Zaans hoogtepunt: rara waar zijn we? (filmpje)

Deel vier van de hoogtepunt-quiz die door velen te makkelijk wordt gevonden, maar die nog altijd foute antwoorden oplevert.

We bestegen eerder al de Oost-Dorsch, de Lotustoren (die door bijna iedereen de Conradtoren werd genoemd), en de Brandaris, en ontvingen alreeds de kritiek dat ‘heus niet alle hoogtepunten in Zaandam liggen.’

Nemen wij die kritiek ter harte? Waar in de streek beklommen we afgelopen week een toren? We zijn heel benieuwd of jij – ja, jij! – het aan het beeld herkent. (En… als je toch op ons Youtube-kanaal bent, abonneer je! Dan krijg je alle Orkaanvideo’s vers als eerste, want deze video stond stiekem gisteravond al online!)

We plaatsen het antwoord vanmiddag rond een uur of vier.

Deel dit artikel:

4 reacties

 • Bert Versteeg

  Dit moet de Saen Tower zijn.
  Op het filmpje zijn de Vaart en de Statenhoek te zien, die zie je vanaf de andere toren niet omdat dan de Saen Tower er voor staat.

  De toren is gebouwd in 1970 naar een ontwerp van architectenburo Groosman uit Rotterdam.
  De toren is 70 meter hoog en was van 1971 tot 1996 het hoofdkantoor van Albert Heijn.
  De wijze van bouwen voor dit kantoorgebouw, was ook vooruitstrevend, eerst werd de bovenverdieping gebouwd, die werd vervolgens omhoog gelift, zodat de volgende verdieping gebouwd kon worden. Zo werd de toren van bovenaf gebouwd,
  Nadat Albert Heijn was vertrokken werd de toren gerenoveerd waarna de Rabobank er in kwam, de toren wordt daarom ook wel Rabo toren genoemd.

 • Robert Koopman

  k denk dat Bert gelijk heeft. Bedankt voor dit mooie filmpje.

 • Leo Swartsenburg

  Een dertigtal jaar geleden kreeg ik ook toestemming hier, op toen nog het AH gebouw, kort te filmen. Het was voor een onderwijsproject van het Zaanlands Lyceum. AH eiste wel dat wij vanaf de lift begegeleid zouden worden. In de topverdieping zetelde de directie. Het trauma na de moord op Gerrit Jan Heijn was merkbaar.
  We zetten er een heel andere track onder, dat wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *