Zaaneilanders niet blij met nieuwe woontoren

De plannen van Rochdale om twee woontorens met samen 120 sociale woningbouwappartementen op de kop van het Zaaneiland te zetten, valt niet bij idereen in goede aarde.

Volgens een groep bewoners zal het parkeeroverlast opleveren, de verkeersdrukte zal toenemen, door de hoogte zal er een ‘windgat’ ontstaan, de naastgelegen flat krijgt last van schaduwwerking en inkijk terwijl men ook niet blij is met het project van 20 appartementen voor ‘begeleid wonen’.

De bewoners zijn op 20 januari via een digitale presentatie op de hoogte gebracht van de details van de plannen maar zijn niet gerust op een goede afloop, er “rezen veel vragen, die lang niet allemaal zijn beantwoord.”

Bewoners gaan zich nu verenigen om sterker ten opzichte van Rochdale en de gemeente te staan.

De parkeer- en verkeersoverlast wordt ook gevreesd vanwege het andere plan dat in de buurt komt: de ruim 700 woningen aan de Houthavenkade.

Nu is het Zaaneiland nog gratis parkeren, en veel centrumbezoekers en bewoners weten die plekken ook te vinden. De initiatiefnemers vrezen dat betaald parkeren zal worden ingevoerd. Volgens hen is de parkeernorm voor het nieuwe gebouw veel te laag.

Dat er alleen maar sociale huur, inclusief begeleid wonen, komt, wordt geen goed plan gevonden: “waarom op deze A-locatie geen evenwichtige verdeling van sociale huur, vrije huur en koop”?

Deel dit artikel:

12 reacties

 • Simone

  Er zijn ook Zaaneilanders die wél blij zijn met de plannen. Helaas worden wij overschreeuwd door mensen die graag eerst roeptoeteren en daarna pas gaan kijken wat het nou eigenlijk allemaal inhoudt.
  Jammer dat we er als buurt nu zo negatief opstaan.
  Ik denk dat als je zó dichtbij het centrum woont je in je handen mag wrijven dat er nu nog geen betaald parkeren is. En mijn antwoord op het “waarom hier!?” is wat mij betreft “waarom níet hier?”
  Er is een nijpend tekort aan sociale huurwoningen in de Zaanstreek en heel zaandam wordt bebouwd. En DUS ook het terrein van Rochdale. Een goed gesprek over parkeren is altijd nuttig, maar dan wel met open handen, niet met gebalde vuist.

 • Ger Docter

  Project criminelen zien geld,het kleinste open plekje pleinen,open stukjes groen overal woon torens.Ja houd het niet voor mogelijk zelfs op de Rozengracht en in toekomst de Burcht. Andere grote steden behouden deze open stukken voor festiviteiten .Woongenot en woonplezier moet je in toekomst verzoeken. Gemeente denk aan meer groen en zit banken ook voor ouderen.

 • Yvonne Nooij

  Mensen moeten niet allemaal zo zeuren. Zij hebben wel een woning, Duizenden niet. Er moet veel gebouwd worden, en ja, dan ga je wel eens achteruit met je woongenot.

 • Rudy Klopper

  Doordat het voornamelijk sociale woningbouw en begeleid wonen wordt komt er juist meer sociale balans op het eiland en wordt de balans juist meer evenwichtig. Jammer dat de bewoners van het eiland hun bijdrage niet willen leveren aan de woning nood. En de sociaal zwakkere van “hun eiland” willen weren. Misschien zitten er wel nieuwe getalenteerde kunstenaars bij de nieuwe bewoners zodat het “kunsteiland”nog aantrekkelijker wordt.

 • Frenk van Heeswijk

  de witte vlakken zijn geinspireerd op de Beatrixflat en de rest op Poelenburg?

 • Erik Schouten

  Mensen die in aanmerking komen voor begeleid wonen zijn veelal mensen met een probleem met zichzelf en niet met de buurt als je hen een welkom gevoel geeft en een beetje begrip toont zijn ze misschien wel een aanvulling voor de buurt, aldus een autist met ptss

 • Vroeger bestond begeleid wonen uit voornamelijk geestelijk en lichamelijke gehandicapten. Echter in de afgelopen 10 jaar is op dit gebied veel veranderd, nu valt onder begeleid wonen ook mensen zoals, drugs-en alcoholverslaafden, welk hun eigen type opvang hadden. Dan ook nog te vermelden, categorie psychisch gestoorden, voorheen werden deze geplaatst in psychiatrische instellingen, maar door bezuinigingen nu ook onder begeleid wonen vallen. Tja, met deze wetenschap op zak, geef ik het je maar te doen, want hier wordt door de gemeente Zaanstad niet hardop over gesproken! Heb 34 jaar ervaring als curator van een gehandicapt persoon en weet waarover ik spreek!

  • Bruce Latham

   En dus hebben die geen recht om onder de mensen te wonen? Moeten ze allemaal op een boerderij in Drenthe soms? Of mogen ze alleen in achterstandswijken komen waar al genoeg bewoners met (ongediagnosticeerde) stoornissen of problemen wonen?

 • Rudolf Jacobs

  20 appartementen voor begeleid wonen[…] walgelijke discussie, stop daar mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *