De Historische Vereniging Koog-Zaandijk bestaat 10 jaar, en ter ere daarvan heeft de club hard gebroed op een jubileumcadeau voor alle inwoners en belangstellenden.

Zij bedachten een wandelroute door Koog aan de Zaan en Zaandijk, voorzien van – hufterproof – fotoborden met historische beeld.

De kosten dragen ze zelf, want zo gaat dat met een cadeau. Maar de gemeente kijkt het paard in de bek en neemt niet de moeite officieel te reageren: ‘Een verrommeling van de buitenruimte’, laten ze mondeling via de wijkmanager weten.

Anneke Steemers van de vereniging voelt zich met de vereniging niet serieus genomen. Ze had op zijn minst een gesprek verwacht met ‘de dames van Cultuur & Toerisme’:

‘Het zou een prachtige manier zijn om de bezoekers van Zaanstad na hun bezoek aan de Zaanse Schans wat langer door de streek te laten wandelen. Goed voor de toeristen, voor de plaatselijke middenstand, voor het imago van Zaanstad.’

Tot verbazing van Steemers wordt nog wel het advies gegeven, dan maar de QR-tegels uit te breiden. Maar de huidige tegels functioneren niet of slecht:

‘Er zijn tegels waar de afbeelding zelfs geheel is verdwenen. De afdeling Cultuur en Toerisme is daarvan op de hoogte en geeft desondanks dit advies?’

Afdeling Cultuur & Toerisme verwijst ons door naar woordvoering. De woordvoerder laat weten:

We hebben, ook al in 2015, het aanbod voor bebording gekregen. Hoe nobel en attent het geschenk ook is, wij moeten kijken naar het geheel aan borden in Zaanstad. Primair zijn borden er voor het regelen van het verkeer. Daarom moeten we zorgvuldig omspringen met het plaatsen van extra borden.

Kort geleden hebben we opdracht gegeven om de toeristische bewegwijzering in heel Zaanstad beeld te brengen.
(De basis hiervoor ligt in de Uitvoeringsagenda Toerisme 2016 – 2019.)
Met deze inventarisatie willen we in beeld krijgen wat er allemaal langs de weg staat, wat is verouderd, wat moet worden vernieuwd en het bekijken vanuit de invalshoek: less is more.

Dat de vereniging teleurgesteld is in de manier van communiceren trekken we ons aan. We zullen dan ook contact met hen opnemen.