Zaandam op de kaart: “Treitervlogger” Woord van het Jaar

“Treitervlogger” is het Van Dale “woord van het jaar” geworden. De meeste stemmen gingen in 2016 naar de naam die de Zaandamse vlogger Ismail Ilgun kreeg van de media.

Hoofdredacteur Ton den Boon van Van Dale maakte de prijs bekend in een filmpje dat opgenomen werd voor de Vomar in Poelenburg.

Dagblad Zaanstreek besteedde in september aandacht aan de YouTube-video’s van Ismail, met name over de onderdelen waar hij liet zien hoe een man van zijn fiets werd geslagen en een loopje met de politie werd genomen. De Telegraaf dook er bovenop en vanaf moment was de treitervlogger onderdeel geworden van het Nederlandse culturele erfgoed.

Hieronder een beeld uit de video van Van Dale – te zien bij de NOS. Ruim een derde van de uitgebrachte stemmen ging naar Treitervlogger.

ton-boon-van-dale

Volgens de NOS is er is meer dan 100.000 keer gestemd. Treitervlogger kreeg 35 procent van de stemmen, op de tweede plek kwam pokémonterreur (23 procent), gevolgd door trumpisme (11 procent).

Hoofdredacteur Ton den Boon van Van Dale zei tegen de NOS:

“Het woord is veel in het nieuws geweest door een treitervlogger uit Zaandam. Daarna is het een soortnaam geworden. (…) Toen ik het in de zomer signaleerde, dacht ik dat het een gelegenheidswoord was. Maar ik kom het nu nog bijna iedere dag tegen.”

Deel dit artikel:

2 reacties

  • yede

    diep triest dit. nu nog effe de straat naar hem noemen dus vervang de straat poelenburg naar treitervlogger boulevard. en dan gelijk ook even nieuwe wandeltour voor de tourist bij de VVV NIeuw de treitervlogger tour 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *