Zaanse activiteiten op de Nationale Molendag

Tijdens de Nationale Molendag op zaterdag 13 mei organiseert de Zaansche Molen een aantal speciale activiteiten. Alle molens zijn geopend voor het publiek. Behalve De Ooievaar, omdat die op het besloten terrein van de Duyvisfabriek staat.

In papiermolen De Schoolmeester in Westzaan is te zien hoe handgeschept papier wordt gemaakt in een met turf gestookte schepkuil. De papiermachine uit 1877 is in werking. Iedereen kan meedoen aan een workshop boekbinden.

Molen het Prinsenhof in Westzaan is wel open, maar draait nog niet in afwachting van onderzoek naar de roeden. In de pelmolen wordt het pellen van gerst tot gort gedemonstreerd. De stelling biedt een prachtig uitzicht op het Westzijderveld, molen De Jonge Dirk en het watermolentje De Zwaan. Koolvletjes verzorgen deze dag een verbinding over water tussen de drie molens.

De Paauw in Nauerna (geen onderdeel van de Zaansche Molen) doet ook mee aan de Molendag en is voor het eerst te bezoeken.

Ook Biksteenmolen De Vlijt in Oostzaan doet voor het eerst mee aan de Molendag. Deze molen is van 12 tot 18 uur gratis te bezichtigen.

In korenmolen De Koker in Wormer is pannenkoekenmeel te koop.

In alle molens die van de Zaansche Molen zijn, ligt een gratis molenkleurboek klaar. Er is een kleurwedstrijd aan verbonden. De winnaar mag met de hele klas een molen bezoeken.

Voor het bezoek aan de molens van De Zaansche Molen moet entree worden betaald.

Foto D. van Manen / tekst Jaap de Jong

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Ook Biksteenmolen De Vlijt in Oostzaan doet dit jaar voor het eerst mee aan de molendag. Deze molen is op de Nationale Molendag op zaterdag 13 mei van 12 tot 18 uur gratis te bezichtigen.

    Wij willen jullie graag laten zien hoe het interieur van dit bijzondere molentje er uit ziet en u kunt het binnenwerk en de stamperij van de molen bewonderen.
    (zoals jullie weten is het wiekenkruis er in februari afgewaaid dus zal de molen niet in werking zijn)

    Wij staan klaar om al uw vragen over de molen en zijn geschiedenis te beantwoorden. En zullen u een uitleg geven over wat onze plannen zijn in de toekomst met deze molen.

    De molen staat op een eiland dus onze schipper zorgt voor een veilige oversteek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *