstand was groot en leverde de bezoekers drie doelpunten op. De Zaan scoorde er vier. Dit deel van de wedstrijd had de meeste strijd in zich. Er waren wat kleine opstootjes en hier en daar werden beslissingen van de scheidsrechter niet in dank afgenomen. ZV de Zaan coach Andreas Miralis hield daar een gele kaart aan over. Zijn ploeg kon met een 9-4 stand wat tot kalmte komen in de rust.

Het derde hoofdstuk van de wedstrijd bracht ook spektakel maar dan in het spel. Donk kwam na ruim twee minuten als eerste tot scoren door een soort van stompdoelpunt van Jorn Winkelhorst die met gebalde vuist de bal leek binnen te werken. Daarna scoorde Donk ook nog de 9-6 en leek het nog even spannend te worden. Verder werd door beide ploegen nog de lat geraakt en daarna zette de Zaan weer aan waardoor de voorsprong werd uitgebreid tot 12-6. Na alle strijd, waarin teammanager Koen de Jong zelfs rood kreeg, was de angel wel uit de wedstrijd. In het slotstuk scoorde alleen Daan Bakker nog voor de Zaan en Donk kon er nog drie maken maar wist dat het vandaag niet meer ging lukken. Phil Brantjes en Daan Bakker hadden met elk vijf doelpunten het grootste aandeel in de winst.

Daan Bakker schoot vijf keer raak tegen Donk.

Morgen, zondagmiddag om 17.00 uur, is de return in Gouda. Daar zal de Zaan met veel supporters aanwezig zijn om ook de laatste stap naar het eremetaal te zetten. Volgens Griekse trainer Miralis van de Zaan is het echter nog geen gelopen race.

‘We hadden controle over de wedstrijd voor het grootste deel maar het is nog niet klaar. Donk is een goede ploeg en ik verwacht wel een reactie van ze. We mogen nu een paar momenten vrolijk zijn en dan moeten we morgen doorpakken. De klus is nog niet geklaard. Donk is de huidige kampioen en we hebben veel respect voor ze. Donk heeft altijd een strijders-mentaliteit gehad en hun spelers spelen al jaren samen. Het is een hele complete ploeg.’

Coach Andreas Miralis en reservespelers reageren op gemiste grote kans de Zaan.

Mocht ZV de Zaan in Gouda verliezen dan komt er nog een beslissingswedstrijd in Zaandam op 2 juni.

Door: Edwin Kleiss (tekst en foto’s).