Zaanse clubs blijven voetballen op kunstgras – update

Na een uitzending van Zembla waarin gesteld werd dat 90 procent van de kunstgrasvelden in Nederland mogelijk vervuild waren met giftige en kankerverwekkende stoffen, heeft de KNVB aangekondigd dat ze het RIVM zal vragen om nieuw onderzoek te doen.

In de Zaanstreek wordt komen weekend gewoon gevoetbald door senioren. Trainingen en wedstrijden van de jeugd staan wel ter discussie. Bij Sporting Krommenie is een jeugdtraining afgelast.

ZCFC, Zilvermeeuwen, Sporting Krommenie en Westzaan zetten het standpunt van de clubs op hun Facebookpagina en website:

Gemeente Zaanstad snapt dat het programma Zembla over rubberkorrels in kunstgras tot zorgen en vragen leidt, vooral bij ouders. Het RIVM laat weten dat uit meerdere onderzoeken blijkt dat de rubberkorrels geen schade aan de gezondheid opleveren. De KNVB volgt het advies van het RIVM en adviseert voetbalclubs om te blijven voetballen op de kunstgrasvelden.

Vrijwel alle kunstgrasvelden in Nederland zijn bestrooid met korrels van gemalen autobanden: SBR-rubbergranulaat. De banden mogen niet gestort worden, maar worden wel gerecycled.

Volgens de uitzending van Zembla zijn er wel degelijk aanwijzingen dat de vulling gevaar op kan leveren. De korrels bevatten volgens richtlijnen uit 2015 te veel gevaarlijke stoffen maar dankzij de lobby van de bandenverwerkers hoeft rubbergranulaat voorlopig niet aan de strenge normen te voldoen. In 2017 wordt dit besluit geëvalueerd.

Bekijk hier de uitzending.

zembla-gevaarlijk-spel

De KNVB stuurde een brief naar alle sportverenigingen met de aankondiging dat er opnieuw overleg gepleegd gaat worden en dat het Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RVIM) nieuw onderzoek zal doen. Het RIVM heeft volgens de KNVB

in het verleden meerdere onderzoeken gedaan naar de gezondheidseffecten van sporten op de met rubberen korrels ingestrooide kunstgrasvelden en vastgesteld dat er voor de sporters geen gezondheidsrisico’s zijn.

De brief van de KNVB werd onder meer gepubliceerd op de website van Zaandijk, een club die vorige maand haar eerste kunstgrasveld in gebruik nam.

Vrijwel alle Zaanse clubs hebben een kunstgrasveld. Donderdag overlegde wethouder Olthof met de vertegenwoordiging van Zaanse sportclubs, volgens Dagblad Zaanstreek wordt er komen weekend gewoon gevoetbald, alleen bij de jeugd zijn er problemen. Bij Sporting Krommenie werd donderdag een training afgelast.

De brief van de KNVB:

Hoewel in de uitzending van Zembla niet wetenschappelijk wordt aangetoond dat de rubberen korrels gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, vindt de KNVB dat het RIVM de bevindingen uit het programma Zembla zorgvuldig moet bekijken en indien nodig vervolgonderzoek moet doen. Meer onderzoek levert meer informatie op. Dat draagt bij aan meer zekerheid over de veiligheid en gezondheid op de Nederlandse velden voor de sporters.

De Vereniging Sport en Gemeente (VSG), de instantie die gemeenten en sportverenigingen adviseert over kunstgrasvelden, deelt het standpunt van de KNVB. Aanstaande maandag staat er al een afspraak gepland over kunstgras met onder meer het RIVM, VSG en kunstgrasfabrikanten. De bevindingen uit het programma Zembla worden hier ook besproken.

Op de foto de aanleg van kunstgras deze zomer bij Zaandijk.

UPDATE vrijdag 7 oktober 2016, 20:15

De NOS inventariseerde welke clubs maatregelen nemen. Vooralsnog waren daar geen Zaanse clubs bij.

nos-kunstgras

Deel dit artikel:

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *