Zaankanters (en Waterlanders) ontevreden over zichtbaarheid politie

Minder dan 30 procent van de inwoners van Zaanstreek-Waterland was in 2021 tevreden over de zichtbaarheid van de politie in de streek. Dat percentage (28,8) ligt onder het gemiddelde van alle veiligheidsregio’s (32,9 procent).

In heel Nederland zijn ruim 3 op de 10 mensen tevreden over de zichtbaarheid van de politie. Minder dan 10 procent zegt dat de politie vaak zichtbaar is in de eigen buurt.

Dit blijkt uit gegevens van de Veiligheidsmonitor 2021, een enquete onder 173 duizend mensen van 15 jaar of ouder uit 2021. Nadere analyses van deze gegevens door het CBS leverde deze ’tevredenheids-scores’ en beoordeling van de zichtbaarheid op.

Ruim 50 procent van de ondervraagden stelt dat de politie zelden of nooit in de hun buurt te zien is. Dat betekent niet automatisch dat mensen ook ontevreden over die zichtbaarheid zijn. Ruim 30 procent is dus tevreden, ruim 20 procent is ontevreden of zelfs zeer ontevreden. De rest van de ondervraagden had geen mening.

Deze tevredenheid is volgens het CBS in de stad groter dan op het platteland. Bij de beoordeling van de zichtbaarheid scoren Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Utrecht het hoogst. In Zeeland, West-Brabant en Limburg wordt lage scores behaald.

Zaanstad Waterland staat op de 7e plek van onder (van de in totaal 43 veiligheidsregio’s).

Als wordt ingezoomd op de regionale poltie-eenheden in Nederland (dat zijn er 10) scoort Amsterdam het hoogst (bijna 40 procent van de mensen tevreden). De rest van Noord-Holland (waar ook de Zaanstreek toe behoort) haalt minder dan 30 procent.

Foto: politie-inzet bij anti-Zwarte Piet demonstratie in Westzaan (De Orkaan)

Deel dit artikel:

3 reacties

 • Jolanda Kroon

  politie is onzichtbaar maar ook de handhaving in de wijken. Iedereen parkeert maar overal, overzicht is totaal weg wanneer je de wijk uitgaat. Gevaarlijke toestanden voor voetgangers en fietsers. Plus stoepen zijn niet meer te bewandelen en grasstroken gaan kapot.Niemand zit te wachten op bekeuringen maar zonder handhaving kunnen we het blijkbaar niet zelf regelen

 • Bert Versteeg

  Ik kom altijd politie tegen als ik ze niet nodig heb! Wat Jolanda zegt klopt exact .Het centrum van Zaandam is heilig voor handhaving maar Zaanstad is meer dan Zaandam centrum. Veel foutparkeerders, o a.bij scholen en hardrijders in woonwijken maar gecontroleerd wordt daar niet, de heren en dames staan veel liever op bijvoorbeeld de A8 waar het makkelijk scoren is maar iemand die daar met 110 of 115 km per uur rijd is geen gevaar op de weg, dat zijn wel degenen die onnodig links rijden of rechts inhalen maar daar wordt weer niets aan gedaan!

 • Diederik Eijer

  Het is maar hoe je het bekijkt.
  Als je veel Politie ziet dan is er iets aan deknikker.
  Omdat ik nooit Politie zie, woon ik blijkbaar in een goede buurt….:-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *