Drie Zaanse lijsttrekkers bij de Provinciale Statenverkiezingen die op 20 maart worden gehouden: Cees Loggen voor de VVD, Ilse Zaal voor D66 en Johan Dessing voor het Forum van Democratie.

In totaal staan er 25 Zaankanters op de lijst van de kieskring Amsterdam. D66 en DENK zijn koploper met vier Zaanse kandidaten. De ChristenUnie doet het ieder met drie Zaankanters.

Cees Loggen uit Koog a/d Zaan is lijsttrekker bij de VVD.

Ilse Zaal uit Zaandam is lijsttrekker bij D66, Ernst Debets (Zaandijk) staat 24e. Rob Karst (Krommenie) staat op 26, zijn plaatsgenoot Jan de Vries is 41e. (Emre Kanik, nr, 5, werd geboren in Zaandam en woonde er vervolgens 32 jaar, nu: Purmerend).

Ook het Forum voor Democratie heeft een Zaankanter op 1: Johan Dessing uit Zaandam.

De PvdA heeft geen Zaankanters (meer) op verkiesbare plekken, Abdelhak Belkasmi (Zaandam) is 28. Oudwethouder Jeroen Olthof is 33e.

Bij de PVV staat Peter van Haasen (Zaandam), de fractievoorzitter in Zaanstad op een 8e plek.

Anna de Groot staat bij de SP 5e. Leyena van der Laan (Wormerveer) is 27e.

Marc Wit, fractievoorzitter van het CDA in Zaanstad is 22e voor de Provinciale Staten, de Wormerlandse wethouder Jeroen Schalkwijk is 41.

Arjen Ronner (Oostzaan) is 31e voor GroenLinks.

Bij de Partij voor de Dieren staat Jaap Hollebeek uit Oostzaan op 3. Judit Raa (fractievoorzitter in Zaanstad) uit Zaandam is 18e.

Code Oranje heeft twee Zaankanters: Mailkel Kat (Zaandam) op 5 en Lieke van Schie (Wormerveer) op 23.

50Plus/Partij voor de Ouderen heeft geen Zaankanters op de lijst, en dat geldt ook de andere oudjes-club: Ouderenpartij Noord-Holland.

DENK heeft Zaandammer Youssef Chraqi op 5, Kodyo Hellings uit Zaandam op 7 en raadslid Elif Hotaman op 18. Fractievoorzitter Sebnem Pancar staat op 20.

De ChristenUnie heeft oud-raadslid Mieke van der Beek (Zaandam) op de 18e plek, en raadslid Christa Neefjes op 28. Wethouder Rita Noordzij staat op 34.