Weer fietsen over Dam en Damstraat (en autorijden)

Fietsers kunnen weer vanaf de Wilhelminabrug richting centrum Zaandam rijden zonder af te stappen (als ze dat al deden).

Het tijdelijke fietsverbod voor Damstraat, Dam en Wilhelminastraat is per 1 november afgelopen.

De gemeente stelde het fiets- en bromverbod in na klachten van ondernemers over gevaarlijks situaties op de Dam nadat de terrassen waren vergroot. De afsluiting van deze doorgaande route waar dagelijks zo’n 2000 fietsers van gebruik maken riep ook protesten op.

Bezwaren van de Fietsersbond werden door de ‘externe hoor- en adviescommissie’ van de gemeente Zaanstad ongegrond verklaard. Het afsluiten van de doorgaande route was geen probleem, de maatregel was immers maar tijdelijk en ’s morgens mocht er wel gefietst worden. (Ook Orkaan-redacteur Piet Bakker diende bezwaar in maar dat was ‘niet ontvankelijk’ omdat hij op 700 meter afstand van de Dam woont.)

In een mail van de woordvoerder van wethouder Slegers stelt Zaanstad dat de afsluiting eigenlijk weinig met de terrassen te maken had:

“Er is niet zozeer sprake van een koppeling aan de terrassen. Dit was een belangrijke aanleiding. De tijden zijn gebaseerd op de mogelijke drukte en de tijden zijn gekoppeld aan de laad en lostijden. Tussen 06:00 uur en 12:00 uur mag je laden en lossen. Dit is dan toegestaan en in die periode mag je ook fietsen.”

Hoe zit het in de praktijk? Boven een fietser op de Wilhelminastraat, het bordje ‘wandelgebied’ is verdwenen. Onder de dagelijkse situatie, de hele route wordt permanent door auto’s gebruikt. Fietsers hebben ook lak aan het verbod om te fietsen in het wandelgebied rond het beeld van Czaar Peter. Handhaving is zo goed als afwezig.

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Marcel van Kampenhout

    “Handhaving zo goed als afwezig”. Nou, laat ‘zo goed als’ maar weg. Denk je dat een agent of BOA überhaupt wil proberen te handhaven, als de regels en gewoontes zo ongeveer per maand veranderen? Op dit moment scheuren met name ’s avonds talloze restaurantscooters links- en rechtsom over het bijna lege, donkere plein. De afgelopen week werden mijn hond en ik op de voetgangerszone van de Dam een paar keer bijna omver of dood gereden. Een nummerbord aan de politie doorgeven heeft geen zin: ‘Als u nog een keer zoiets ziet, moet u het algemene politienummer bellen. Dan komen we in actie.’ De Dam overscheuren duurt toch wel helemaal zes, zeven seconden met die snelheid. Dan heb ik nog geen eens contact met de dienstklopper gemaakt! Leve de realistische visie van de politiek! Ik loop voorlopig om.
    PS Weet u, hoeveel fietsers en brommers er ’s avonds over de voetgangerszone Gedempte Gracht rijden? Tijdens mijn wandeling tel ik er elke keer binnen tien minuten toch minstens een handvol. En verderop rijdt dan een surveillancewagen langs…. Grrrrrrrrrr!!!!!

  • Judith Friso

    Heel erg mee eens Marcel, er heerst een ware bezorg brommer terreur in de stad tussen 5 en 8 uur savonds. Helaas moet ik er 1x per week doorheen (soms 2x) Ik voel me zowel van links als rechts bedreigd, heel gevaarlijk allemaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *