De gemeente Wormerland wil op de voormalige stortplaats aan de Poelweg in Wormer mobiele woonunits laten plaatsen voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen, statushouders en spoedzoekers.

Wormerland heeft de provincie Noord-Holland toestemming gevraagd voor de woonunits voor een periode van maximaal 10 jaar.

Provinciale toestemming is nodig omdat het terrein ligt in het Wormer- en Jisperveld dat de status Bijzonder Provinciaal Landschap heeft waarvoor een ontheffing nodig is. Wormerland verwacht dat de provincie in september met een reactie komt. Daarna zal de gemeente de ruimtelijke procedure tot vergunningverlening in gang zetten en een uitgebreid informatietraject starten waarbij inwoners mogen participeren.

Wormerland moet Oekraïense vluchtelingen huisvesten terwijl er ook asielzoekers met een verblijfsvergunning (vergunninghouders) die nu asielopvangcentra zitten gehuisvest moeten worden. Alle gemeenten hebben op deze twee onderdelen een verplichting van het Rijk opgelegd gekregen. Ook is er in de gemeente een groep spoedzoekers die ze wil huisvesten.

De veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland heeft in april 2022 ruim 300 woonunits besteld. Deze worden tijdelijk geplaatst in iedere gemeente in de regio voor een periode van maximaal 10 jaar.

In februari van dit jaar was deze plek ook al in beeld (naast een plek tegenover voetbalvereniging Jisp) voor tijdelijke woningen voor asielzoekers, vergunninghouders en spoedzoekers. Toen meldde de gemeente:

“Aan de Poelweg ligt een voormalige vuilnisbelt waarop een afdeklaag is aangebracht. De locatie heeft op dit moment geen concrete bestemming en zou kunnen dienen voor de realisatie van tijdelijke woningen. De belangrijkste belemmering voor ontwikkeling van deze locatie ligt in de beperkingen van het Bijzonder Provinciaal Landschap (BPL). Bovendien zou de vervuilde ondergrond tot onverwachte kosten kunnen leiden.

De stortplaats is inmiddels gesaneerd aldus Wormerland:

“De voormalige stortplaats “Poelweg”is in 2013 en 2014 gesaneerd. De voormalige stortplaats is in zijn geheel afgedekt met een duurzame afdekking van signaleringsdoek, enkamatten, een leeflaag van 0,57 tot circa 1,0 m dik en puingranulaat + verharding ter plaatse van de parkeerplaats, De opgebrachte leeflaag bestaat uit ingedroogde bagger en grond.”

Of die ‘onverwachte kosten’ die in februari werden gemeld, alsnog kunnen optreden, wordt uitgezocht door de gemeente Wormerland. Als dat antwoord er is, vullen we dit artikel aan.

Foto: Google Maps & Street View