Zaanstad: boetes busbrug terecht uitgedeeld

Volgens Zaanstad klopt er (bijna) niets van de geruchten over boetes die op busbrug De Binding tussen Westerkoog en Westerwatering ten onrechte uitgedeeld zouden zijn.

In de buurt circuleerden brieven waarin dat gesteld werd. In de media werd er over bericht, en Annemarie van Nieuwamerongen van de VVD stelde vragen. Daarop gaf B&W een kort maar duidelijk antwoord: het bericht klopt niet.

In de brief die in de buurt rondging, werd gesuggereerd dat volgens de website Boete.nu de boetes niet terecht waren omdat op de foto waar de overtreding opstond het verbodsbord niet te zien was. Van sommige overtredingen zou zelfs helemaal geen foto beschikbaar zijn. En bovendien noemde Boete.nu nogmaals de boetes die ten onrechte werden gegeven op feestdagen.

Dat laatste gevalletje is volgens de gemeente een oude koe die uit de Mallegatsloot werd gevist: “Dit is in 2015 abusievelijk gebeurd en dit is toen ook teruggedraaid. Sindsdien is dit niet meer gebeurd.”

Dat er geen foto’s beschikbaar zouden zijn van sommige overtredingen is ook onjuist:

“Deze foto’s zijn alleen niet in te zien via de website van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB), maar kunnen wel opgevraagd worden via het Parket Centrale Verwerking Openbaar Ministerie”

En dan het belangrijkste punt: er zou jurisprudentie zijn waaruit blijkt dat het verbodsbord op de foto waarop de overtreding staat zichtbaar moet zijn. Opnieuw onjuist volgens Zaanstad:

“De borden zijn inderdaad niet op de overtredingsfoto te zien, maar dit wordt opgelost door de maandelijkse schouw. Gezien het bovenstaande, worden de boetes terecht opgelegd aan bestuurders die de geslotenverklaring op de gegeven tijden negeren.”

Die ‘maandelijkse schouw’ wordt in Zaanstad uitgevoerd door BOA’s die hier een proces verbaal van maken: betalen die boete dus.

Alhoewel…

Pas in 2018 is de maandelijkse schouw door Zaanstad ingevoerd. Er is inderdaad een rechtszaak geweest, maar die dateerde van daarvoor:

“In de zaak van 4 april 2017 waren er nog geen schouwrapporten opgesteld, waardoor deze geseponeerd moest worden.”

Tot de invoering van de maandelijkse schouw in 2018 zijn er dus wel ongeldige boetes uitgedeeld, in minstens één geval moest de zaak geseponeerd worden.

Deel dit artikel:

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *