Westzijderol uitgerold op Open Monumentendag

Op Open Monumentendag (8 september) zal het Gemeentearchief Zaanstad de befaamde Westzijderol geheel uitrollen in de Doopsgezinde Vermaning (in de Westzijde uiteraard).

De Westzijderol is een lange rol papier van 12 cm hoog en 8,5 meter lang uit de tweede helft van de 18e eeuw en één van de topstukken van het archief.

De rol ligt altijd veilig opgeborgen in het depot van het gemeentearchief. Drie jaar geleden was de rol voor het laatst voor het publiek te zien.

Gemeentearchivaris Frans Hoving geeft tussen 10.00 en 10.15 uur een korte inleiding. Daarna, tussen 10.15 en 10.30 uur wordt de Westzijderol officieel uitgerold door een specialist van papierrestauratie-atelier Thea Vorstman & Floor Meijboom. Vervolgens is de rol de hele dag voor alle bezoekers te bekijken.

Op de Westzijderol staan alle huizen en andere gebouwen, zoals een molen en een Vermaning, aan de Zaankant van de Westzijde: van het voormalige Blauwepad iets benoorden de huidige Bernhardbrug tot het Vinkenpad, de zogenaamde Molenbuurt, van ongeveer huisnummer 340 tot en met 16. (Hieronder een panoramafoto, smartphone bewegen of op de laptop de muis scrollen).

[easy_panorama id=”58642″]

Behalve de originele rol is ook een uitvergroot exemplaar te zien dat wel aangeraakt mag worden

Voor meer informatie over de locatie en tijden van de Open Monumentendag klikt u hier.

Deel dit artikel:

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *