Zaanbrug 72 jaar tolvrij

De Orkaan fietst, loopt en automobileert al jaren over de Zaanbrug tussen Wormer en Wormerveer. Zonder ooit een cent te hoeven betalen. Dat was vroeger dus anders.

Dankzij het onvolprezen gemeentearchief Zaanstad weten we nu dat er tot 24 december 1942 16:00 tol geheven werd op de brug.

De Duitse bezetter maakte hier een einde aan. De officiële oorkonde draagt de handtekeningen van de Burgermeesters en Wethouders van Wormerveer en Wormer.

Burgemeester P. Kooiman van Wormer ging al seerste gratis de brug over, samen met de wethouders en de gemeentesecretaris.

zaanbrug tolvrij groot

 

 

Deel dit artikel:

3 reacties

 • In het Waterlands Archief te Purmerend zijn ook interessante stukken te vinden omtrent de tol op de Zaanbrug en de opheffing hiervan.
  Zo is er een archiefje van het Anti-Tol Comité te Wormer (toegangsnummer 0939). Ook in het archief van de voormalige gemeente Wormer (toegangsnummer 1443) zijn ‘Stukken betreffende besprekingen en onderhandelingen met als doel het verlagen of beëindigen van de tolheffing,1936-1940’ en een ‘Overeenkomst tot gemeenschappelijke regeling d.d. 23 resp. 27 november 1942 en andere stukken betreffende het beëindigen van de tolheffing per 1 januari 1943,1942′ (inventarisnummer 1852 en 1853). De URL hierboven verwijst naar enkele afbeeldingen op de beeldbank van het Waterlands Archief. bron: tik in het zoekveld op de website ’tolheffing’ of ‘zaanbrug’.
  Ook op de website van Jan Blokker (wormerlander.nl) is e.e.a. over de brug te vinden: klik achtereenvolgens op en

 • De Orkaan

  Dank voor de aanvulling, volgens mij missen er een paar woorden. De Wormerlanders-website heeft vast wel foto’s en informatie over de Zaanbrug, maar die is niet eenvoudig te vinden.

 • Ik had de menu-namen tussen pijlhaken gezet, en dat ziet deze website als systeemtaal/ HTML. Maar nu opnieuw: http://www.wormerlander.nl, klik achtereenvolgens op Zaanbocht, de Zaan, bruggen over de Zaan, Zaanbrug.

  En de URL naar de beeldbank zat verborgen, die zal ik nu in het tekstvak zetten (één foto hoort thuis in Purmerend, de overige tien zijn wel in Wormer):
  http://waterlandsarchief.nl/afbeeldingen-en-kaarten?q_searchfield=tolheffing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *