Weer uitstel voor de familie Watak

Vanavond vonden in de raadszaal van het stadhuis van Zaanstad twee bezwaarschriftprocedures rond de illegale uitbouw van de familie Watak aan de Krokusstraat in Koog aan de Zaan plaats.

De zaak Watak sleept zich voort, onder meer doordat de overtreder, Mevrouw Watak, zich prima in de kijker weet te spelen als slachtoffer.

Tijdens de hoorzitting verscheen mevrouw Watak in een rolstoel. Dit tot verrassing van de buren die haar nog nooit in die stoel hadden gezien, en haar later op de avond zagen staan koken.

Kort de geschiedenis van deze zaak

De familie Van Duren Watak zette zo’n vijf jaar geleden zonder overleg en zonder vergunning een aanbouw aan hun huis, waarbij ze de zijmuur van het huis van de buren gebruikten als steunmuur en een stenen muurtje van 1.80 m op het erf van de buren gebruikten om er een 3 meter hoge muur voor hun aanbouw van te maken. Het huis van de buren was daardoor niet meer vrijstaand, en er verdween een hoop lucht en licht.

De gemoederen liepen hoog op, maar de daders wisten het voor elkaar te krijgen dat de aanbouw gedoogd werd uit medelijden: meneer Watak mocht in zijn aanbouw sterven. Dat gebeurde ook.

De buren veerden mee, maar nu meneer Watak is overleden is het tijd om het recht haar beloop te laten: de schade moet worden hersteld zodat er weer kan worden geleefd zonder de contactgeluiden van de illegale aanbouw op hun fundering.

Op 7 augustus 2020 werd besloten dat vanaf 7 februari 2021 gehandhaafd zou worden: het bouwwerk zou moeten worden afgebroken volgens afspraak. Dat gebeurde niet. Om een lang verhaal iets korter te maken: elke beslissing zal worden uitgesteld totdat de gezondheid van mevrouw Watak door een extern medisch adviesbureau Argonaut (het bureau zal er gezonder van worden, want dit is de tweede keer dat ze naar mevrouw Watak mogen kijken).

De gedupeerde buren waren vanavond aanwezig maar werden niet gehoord. Ze zijn het meer dan zat en ze geloven niet meer dat het recht gehaald kan worden bij onze gemeente. Ze zullen de civiele procedure (gang naar de rechter) starten.

Deel dit artikel:

7 reacties

 • Martin Hoornweg

  Naar wat ik begreep was het een zeer eenzijdig verhaal. En dat mevrouw Watak in een rolstroel verscheen was echt verrassend. Boodschappen doet ze prima zonder hulpmiddelen. Daarbij zou in het huis (een flinke woning waar menig gezin de vingers bij af zou likken) geen ruimte zijn voor een traplift. Ondanks dat een expert het tegendeel beweerde. Er is vastgesteld dat de uitbouw illegaal is, het gedogen was voor de heer Watak en dat was dubieus, maar werd geaccepteerd door de gedupeerden.
  De kinderen van mevrouw Watak erven het huis (kan nog best 20 jaar duren), en krijgen ook behoefte aan een slaapkamer op de begane grond…
  Dit duurt en duurt… En het kost zoveel (en dan heb ik het niet eens over geld).

 • Piet Davon

  De gezondheid van mevrouw Watak is helemaal niet relevant. Illegale aanbouw = afbreken. Gewoon de wet uitvoeren daar is de gemeente voor, is niet heel moeilijk. Je kunt ook prima naar een appartement verhuizen als je geen trappen meer kunt lopen, dus ik zie het probleem niet. Dit gaat op deze manier de gemeente weer tonnen kosten. Daarnaast doorziet Iedereen het toneelspel van mevrouw, behalve de gemeente. Wat erg voor die buren en schandalig gedrag van de gemeente weer. Waarom worden wij door amateurs bestuurd in Zaanstad? Ik verwacht en hoop dat de buren een behoorlijke schade vergoeding van de gemeente gaan ontvangen vanwege het niet nakomen van glasheldere afspraken. Onzin dossier dit zeg, belachelijk. Wet overtreden en vervolgens wordt je door de gemeente Zaanstad aan alle kanten geholpen en gedupeerden worden volledig in de kou gezet.

 • Henk Thesing

  Ben het volledig eens met wat de heer Davon hierboven schrijft.
  Wil nog het volgende toevoegen.
  Het is werkelijk ongelooflijk wat hier gebeurt.
  Waarom kan de Gemeente wel optreden tegen mensen die een klein dingetje fout doen of optreden tegen een hard werkende ondernemer en niet tegen deze familie Watak?
  Er is hier meer aan de hand. De familie Watak heeft misschien (eigenlijk wel zeker) een ingang bij de Gemeente. Het kan gewoon niet anders.
  De buren moeten een civiele procedure aanspannen tegen de familie Watak en de Gemeente. Flinke schade vergoeding eisen.

  • Inez Ferdinandus

   Dat zal zeer waarschijnlijk gebeuren. Wie houdt rekening met de buren?? De Gemeente Zaanstad niet. Wat denk je wat stress met iemand doet. Niet alleen emotionele maar ook lichamelijke schade. De Gemeente Zaanstad gaat hopelijk dokken voor alles wat er ten nadele van de buren is gebeurd. En dat lijntje??? Mijn vertrouwen in een eerlijk bestuur is er niet meer..

 • Piet Davon

  Daarnaast neem ik aan dat mevrouw Watak gewoon de rekeningen van het bureau Argonaut gaat betalen. Als burger van Zaanstad wil ik niet meebetalen aan dit soort onzinnige onderzoeken.

 • Ruud Verhallen

  Gewoon handhaven gemeente! Punt, uit…

 • Henk Thesing

  Nog even wat betreft de medische keuring het volgende:
  Het is misschien verstandig om gelijk met mevrouw Watak ook de kinderen, de kat en de hond mee te nemen in dit onderzoek. Anders moet daar later ook weer op gewacht worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *