Zaanse Dromen #28: De Kroon (Peperstraat)

Niet alle dromen zijn bedrog, maar deze dus wel. Ze gingen in rook op, vielen in het water of in duigen. Ze bleven beperkt tot de tekentafel, kwamen nooit verder dan een artist impression en verdwenen onder in de digitale ladenkast.

De Orkaan stoft er elke maandag eentje af die het waard is om aan de vergetelheid te ontrukken. Vandaag: de Kroon aan de Peperstraat.

Wat? Waar? Wanneer?

Ondernemer Ruud Moes presenteerde in juli 2015 een plan voor een winkelcentrum van zo’n 3.000 vierkante meter met 300 parkeerplaatsen aan de Peperstraat in Zaandam. Daarboven zouden woningen komen.

De zieltogende winkelstraat moest de kroon op Zaandam worden (daarom zou het dan ook “De Kroon” moeten gaan heten). Er zou o.a. een supermarkt in het pand moeten komen.

Moes sprak over zijn plannen in februari 2016 in het Zaanradio-programma ‘Zaanse Zaken’: “de Peperstraat is nu net Beirut”. En dat zei Soeters over heel Zaandam centrum. Het plan was overigens voorzien van neo-Zaanse gevels.

Moes was betrokken bij De Kleine Waarheid, en maakte (samen met H. J. Bakker) een plan om het oude Havenkantoor op de Oostkade te herbouwen, ook organiseerde hij een evenement over 200 jaar Zaandam dat op een financieel debacle uitliep. Ook kreeg hij ruzie met Zingen op de Zaan. Veel geluk lijkt Moes met die projecten niet te hebben gehad. En ook De Kroon op Peperstraat kwam er niet.

En wat nu?

Er komt wel een project De Kroon (eerst project BAM, later De Kroon van Amsterdam) maar dat komt op de hoek Provincialeweg en de Mauritsstraat in Zaandam. Ook aan de Peperstraat wordt gebouwd, maar niet door Moes. Daar komen plannen van Sjoerd Soeters’ bureau PPHP.

Wat kwam er niet?

Ergens moet een boekwerk zijn, dit is de omslag.

Lees ook:

De Zaanse droomkaart…

Door: Piet Bakker

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *