Wethouder Wessel Breunesse (GroenLinks, Openbare Ruimte) wond er geen doekjes om: “Afgelopen week was het een dieptepunt, het was een puinhoop in de stad en maandag was het nog steeds een puinhoop.”

Het ging over de bende die bezoekers in het centrum Zaandam aantroffen, op het Stadhuisplein (na een festival), bij het station Zaandam en langs de Gedempte Gracht.

Marianne de Boer (DZ) stelde daar vragen over: prullenbakken waren vol en smerig, sigarettenpeuken lagen overal, straten en straatmeubilair zijn vies (ook het water is smerig). De openbare ruimte aan de westzijde van het station was pas kort geleden vernieuwd (groene parkheuvels) maar ziet er uit als een woestijn.

Breunesse kon het alleen maar beamen, het nieuwe parkje was ‘geen visitekaartje’ en het was dus een puinhoop bij het station en aan de oostkant. Hij voerde aan dat het team onderbezet was, de prullenbakken misschien te klein waren en ook dat de financiën niet onbeperkt beschikbaar waren en dat handhaving lastig was. Maar dat nam niet weg dat er wat moest gebeuren.

Toen nam de politicus Breunesse het over van Wessel de aanpakker: het college komt met scenario’s en met de raad wordt ‘de komende maanden’ (!) het gesprek aangegaan.

Lees ook: Centrum Zaandam smerig… (DZ-vragen)

Foto: J. Bongers
Foto: J. Bongers