Wethouder Slegers op het matje over Zaanbrug

Vanavond zal verkeerswethouder Gerard Slegers aan de tand worden gevoeld over de bouw van de nieuwe Zaanbrug.

Raadsleden Harrie van der Laan (POV), Jos Kerkhoven (DZ) en Marianne de Boer (LZ)* vinden de informatievoorziening aan de raad van Zaanstad onder de maat. Ze hebben een interpellatie aangevraagd, een vrij zwaar middel om de wethouder in een debat vragen te laten beantwoorden.

Dat interpellatiedebat zal digitaal worden georganiseerd aangezien de gemeenteraad in Zaanstad ook deze keer online vergadert. B&W stelt voor die vergadering met strakke spreektijden te laten verlopen, iets dat met een echt debat (en talrijke andere punten op de agenda) tussen 14 partijen lastig te organiseren zal zijn.

Uit de vragen blijkt dat de partijen het wel gehad hebben met de informatievoorziening (of liever het gebrek daaraan) door wethouder Slegers (CDA). Keer op keer – zo vinden zij – worden anderen eerder geïnformeerd, moeten ze uit de pers informatie vernemen of informeert de provincie buiten de gemeente om.

Tijdelijke brug

Een bloemlezing: Slegers levert een toegezegd verkeersonderzoek niet, kan niet zeggen waarom een stikstofrapport een half jaar geheim wordt gehouden, laat de planning via persberichten van Provincie openbaar maken, en legt niet uit waarom in het Zaans Mobiliteitsplan oplossingen staan die haaks op de Zaanbrugplannen staan. De informatievoorziening over de plek van de tijdelijke brug doet de deur dicht:

“Op 3 april 2021 wordt een brief bezorgd bij bewoners in Wormer, in de omgeving van de Lassiestraat. De definitieve locatie van de tijdelijke brug over de Zaan is bekend, zo kunnen we lezen. Deze zal komen te liggen vanaf de Lassiestraat naar de Zaanweg ter hoogte van Stelling wonen. Navraag in de omgeving leert ons dat de gemeente Zaanstad of de Provincie een deal hebben gesloten met Stelling Wonen. Tevens begrijpen wij dat er ondertussen een nieuw rapport over het verkeer en over de berekening van de stikstof is.

Opnieuw wordt de gemeenteraad van Zaanstad niet geinformeerd. Geen bericht van de wethouder, geen bericht of documenten op het RIS. Ook de bewoners aan de Zaanweg zijn niet gelijktijdig met de inwoners van Wormerland ingelicht.”

In totaal hebben de partijen 19 vragen (bekijk ze hier) voor de vergadering die vanaf 18.00 uur live is te volgen.

Wil je goed en snel geïnformeerd worden over de Zaanbrug? Lees De Orkaan!

* Aanvankelijk was ook Peter van Haasen van de PVV aanvrager van de interpellatie. PVV boycot het digitaal vergaderen. De POV vergadert digitaal onder protest. Maar interpellatie een maand opschuiven heeft geen zin volgens POV-fractieleider Harrie van der Laan.

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Hans Meijerink

    Worden we met z’n allen niet een keertje dood- en doodmoe van al die bestuurders die zo nodig het hele Zaanbrugproces weten te verstoren en vertragen.
    Bouw die brug en snel een beetje, dat kon ook bij al die andere bruggen die al vervangen zijn.

  • Het is heel vervelend dat er nog steeds in deze tekst staat dat er een deal is gesloten met Stelling Wonen. Dit is namelijk absoluut niet het geval! Wij zijn net zo goed slachtoffer van dit hele gebeuren. Er is geen deal. Wij vertrouwen er op dat onze klanten de extra moeite gaan doen om bij ons te komen, en dat we ‘gewoon’ door gaan. En het allerbelangrijkste vinden wij het om niet mee te gaan in het zure gezanik! Die brug moet er komen voordat de oude brug instort. Doorpakken nu! Overal zit er wel eens even wat tegen, en daarna gaan we weer verder…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *