Vanavond vonden in de raadszaal van het stadhuis van Zaanstad twee bezwaarschriftprocedures rond de illegale uitbouw van de familie Watak aan de Krokusstraat in Koog aan de Zaan plaats.

De zaak Watak sleept zich voort, onder meer doordat de overtreder, Mevrouw Watak, zich prima in de kijker weet te spelen als slachtoffer.

Tijdens de hoorzitting verscheen mevrouw Watak in een rolstoel. Dit tot verrassing van de buren die haar nog nooit in die stoel hadden gezien, en haar later op de avond zagen staan koken.

Kort de geschiedenis van deze zaak

De familie Van Duren Watak zette zo’n vijf jaar geleden zonder overleg en zonder vergunning een aanbouw aan hun huis, waarbij ze de zijmuur van het huis van de buren gebruikten als steunmuur en een stenen muurtje van 1.80 m op het erf van de buren gebruikten om er een 3 meter hoge muur voor hun aanbouw van te maken. Het huis van de buren was daardoor niet meer vrijstaand, en er verdween een hoop lucht en licht.

De gemoederen liepen hoog op, maar de daders wisten het voor elkaar te krijgen dat de aanbouw gedoogd werd uit medelijden: meneer Watak mocht in zijn aanbouw sterven. Dat gebeurde ook.

De buren veerden mee, maar nu meneer Watak is overleden is het tijd om het recht haar beloop te laten: de schade moet worden hersteld zodat er weer kan worden geleefd zonder de contactgeluiden van de illegale aanbouw op hun fundering.

Op 7 augustus 2020 werd besloten dat vanaf 7 februari 2021 gehandhaafd zou worden: het bouwwerk zou moeten worden afgebroken volgens afspraak. Dat gebeurde niet. Om een lang verhaal iets korter te maken: elke beslissing zal worden uitgesteld totdat de gezondheid van mevrouw Watak door een extern medisch adviesbureau Argonaut (het bureau zal er gezonder van worden, want dit is de tweede keer dat ze naar mevrouw Watak mogen kijken).

De gedupeerde buren waren vanavond aanwezig maar werden niet gehoord. Ze zijn het meer dan zat en ze geloven niet meer dat het recht gehaald kan worden bij onze gemeente. Ze zullen de civiele procedure (gang naar de rechter) starten.