Woonlasten 2019: Zaanstad weer aan top

Voor huurders is Zaanstad in 2019 de duurste ‘grote’ gemeente van Nederland. Een gezin betaalt € 571 per jaar in Zaanstad, het gemiddelde van de 38 gemeenten was € 349.

Voor woningeigenaren is Zaanstad met woonlasten van € 837 de op twee na duurste gemeente na Enschede en Delft. Het gemiddelde is € 700.

Dat blijkt uit het jaarlijks COELO-onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen.

Zaanstad verhoogde de tarieven overigens nauwelijks (voor huurders met 0,7%, voor bewoners met 0,1%) maar desondanks blijft de gemeente de toppositie bij huurders innemen. Bij de eigenaren daalde Zaanstad van de tweede naar de derde plek in vergelijking met 2018.

Zaanstad heeft met € 284 de hoogste rioolheffing van de grote gemeenten. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen eenpersoons en meerpersoonshuishoudens. Vergeleken met vorig jaar steeg de heffing met 1,4%.

De gemiddelde afvalstoffenheffing is € 286. Die bleef in vergelijking met 2018 gelijk.

De gemiddelde Ozb-lasten voor een eigenaar bedragen € 267 in Zaanstad, dat is boven het gemiddelde van € 244 maar niet extreem hoog. Veel gemeenten zitten op een niveau van € 300 à € 400.

Deel dit artikel:

11 reacties

 • Kees

  Je moet ergens in willen uitblinken toch? Als het in kwaliteit niet lukt dan maar in prijs.

 • Bart

  Kan de gemeente ook nog uitleggen waar al dat extra geld goed voor is? Er moet iets heel erg goed gaan, want dat geld moet ergens heen…

  Btw. wanneer zie ik op het woz-waardeloket mijn huidige woz-waarde? Nieuwste peildatum is 01-01-2017, we zijn 2 jaar verder…

 • Jaap

  Meer zelf wegbrengen en minder ophalen = duurder ?
  Ja dus.Maar ja, dat is Zaanstad.

 • Freek Willem

  Wat een geklaag en gezeik weer. Ga dan lekker in een kartonnen doos wonen dat is gratis.

  • Jaap

   Dan komen de handhavers en die pakken je op Freek Willem want dat is verboden.
   Nummer 1 staan en dan ook nog torenhoge boetes, sorry,geen boete maar kosten afvalverwijderen, opleggen als je een zakje naast een overvolle container zet. Nee, dat is netjes.

 • Siem

  Ik weet dat er een wethouder zij, als wij meer afval gaan scheiden word de milieu belasting ook goed koper. Ik merk er echt helemaal niets van. Dit was dus ook weer een grote leugen.

 • Kees

  Niet zo gek met een gemeenteraad die het elke keer over onzing dingen heeft en elke keer manieren zoekt om publiek geld te verbrassen.

  Denk aan het onderwerp: “het leven wordt niet zuur met een hapje uit de frituur”

  En andere onzin zoals meerdere keren een bespreking doen over een straatnaamwijziging.

  Gemeente zaanstad mist daadkracht.

 • Karin S

  Wat ik stuitend vind is dat Zaanstad een gezin met 6 kinderen net zo zwaar belast als een 1persoonshuishouden. Nul onderschijt eh.. onderscheid. Dat is toch oneerlijk? Bah.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *