De Definitieve Dertig van D66

D66 heeft de definitieve kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022 gepubliceerd. De eerste 9 waren al eerder bekend. In totaal staan er 30 kandidaten op de lijst. Flip Hoedemaeker is lijsttrekker.

BIj die eerste 9 ontbrak raadslid Jan de Vries (hij blijkt 29e te staan) die al aankondigde actie te gaan voeren om via voorkeursstemmen in de raad te komen.

In vergelijking met de voorgestelde 9 is de definitieve lijst een beetje anders. Mariam Talim steeg van 6 naar 4 en Thijs de Lange daalde van 4 naar 6. Anton Grandiek (nu 8) en Jochem de Haan (nu 7) wisselden van plek.

Steunfractielid Merel Kingma staat op een verkiesbare 2e plaats, raadslid Rob Karst is 3e, Guido van Zanen is 5e. Oud-fractievoorzitter Gemma Kwantes is 9e.

De lijstduwers: oud-wethouder Sanna Munnikendam is 26e, wethouder Annette Baerveldt is 27e (maar die woont niet in Zaanstad), raadslid Martin Hoek is 28e, Jan de Vries is 29e en gedeputeerde Ilse Zaal is 30e.

Deel dit artikel:

8 reacties

 • jan warrring

  Ja ja ja Jan gaat het worden topper die Krommenier

 • Bert Versteeg

  Al hadden er 100 namen op de lijst gestaan, ik stem geen D66!

  • Karin la Panus

   Wat is de toegevoegde waarde van je reactie? Ben je het niet eens met het beleid van D66? Heb je een hekel aan de kleur groen?

   Ik ben daar wel benieuwd naar.

   • Bert Versteeg

    Mijn reactie zegt toch genoeg?
    Maar als u een antwoord wilt, ik ben het vooral niet eens met het (landelijke)beleid van die partij.
    De partij heeft in Sigrid Kaag een zwakke leider waardoor de kabinetsformatie onnodig lang heeft geduurd.
    Ze dacht sterk te staan door de Christenunie uit te sluiten en op die manier de deur te openen naar een links kabinet maar toen dat listige plannetje mislukte en er gedreigd werd met nieuwe verkiezingen wist ze niet hoe snel ze bakzeil moest halen door de CU weer bij de formatie te betrekken omdat haar partij in de peilingen op een fors verlies stond.
    Dit artikel gaat welliswaar over de kandidatenlijst voor de Gemeenteraadsverkiezingen maar Sigrid Kaag is toch het gezicht van D`66.
    Mijn stem voor de Gemeenteraadsverkiezingen gaat naar een lokale partij en ik hoop dat die eindelijk een de kans krijgt om mee te besturen.

    • Didier Hennequin

     Ieder zijn mening, maar ik zie ‘lokaal’ en ‘landelijk’ toch echt los van elkaar. Persoonlijk heb ik niks met de landelijke VVD, maar voor de gemeenteraad heb ik er wel eens op gestemd. Lang geleden, dat wel. Maar zo heb ik wel meer voorbeelden. Tip: als je niks op hebt met een lijsttrekker, overweeg dan om op de lijstduwer te stemmen. Is ook een signaal.

     • Bert Versteeg

      Hoewel het niet zo mag zijn kijken kiezers bij gemeenteraadsverkiezingen wel naar de leider van de landelijke politiek, bij D`66 is dat mevrouw Kaag.
      Dat landelijke en lokale politiek flink kunnen verschillen hebben we onlangs in Zeewolde kunnen zien toen er gestemd werd over de komst van een datacentrum.
      Bij 2e Kamerverkiezingen stem ik wel op een bepaalde partij maar nooit op de lijstrekker.
      Bij gemeenteraadsverkiezingen stemmen veel mensen toch op de partij waarop ze ook landelijk hebben gekozen.
      In de peilingen staat D`66 op verlies en daarom vind ik het vreemd dat er op de Zaanse lijst maar liefst30 namen staan terwijl de partij maximaal 3 zetels zal halen in Zaanstad.

 • De Orkaan

  Sigrid Kaag op op de lijst? Die hebben we dan zeker gemist tussen de daverende D66-dertig…

 • Frans Kwast

  De landelijke politiek heeft wel degelijk invloed op de gemeenteraadsverkiezingen! Alleen al door de rol van de (sociale) media. Laat staan door de marketing van de ‘Haagse’ partijen. En we gaan weer eens kamerleden op de Gracht of het Marktplein zien….dus zo gek is de overweging niet om eens lokaal te stemmen. Of het beleid daarmee beter wordt in Zaanstad…..?

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *