Wormerland: tijdelijk woonunits op voormalige stortplaats Poelweg

De gemeente Wormerland wil op de voormalige stortplaats aan de Poelweg in Wormer mobiele woonunits laten plaatsen voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen, statushouders en spoedzoekers.

Wormerland heeft de provincie Noord-Holland toestemming gevraagd voor de woonunits voor een periode van maximaal 10 jaar.

Provinciale toestemming is nodig omdat het terrein ligt in het Wormer- en Jisperveld dat de status Bijzonder Provinciaal Landschap heeft waarvoor een ontheffing nodig is. Wormerland verwacht dat de provincie in september met een reactie komt. Daarna zal de gemeente de ruimtelijke procedure tot vergunningverlening in gang zetten en een uitgebreid informatietraject starten waarbij inwoners mogen participeren.

Wormerland moet Oekraïense vluchtelingen huisvesten terwijl er ook asielzoekers met een verblijfsvergunning (vergunninghouders) die nu asielopvangcentra zitten gehuisvest moeten worden. Alle gemeenten hebben op deze twee onderdelen een verplichting van het Rijk opgelegd gekregen. Ook is er in de gemeente een groep spoedzoekers die ze wil huisvesten.

De veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland heeft in april 2022 ruim 300 woonunits besteld. Deze worden tijdelijk geplaatst in iedere gemeente in de regio voor een periode van maximaal 10 jaar.

In februari van dit jaar was deze plek ook al in beeld (naast een plek tegenover voetbalvereniging Jisp) voor tijdelijke woningen voor asielzoekers, vergunninghouders en spoedzoekers. Toen meldde de gemeente:

“Aan de Poelweg ligt een voormalige vuilnisbelt waarop een afdeklaag is aangebracht. De locatie heeft op dit moment geen concrete bestemming en zou kunnen dienen voor de realisatie van tijdelijke woningen. De belangrijkste belemmering voor ontwikkeling van deze locatie ligt in de beperkingen van het Bijzonder Provinciaal Landschap (BPL). Bovendien zou de vervuilde ondergrond tot onverwachte kosten kunnen leiden.

De stortplaats is inmiddels gesaneerd aldus Wormerland:

“De voormalige stortplaats “Poelweg”is in 2013 en 2014 gesaneerd. De voormalige stortplaats is in zijn geheel afgedekt met een duurzame afdekking van signaleringsdoek, enkamatten, een leeflaag van 0,57 tot circa 1,0 m dik en puingranulaat + verharding ter plaatse van de parkeerplaats, De opgebrachte leeflaag bestaat uit ingedroogde bagger en grond.”

Of die ‘onverwachte kosten’ die in februari werden gemeld, alsnog kunnen optreden, wordt uitgezocht door de gemeente Wormerland. Als dat antwoord er is, vullen we dit artikel aan.

Foto: Google Maps & Street View
Deel dit artikel:

5 reacties

 • Er is nog helemaal geen officiële verplichting van het rijk, “De Orkaan” graag het bewijs hiervan leveren!

  • De Orkaan

   De gemeente Wormerland ziet dat wel zo: “Zo heeft ook de gemeente Wormerland een opdracht vanuit het rijk en dus de verantwoordelijk om deze Oekraïense vluchtelingen te huisvesten. Een tweede doelgroep betreft de mensen met een verblijfsvergunning. Zij hebben de asielprocedure doorlopen en mogen in Nederland blijven (vergunninghouders) maar leven op dit moment nog in de overvolle asielopvangcentra. Het rijk heeft alle gemeenten de opdracht te geven bij te dragen aan het versneld huisvesten van in totaal 7.500 statushouders.”

 • Claartje de Jeeger

  Super gemeente Wormerland!

 • Joke Boot

  Komt er daar dan ook geregeld OV? Veerdijk is niet een prettige weg voor wandelaars! Verplicht over het Zwetpad het dorp in??
  Misschien een goede – tijdelijke – plek voor jongeren zonder uitzicht op een woning op korte termijn. Ik vind het geen goede plek om asielzoekers neer te zetten; te afgelegen. Hoe kunnen mensen daar wennen aan de Nederlandse cultuur? En wie gaat er zorgen voor de inburgering als de buren misschien uit Oekraïne komen??

 • Koen van Velzen

  Waarschijnlijk komen er ook volkstuintjes bij op deze oude vuilnisbelt ( alla Nauerna waar ook alles heel veilig is ) de huisartsen post zal het hierdoor iets drukker krijgen , Wat doet de gemeente Wormerland deze arme mensen aan , wij de oudere inwoners van Wormerland weten wat er onder deze zogenaamde duurzame afdekking allemaal gestort is , maar mondje dicht het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis is in de buurt , maar nu het alternatief!! Tegenover het gemeentehuis is een prachtige plek met alle voorzieningen op loop afstand !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *