Bas van Westrop is in de Zaanstreek al bekend als Bakker Bas. Vanuit de schuur bij zijn ouders in Westzaan verkocht hij sinds 2017 brood en banket. Vorig jaar besloot hij te stoppen, maar het bakkersbloed bleef stromen. Afgelopen week opende hij ‘Lekker 12’ aan de Oude Blaauwweg 12 in Wormerveer.

Bas is zelf allergisch voor E-nummers en kan daardoor veel producten niet verdragen. Sinds zijn twaalfde is hij al bezig met het bakken van broden, croissants, taarten en veel meer lekkers zonder E-nummers. Hij volgde de opleiding Brood Banket Ondernemerschap en verschillende specialisatiecursussen. Vanuit de schuur broden verkopen leverde niet genoeg op om van rond te komen. Toch besloot hij zijn passie te volgen en ging op zoek naar een locatie waar hij daar de ruimte voor had.

Het pand aan de Oude Blaauwweg op het bedrijventerrein Noorderveld voldoet aan de wensen van Bas. ‘Ik wilde een pand met het liefst twee verdiepingen. Naast dat we onder andere vers brood en croissants bakken, maken we ook Pretty Strong Supplements (eiwitrijke voedingssupplementen) zonder toegevoegde E-nummers. Daarnaast gaan we komend jaar vegan prepared meals maken.’

Over een naam voor de nieuwe bakkerij hoefde Bas niet lang na te denken. ‘Lekker 12’ staat voor lekker brood en banket en 12 is het nummer van het pand. In de bakkerij wordt geprobeerd om zoveel mogelijk her te gebruiken en zo min mogelijk te verspillen. Op dit moment wordt er nog op kleine schaal gebakken in de zaak. ‘We hebben op 3 mei de sleutels gekregen en hebben op 8 mei de deuren geopend. We zijn druk bezig om alles in te richten.’ Klanten weten na de opening meteen de winkel te vinden. Zaterdagochtend is hij al vroeg uitverkocht.

‘We hebben tot doel om zo’n 100 broden per dag te gaan bakken. We zijn niet gericht op veel winst maken, maar mensen blij maken en bereiken dat ze een product omdraaien en kijken naar de toegevoegde E-nummers.’ De producten in de bakkerij zijn betaalbaar. Een brood weegt 600 gram, waardoor er een lagere prijs gehanteerd kan worden. Gemiddeld kosten de broden € 2,75. Binnenkort wordt het team versterkt en gaan ze ook weer gebak en andere lekkernijen maken.

Onder een slideshow met vier foto’s (klik op pijltjes of swipe). Tekst gaat eronder verder.

Op de eerste etage van het pand is tatoeëerder Alisha Alibaks te vinden. Dat lijkt misschien geen logische combinatie met een bakkerij, maar niets is minder waar. Alisha is gespecialiseerd in verschillende soorten huidtypes. Mensen met bijvoorbeeld diabetes hebben vaker problemen met de huid. De inkt die bij het tatoeëren wordt gebruikt is – hoe kan het ook anders – biologisch. Daarnaast ontwerpt Alisha de designs voor alle merken van Bas.

In het pand is de hele dag reuring. Van maandag tot en met vrijdag is er van 09.00 tot 20.00 uur altijd iemand aanwezig. Op zaterdag kun je van 09.00 – 12.00 uur binnenlopen.

Bijdrage door Michel Schermer