Watersnood-Metamorfose van nu naar 1916: Oostzijderkerk

100 jaar geleden, in de vroege ochtend van 14 januari 1916 brak de Waterlandse Zeedijk bij Katwoude door. Een groot deel van Noord-Holland liep onder water.

In Noord-Holland vielen 19 doden. In de Zaanstreek hadden Oostzaan en Zaandam Oost het meest te lijden.

De Orkaan besteedt er deze weken dagelijks aandacht aan.

Tijdreis
Water is de architect van Nederland. De watersnood van 1916 en later die van 1953 had veel invloed op het uiterlijk van ons land. Het waren niet de eerste watersnoodrampen… Vandaag nemen we je mee terug in de tijd. We bezoeken de Oostzijderkerk (naast waar ooit bioscoop het Saentje zat).

Klik op de pijl rechts naast het plaatje om van nu naar 1916 te gaan. Op de pijl links klikken om weer terug in de tijd te reizen.

[slideshow_deploy id=’16855′]

 

Ramp in een ramp
Op de foto in de kerk zie je mensen uit 1916 die onderdak krijgen. Als je eens in de Oostzijderkerk komt, dan kan je zien dat het gat van de kachelpijp (in 1916) nog altijd zichtbaar is op die plek in het dak. Aan de achtermuur hangt een schilderij met koeien en mensen die schuilen. Het zijn ook slachtoffers van een watersnoodramp, maar weer bijna 100 jaar eerder: op 3 en 4 februari in 1825. Daarbij kwamen 380 mensen om. In Noord-Holland brak de dijk bij Durgerdam. Twee dagen later op 6 februari bezweek een polderdijk in Wijde Wormer: dat kostte nog eens 5 mensen het leven.

schilderij 1825

Het hele schilderij met de situatie in de Oostzijderkerk in 1825. In 1916 werden er ook koeien in de kerk ondergebracht.

Detail Schilderij 1825

Detail uit het schilderij van 1825.

Met speciale dank aan Hans Bonekamp van de Oostzijderkerk en ons Gemeentearchief.

Deel dit artikel:

Een reactie

  • HenK Jans

    Prachtige plaatjes van de Oostzijder kerk, maar er is meer lees eens het boekje IN DEN OTTER dat speelt zich af ook rond de Oostzijderkerk maar dan in de tijd dat Keijzer Napoleon de scepter zwaaide zo rond 1810.Ook dan blijkt de Oostzijderkerk een middelpunt te zijn van vele avonturen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *