Zaandam krijgt zonnepanelenfabriek

In 2018 moet in Zaandam worden begonnen met “grootschalige productie van zonnepanelen. De eerste exemplaren moeten eind maart van de band rollen in de fabriek van Energyra”.

Tot dusver komen vrijwel alle zonnepanelen uit China. Energyra wil panelen maken voor het “kwalitatief hoogwaardige segment, met een hogere aanschafprijs.” Dat schrijft dagblad Trouw vandaag.

De panelen zou langer mee moeten gaan, worden duurzamer gefabriceerd en hebben lagere kosten per kilowattuur voor de klant.

De fabriek in Zaandam gaat werk geven aan 50 tot 60 mensen. Waar die fabriek komt is nog niet bekendgemaakt. Er moeten zo’n 350.000 panelen per jaar geproduceerd worden. Voor het eerste jaar zijn de panelen al uitverkocht aldus de eigenaren.

Energyra is een spin-off van het Energieonderzoek Centrum Nederland in Petten. De provincie Noord-Holland investeert drie miljoen euro in het bedrijf, ook de Rabobank stopt geld in de nieuwe onderneming.

Foto van de site van Energyra.

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Plock

    Onjuist: de meeste zonnepanelen die nu in Nederland verkocht worden komen uit Vietnam, en niet meer uit China. Reden is dat Chineze zonnepanelen verkocht moeten worden tegen een Minimum Import Prijs, ingesteld door de Europese unie om Europese fabrikanten te beschermen. Deze MIP geldt niet voor Vietnam, waardoor Chinese fabrikanten hun productie voor de EU naar Vietnam verhuizen, waardoor zonnepanelen voor bijna 50% onder MIP verkocht worden.

  • Peter

    Ooit was Eurometaal het eerste bedrijf dat in de Zaanstreek zonnepanelen fabriceerde. Waarschijnlijk is de tijd nu wel rijp voor deze zaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *