Zaanstad blijft nog half jaar preventief fouilleren

Zaanstad blijft ook het komend half jaar preventief fouilleren in het centrum van Zaandam en Poelenburg. Deze gebieden zijn opnieuw aangewezen als veiligheidsrisicogebied net als de afgelopen 6 maanden.

De gemeente wil dat omdat er de afgelopen maanden enkele ernstige verstoringen van de openbare orde hebben plaatsgevonden waarbij onder andere wapens zijn gebruikt.

Het afgelopen half jaar zijn er volgens het evaluatieverslag van Zaanstad elf acties geweest waarbij 1261 mensen zijn gecontroleerd en 441 voertuigen zijn doorzocht. Daarbij werden 35 wapens aangetroffen waarvan 23 steekwapens (foto boven is de oogst van de fouilleeractie op 18 april).

Eén keer werd een vuurwapen gevonden en één keer een nepvuurwapen. Ook werd twee maal een stroomstootwapen gevonden. Ook was er ‘bijvangst’: aanhoudingen voor witwassen, drugs, vuurwerk, ID-fraude en veel rijden onder invloed. Twee acties leverden geen enkel resultaat op.

25 arrestaties

Bij de acties werden 25 mensen gearresteerd, in 15 gevallen wegens overtreding van de Wet Wapens en Munitie (WWM). Hoeveel arrestaties tot vervolging hebben geleid is niet in het evaluatierapport te lezen (en dat gaan we dus maar eens vragen).

Het aantal misdrijven met wapens in het centrum van Zaandam steeg van 18 (2017) tot 26 in 2018. In de eerste 6 maanden van 2019 ging het om 10 incidenten. In Poelenburg groeide het van 14 (2017) naar 17 (2018). In de eerste 6 maanden van 2019 ging het om 9 incidenten. In totaal kende Zaanstad in 2017 138 incidenten met wapens en 156 in 2018. In de eerste 6 maanden van 2019 ging het om 111 incidenten.

Zaanstad stelt dat het aantal incidenten met wapens in Zaanstad stijgt en dat de meeste wapenincidenten (relatief gesproken) in het centrum van Zaandam en in Poelenburg voorkomen. Volgens Zaanstad hebben de controles echter wel effect. Waar dat precies op gebaseerd is, blijft onduidelijk, dan zou er immers een afname geconstateerd moeten zijn. Ook stelt de gemeente dat “de looptijd van een half jaar te kort is om uitspraken te doen over het effect van preventief fouilleren.” Dat laatste lijkt dan weer in strijd met de constatering dat er een wel een effect is.

Volgens het rapport geeft “het resultaat van de controles aan dat de controles nodig zijn”.

Deel dit artikel:

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *