Westzijde 22 ingepakt

Het monumentale pand Westzijde 22 staat volledig in de steigers. Na periode van leegstand wordt het klaargemaakt voor een nieuwe huurder.

Bij Saen makelaars is het in de ‘aanbieding’, voor € 5.750 per maand (5 jaar contract), de aanvankelijke huurprijs was volgens Funda € 7.000.

Zo ziet het eruit op de site van de makelaar. De bestemming is kantoor. Er zijn vijf eigen parkeerplekken. Totale oppervlakte bijna 350 m2.

westzijde 22 saen

Het pand is in 1883 ontworpen door architecten J. en D. Eilmann in opdracht van Cornelis Kamphuijs, eigenaar van de gelijknamige stoompellerij aan de overzijde van de Zaan. Het was later het woonhuis van families Odijk en Van der Stadt. In 1935 werd het Hotel Reitsma.

Erik Schaap schrijft in zijn boek Oorlogspad:

Kort na de bezetting werden in hotel Reitsma Duitse militairen ingekwartierd. In de navolgende jaren verbleef onder meer NSB-burgemeester Cornelis van Ravenswaay er enige tijd, tot het moment dat hij de woning van zijn voorganger In ’t Veld overnam. Het hotel was tevens een ver-gaderplaats van de Nederlandsche Unie. Ook vergaderden er soms verzetsstrijders

Het hotel sloot in 1949. Daarna had Albert Heijn  tot 1971 haar hoofdkantoor in het pand. Het was recent een kledingzaak (Kelly & Fred) en daarvoor kantoor van het verzekeringskantoor Borkulo.

Hieronder het gebouw in het begin van de vorige eeuw (foto Gemeentearchief). Het was destijds omgeven door een prachtig aangelegde tuin met exotische bomen.

westzijde 22 1900 1920

Deel dit artikel:

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *