Fractieleider Martin Hoek van D66 in Zaanstad treedt terug als raadslid en daarmee ook als fractieleider van de partij.

De eerste op de lijst die door de griffie benaderd wordt is oud-wethouder Sanna Munnikendam, bij de verkiezingen van 2018 lijsttrekker voor D66. Munnikendam zegt tegen De Orkaan dat ze niet bij voorbaat ‘nee’ zegt, ze gaat er over nadenken.

Hoek werd wegens gezondheidsproblemen al twee keer vervangen, maar het combineren van een baan als docent op het Zaanlands Lyceum met het raadslidmaatschap valt hem toch te zwaar. Op 30 april ‘vierde’ Hoek zijn comeback nog met een blogpost op de site van D66. Hoek is al sinds de jaren negentig actief voor D66 Zaanstad, zowel als raadslid als wethouder. In juni 2018 volgde hij Sanna Munnikendam op die toen wethouder werd. Munnikendam trad in december 2019 af.

Jan de Vries wordt tot de zomer de nieuwe fractieleider, daarna zal hij (“als de leden het goedkeuren” aldus De Vries) terugtreden en worden opgevolgd door Flip Hoedemaeker die ook lijsttrekker voor D66 bij de volgende verkiezingen zal zijn. De Vries: “Flip wordt de nieuwe politiek leider”.

Als Munnikendam toch geen gebruik maakt van het aanbod om raadslid te worden, is Michel Feeke aan de beurt, daarna Ali Seklem en dan pas het huidige steunfractielid Rob Karst.