Zaans Erfgoedprijs 2020 voor ‘kanjers’ Cor en Wim Visser

De broers Cor (85) en Wim Visser (81) stapten vanochtend nietsvermoedend Chocolaterie De Cacaoboom in Zaandijk binnen. Ze waren wel een beetje benieuwd naar de vragen die ze zouden krijgen bij het interview dat hen werd afgenomen over hun jarenlange bemoeienis met, en kennis van de Zaanse Houtbouw.

Na twee vragen zou dat interview echter plotseling worden onderbroken, want het bleek een dekmantel om hen te verrassen met de Zaans Erfgoedprijs 2020.

Door Winnie de Wit

Het anders zo feestelijke moment in de najaarsledenvergadering – eens in de twee jaar kon in verband met Corona slechts met een minimaal aantal mensen plaatsvinden. En dus werd er gekozen voor een klein, maar intiem feestje.

Erfgoedkanjers

Juryvoorzitter Paul Carree sprak beide broers toe, en meldde dat de jury unaniem voor hen koos, “vanwege hun jarenlange inzet op vele vlakken van erfgoedbescherming”.

Uit het juryrapport:

“Niet alleen het behouden van panden, maar ook hun ijver om houtbouw in alle vormen herkenbaar onder de aandacht te brengen.

Door hun stichting ‘de Gebroeders Visser’ , die door hun giften vele initiatieven van derden hebben ondersteund en mogelijk gemaakt, waardoor kennis over ons erfgoed is verspreid. Met hun geldelijke bijdrage zijn tal van monumenten – van molens tot het Faambeeld – ondersteund.

De jarenlange ijver waarmee Wim de Zaanse houtbouw documenteert en onder de aandacht breng is van grote waarde. Kortom: de gebroeders Visser verdienen de prijs!”

De mannen waren er beduusd van: deze dag had wel een heel bijzondere wending genomen! Ze ontvingen beiden ‘Het compliment’ – een kunstwerkje van een beeldengroep – plus een oorkonde. Ze vonden het een grote eer, maar bleven bescheiden als altijd.

Aanjager

De eervolle vermelding van de Zaans Erfgoedprijs 2020 ging naar een andere erfgoedkanjer, en wel naar nietsvermoedende deelneemster in het complot – Anneke Steemers, de vrouw die De Cacaoboom drijft.

Haar inspanningen rond het erfgoed beslaan de kernen Koog en Zaandijk, en daarbinnen neemt zij een bijzondere plaats in. Niet alleen als een van de oprichters van de Historische Vereniging Koog Zaandijk (2008), maar ook mede-initiator van de Stichting Koogerpark (1992), coördinator van buurthuis Het Brandtweer (2010) en als uitbaatster van De Cacaoboom heeft zij die plek tot een soort ‘erfgoedhuiskamer’ weten te transformeren. Naast onderzoek naar de historie van panden in Koog aan de Zaan – gepubliceerd in wijkkrant ‘Rondje Koog’ – is het bovenal een verbinder.

De ledenvergadering van 7 november a.s. zal n.l. in het geheel zonder leden plaatsvinden en zal worden gestreamd via de website van Zaans Erfgoed.

Op de foto van Jan Lapère van links naar rechts Wim Visser (81 jaar), Anneke Steemers en Cor Visser (85).

Deel dit artikel:

43 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *