Weinig steun voor Zaans Museum Centrum

Jan de Vries (D66) kreeg buikpijn van het plan, Jos Kerkhoven (DZ) kreeg een Cultuurcluster-Deja-Vu en Peter van Haasen (PVV) vond de € 90.000 onderzoekskosten voor Museum Holland wel genoeg.

Na het afschieten van Museum Holland dreigen nu ook de plannen voor een Zaans Museum Centrum in het water te vallen. Dat de raad € 75.000 voor onderzoek naar de verhuizing van het Zaans Museum ter beschikking gaat stellen, lijkt vrijwel uitgesloten.

Bij de behandeling van het voorstel in het Zaanstad Beraad werden er veel vraagtekens bij de plannen gezet, ook door de coalitiepartijen. De extra kosten van het onderzoek vond men hoog in ‘post-corona-tijden’, vooral omdat eerder onderzoek al veel gegevens over de kosten, de locatie en de bezoekers had opgeleverd.

De bouwkosten van het museum zelf (€ 8 à € 10 miljoen) werden ook als een hindernis gezien terwijl de ingeschatte bezoekersaantallen (70.000) onrealistisch werden genoemd. Parkeren en bereikbaar (zelfs bij lagere bezoekersaantallen) bleef een probleem voor veel raadsleden.

Dat in de plannen ook een Zaanse Schans Experience was opgenomen zonder dat de beoogde exploitant, de Stichting de Zaanse Schans, daarvan op de hoogte was, bevreemde raadsleden.

Wethouder Baerveldt hield de raad voor dat juist de haalbaarheid onderzocht zou moeten worden (ook van de Zaanse Schans Experience) en dat de locatie zelfs niet vaststond. Het overtuigde de raad niet. Alleen ROSA’s Hans Kuyper leek wel voor het onderzoek te voelen, hij was ook zeer tevreden over de eerdere onderzoeken: “dat heeft ons veel geld bespaard “.

Raadsleden kwamen wel met alternatieven: geld anders besteden, liever een mini-museum voor Zaanse kunst, de beslissing uitstellen… maar het eind van het liedje was dat steun voor het plan ontbrak.

Voor de Krimp-locatie is in het verleden ook woningbouw voorgesteld. Het is in bezit van woningcorporatie IJmere,

museum holland impressie

Deel dit artikel:

6 reacties

 • jan de bruin

  gelukkig zegevierde het gezond verstand bij 90% van de partijen en liet het grootste gedeelte van de Raad zich niet verleiden door het rapport van het Zaans Museum waarover drie duurbetaalde onderzoeksbureaus zich gebogen hebben. Hiermee is opnieuw de boodschap gegeven: formuleer eerst als gemeente een visie op cultureel/museaal gebied en laat je niet leiden door flankerende wensen en/of oplossingen van of voor belanghebbenden

 • Adriaan Bosboom

  Zaanse Schans Experience: een doodgeboren kindje in een gebouw dat er uit ziet als een parkeergarage, en daar misschien ook het meest geschikt voor is.

 • frenk van heeswijk

  Een Zaans mini-museum voor Zaanse kunst.., Hoe bedenk je dit. Mijn nalatenschap gaat naar de HVC als ze er plaats en tij voor hebben.

 • hans van loo

  Een gedrocht. Hoogmoed komt ten val.

 • hans van loo

  Sorry, “komt voor de val”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *