Zaans Erfgoedprijs 2020 voor ‘kanjers’ Cor en Wim Visser

De broers Cor (85) en Wim Visser (81) stapten vanochtend nietsvermoedend Chocolaterie De Cacaoboom in Zaandijk binnen. Ze waren wel een beetje benieuwd naar de vragen die ze zouden krijgen bij het interview dat hen werd afgenomen over hun jarenlange bemoeienis met, en kennis van de Zaanse Houtbouw.

Na twee vragen zou dat interview echter plotseling worden onderbroken, want het bleek een dekmantel om hen te verrassen met de Zaans Erfgoedprijs 2020.

Door Winnie de Wit

Het anders zo feestelijke moment in de najaarsledenvergadering – eens in de twee jaar kon in verband met Corona slechts met een minimaal aantal mensen plaatsvinden. En dus werd er gekozen voor een klein, maar intiem feestje.

Erfgoedkanjers

Juryvoorzitter Paul Carree sprak beide broers toe, en meldde dat de jury unaniem voor hen koos, “vanwege hun jarenlange inzet op vele vlakken van erfgoedbescherming”.

Uit het juryrapport:

“Niet alleen het behouden van panden, maar ook hun ijver om houtbouw in alle vormen herkenbaar onder de aandacht te brengen.

Door hun stichting ‘de Gebroeders Visser’ , die door hun giften vele initiatieven van derden hebben ondersteund en mogelijk gemaakt, waardoor kennis over ons erfgoed is verspreid. Met hun geldelijke bijdrage zijn tal van monumenten – van molens tot het Faambeeld – ondersteund.

De jarenlange ijver waarmee Wim de Zaanse houtbouw documenteert en onder de aandacht breng is van grote waarde. Kortom: de gebroeders Visser verdienen de prijs!”

De mannen waren er beduusd van: deze dag had wel een heel bijzondere wending genomen! Ze ontvingen beiden ‘Het compliment’ – een kunstwerkje van een beeldengroep – plus een oorkonde. Ze vonden het een grote eer, maar bleven bescheiden als altijd.

Aanjager

De eervolle vermelding van de Zaans Erfgoedprijs 2020 ging naar een andere erfgoedkanjer, en wel naar nietsvermoedende deelneemster in het complot – Anneke Steemers, de vrouw die De Cacaoboom drijft.

Haar inspanningen rond het erfgoed beslaan de kernen Koog en Zaandijk, en daarbinnen neemt zij een bijzondere plaats in. Niet alleen als een van de oprichters van de Historische Vereniging Koog Zaandijk (2008), maar ook mede-initiator van de Stichting Koogerpark (1992), coördinator van buurthuis Het Brandtweer (2010) en als uitbaatster van De Cacaoboom heeft zij die plek tot een soort ‘erfgoedhuiskamer’ weten te transformeren. Naast onderzoek naar de historie van panden in Koog aan de Zaan – gepubliceerd in wijkkrant ‘Rondje Koog’ – is het bovenal een verbinder.

De ledenvergadering van 7 november a.s. zal n.l. in het geheel zonder leden plaatsvinden en zal worden gestreamd via de website van Zaans Erfgoed.

Op de foto van Jan Lapère van links naar rechts Wim Visser (81 jaar), Anneke Steemers en Cor Visser (85).

Deel dit artikel:

42 reacties op Zaans Erfgoedprijs 2020 voor ‘kanjers’ Cor en Wim Visser

 1. Jan Betlem schreef:

  Wim en Cor van harte gefeliciteerd met de erfgoedprijs en bedankt voor jullie vele activiteiten op het erfgoed gebied.

 2. Rienk Spiekstra schreef:

  Heren Visser,
  Van harte gefeliciteerd. Ik hoop dat ik dat snel ergens op een fysiek wel toegestane bijeenkomst van Babel of bij de gemeenteraad kan herhalen

 3. Hessel Kraaij schreef:

  De vereniging Historisch Zaandam is trots op dat zijn leden Wim en Cor Visser deze eervolle Erfgoed-prijs mochten ontvangen. Onze welgemeende felicitaties!

 4. Sjoerd Soeters schreef:

  Beste Wim en Cor,
  Gelukgewenst met deze prijs. Jullie kennis van en emotionele betrokkenheid bij de Zaanse houtbouw zijn enorm inspirerend.
  X
  Sjoerd Soeters

 5. Ruud Meijns schreef:

  Cor en Wim, van harte met deze prijs die jullie heel erg verdienen.

 6. Jeannette Schoone schreef:

  Ook de dame van de Cacaoboom van harte gefeliciteerd.

 7. Robert Leferink schreef:

  Cor en Wim, namens Babel Zaans architectuurplatform onze felicitaties. Jullie hebben deze prijs zeer verdiend.

 8. paul kramer schreef:

  Van harte!
  De Zaanstreek en de debatten daarover worden mooier door jullie aanwezigheid!

 9. Inge bosman schreef:

  Anneke, van harte gefeliciteerd. Zeer verdiend die onderscheiding.
  Maar ook Cor en Wim proficiat!

 10. Wim van Velze schreef:

  Cor en Wim, het gouden koppel als het om Zaanse houtbouw gaat, wat een inzet, volhouden!! Van harte gefeliciteerd.

 11. Ellen Kuiper schreef:

  Hoi Anneke, wát verdiend! Van harte!

  Ook de heren Cor en Wim gefeliciteerd.

 12. hans valk schreef:

  geweldig mannen. dat had al lang en eerder gemoeten. van jullie kennis hebben veel mensen geprofiteerd. en dank voor al die werkstukken die je achterlaten.

  grfoet van hans valk dug!

 13. Andre Drost schreef:

  Cor en Wim en natuurlijk ook Anneke, gefeliciteerd met dit terechte eerbetoon. Jullie hebben dit mooie eerbetoon zeer terecht verdiend…..

 14. Louis Groen schreef:

  Beste Wim en Cor,
  Heel graag feliciteer ik jullie. Samen 166 jaar strijdbaar voor de Zaanse houtbouw. Hoewel, jullie zullen iets later dan jullie geboorte begonnen zijn met jullie inzet het Zaanse huis in al zijn details. Geweldig, Zeer verdiend!

 15. Louis Groen schreef:

  Natuurlijk ook Anneke van harte gefeliciteerd.
  Ik bewonder je inzet op vele fronten met altijd met mooi resultaat! Ook zeer verdiend deze eervolle vermelding.

 16. Roberto Vonk schreef:

  Geachte Heren Visser,

  Als inmiddels oude buurjongen wens ik U beiden de allerbeste wensen voor uw Mentorschap.
  Ik herinner me als de dag van gister uw belangeloze uitleg.
  ( het Visser Tuimelraam).

  Ik hoop U weer te zien!

  Met hartelijke groet,

  (Ing.)(niet belangrijk) Robert Jacob Vonk.

  • Ingrid Jahn- van Binsbergen schreef:

   Namens de Historische vereniging Westzaan feliciteren wij Anneke Steemers met de Zaanse Erfgoedprijs 2020. Wij kennen Anneke als een bevlogen vrouw die een tomeloze inzet heeft voor de Historische vereniging Koog Zaandijk en alle andere bezigheden waar zij zich voor inzet. Haar “erfgoedhuiskamer” in haar bedrijf de Cacaoboom is uniek te noemen. Grote bewondering voor Anneke. Tevens feliciteren wij Cor en Wim Visser met de Zaanse erfgoedprijs 2020 zo mooi en bijzonder en veel dank dat u beiden als erfgoedbeschermers betiteld mogen worden. De Zaanse Houtbouw en het erfgoed beschermen is van grote waarde. Veel dank aan u beiden. Met vriendelijke groet, Ingrid Jahn-van Binsbergen, voorzitter Historische vereniging Westzaan.

  • Cor Visser schreef:

   WIJ willen u bedanken voor de zeer gewaardeerde reactie.
   Gebroeders Visser

 17. Ron Sman schreef:

  Beste Cor, Wim,

  Van harte gefeliciteerd met deze erkenning. Het hoeft geen betoog dat jullie de erkenning van de Vereniging Zaans Erfgoed volledig verdienen. Ik ken bijna geen mensen zijn die hun liefde voor het Zaanse erfgoed zo intens uit dragen als deze 2 broeders.

  Ook Anneke verdient het om in het zonnetje gezet te worden. Ook zij zet zich al jaren in, vooral als voortrekker voor de historie van Koog en Zaandijk. Ook voor Anneke geldt:van harte gefeliciteerd!

 18. Ted van Galen schreef:

  Beste Cor en Wim, heel veel gefeliciteerd met de Erfgoedprijs 2020.
  Ook nog de eerste sponsor van Babel en de makers van de kozijnen voor mijn huis, het kan niet op!
  Groet TedvanGalen

 19. Jan Schoen schreef:

  Logische winnaars. De broers kunnen niet hoog genoeg geprezen worden. De heren Visser zíjn het Zaans Erfgoed.

 20. Teuntje Schulp schreef:

  Beste Cor en Wim,
  Gefeliciteerde met jullie prijs. Jullie verdienen hem echt met jullie nooit aflatende inzet. Ga door! Het is zo belangrijk, die schoonheid van oude monumenten.
  Teuntje en Fred

Hier vind je onze regels

Reageren? Ja, graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *