Zaanse economie snelst groeiende van Nederland

De Nederlandse economie groeide in 2016 gemiddeld met 2,2 procent volgens het CBS. Met 3,3 procent groeide de economie van de Zaanstreek het sterkst.

De voedingsmiddelenindustrie stimuleerde de economie van deze regio flink aldus het Centraal Bureau voor Statistiek.

Van alle provincies groeide Noord-Holland met 2,8 procent het hardst in 2016. De provincie profiteerde van de sterke groei in de advisering, onderzoek en overige speciaal zakelijke dienstverlening, en vooral van de bovengemiddelde groei van de verhuur van en handel in onroerend goed.

Ook in de omgeving van de Zaanstreek was er relatief sterkte economische groei. De regio Haarlemmermeer dankte een forse groei aan Schiphol, Amsterdam had met 3,0 procent de sterkste groei van de vier grote steden dankzij groei van de verhuur en handel in onroerend goed.

Bron: CBS.

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Ernst Debets

    Inderdaad de voedingsindustrie.Altijd al belangrijk geweest voor de Zaanse economie. Mede daarom is het zo belangrijk dat bedrijven als Ahold-Delhaize, Wessanen en Unilever (gedeeltelijk) Nederlands zijn en blijven.

    • Eelco

      Veel Zaanse bedrijven zijn juist niet meer in Nederlandse handen, maar zorgen wel nog steeds voor veel werkgelegenheid. Uit nostalgie is het leuk dat het Nederlands is, belangrijker is dat het goed geleid wordt en als dat beter kan door onderdeel te zijn van een grote international dan is dat geen probleem. Kijk naar Loders Croklaan, onderdeel van de IOI-groep uit Maleisië. En laatst stond er een artikel in het NHD waarin een ‘Zaans’ bedrijf erg blij was met de Spaanse eigenaar. Weet even niet meer welk bedrijf, maar duidelijk was dat ze er erg blij mee waren en het goed was voor de lokale werkgelegenheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *