Helemaal stilgevallen ben ik, bezig baasje: geen enkele Zaans Erfgoed-bijeenkomst kan doorgang vinden, de woensdagse kleinkinder-oppasdag is helaas vervallen en de wekelijkse bezoekjes aan mijn 89-jarige vriendin uit Zaandam staan ’on hold’.

Heel soms zien we dierbaren in de buitenlucht – op veilig afstand van elkaar – voor een ‘tuin-koffiemoment’. Wat een ontregeling van het dagelijks leven, en wat komt er weinig uit mijn handen…

Door Winnie de Wit

Ook de MeetUp Schiphol die de SOS aan het organiseren was – en die op 13 mei in de Wormerveerse Vermaning zou plaatsvinden – hebben we maar afgelast, want ook tegen die tijd zal het nog niet veilig zijn om dicht in elkaars buurt te vertoeven…

Bij die MeetUp Schiphol – die u van ons tegoed houdt – komen o.a. Zaanstad-wethouder Schiphol Wessel Breunesse, met deskundige ambtenaren, alsmede een van de mensen van SchipholWatch acte de présence geven. De laatste om uitleg te geven aan de door hen ontwikkelde Explane App.

Weldadige rust

Maar er is nog meer stilgevallen, want wat wij hier op dit moment in Assendelft mogen beleven is een zaligheid: ’s ochtends wakker worden met enkel vogelgeluid – wat een luxe! ’s Avonds gaan slapen, zonder dat je bij voortduring ‘vliegtuigonweer’ op je af hoort komen – het is ongehoord!

En overdag schrik ik soms gewoon, wanneer er een vliegtuig aankomt. Het doet een beetje denken aan de tijd dat wij in dit mooie dorp kwamen wonen, en er wel luchtvaart was, maar niet op een manier dat je denkt: dit kun je mensen niet aandoen.

Petitie

En het is juist vanwege dit laatste aspect dat de SOS – samen met een aantal andere bewonersgroepen als SchipholWatch, RedGelderland, BTV-Rotterdam en Behoud Woongenot Aalsmeerbaan – een petitie heeft opgesteld. Het intro van de petitie luidt: De luchtvaartindustrie staat op het punt miljarden aan overheidssteun te ontvangen. De overheid moet strenge eisen stellen aan die steun. Krimp van de zeer vervuilende en sterk overlastgevende luchtvaart is keiharde noodzaak voor mens, dier en klimaat.

Perverse groei aan banden

Die luchtvaart heeft al lange tijd een te grote negatieve invloed op het welzijn van inwoners in grote delen van Nederland. Het belang van schone lucht voor onze longen en de schadelijkheid van te hoge geluidswaarden lijken – net zo min als de klimaatschade die het vliegverkeer toebrengt – van doorslaggevend belang te zijn om te minderen.

Bovendien zijn daar nog de aantoonbare gevallen van sjoemelgegevens waarmee overheidsinstanties rekenen om Lelystad Airport open te krijgen, plus de beoogde groei met 40.000 extra vluchten die minister Van Nieuwenhuizen heeft aangekondigd.

Dat alles maakt dat de onderwonenden vanuit de regering graag een andere houding zien. Niet om de luchtvaart of het Franse bedrijf KLM/AirFrance ten onder te laten gaan, maar wel om de luchtvaart in evenwicht te brengen met het welzijn van de mensen, die totaal afhankelijk zijn van een zoveel mogelijk intact gelaten klimaat.

Wie de petitie wil tekenen, deze is te vinden op de website van de Saense Onderwonenden Schiphol – sos-zaanstreek.nl.

Foto: Jan Lapére