Fred ‘kroket’ Voskuil wil graag op bedrijventerrein Hoogtij blijven met zijn zaak. Maar nadat hij eerst begreep van Zaanstad dat permanente vestiging een reële optie was, bleek later dat er meer gegadigden waren.

Meer dan 3.000 handtekeningen werden verzameld om Fred te steunen, en die werden – onder het genot van een kroketje – aan wethouder Hans Krieger (VVD) aangeboden. Het het heeft geholpen!

Zaanstad meldt dat er niet één maar zelfs twee plekken voor horeca op Hoogtij komen. En Fred Kroket kan in de ‘openbare aanbesteding’ meedoen.

Maar wat als er ook een grote fastfood-keten meebiedt? Fred had eerder al aangegeven dat hij in zo’n geval het waarschijnlijk gaat verliezen.

Maar Krieger heeft er wat op verzonnen:

“Uitgangspunt van de aanbesteding is uitgifte op basis van een recht van opstal en een inschrijving op basis van een vaste prijs, zodat inschrijvers zich kunnen onderscheiden op kwalitatieve aspecten als duurzaamheid en lokale betrokkenheid (zowel ondersteunend aan het bedrijfsleven als het vrachtwagenparkeren). Gedachte hierbij is dat lokale ondernemers een goede kans moeten kunnen maken op het verkrijgen van een horecakavel op HoogTij.”

In gewoon Nederlands: een vaste prijs betekent dat het niet naar de hoogst biedende gaat maar dat iedereen die het kavel wil, de daarvoor gevraagde prijs moet betalen (als die niet te hoog is, een optie voor Fred).

De tweede voorwaarde is nog beter, er wordt gekozen op “kwalitatieve aspecten als duurzaamheid en lokale betrokkenheid”. En dan wint Fred het probleemloos van McDonalds, Febo of KFC.

In ‘begin 2022’ vindt de aanbesteding plaats.

Lees hier alles over Fred Kroket, of bekijk het filmpje dat we in oktober 2020 maakten. Boven: Fred ‘Kroket’ Voskuil en wethouder Hans ‘bitterbal’ Krieger (foto Truus Vegter).