Als het allemaal lukt neemt in Zaanstad binnen afzienbare tijd het aantal woningen met bijna 6 procent toe. Er zitten namelijk 4.200 woningen in de ‘pijplijn’. Dat betekent dat er een vergunning is verleend om te gaan bouwen of dat de bouw al aan de gang is, maar dat de woning nog niet is opgeleverd.

Zaanstad is één van de koplopers als het gaat om geplande groei in de woningvoorraad. Aan het eind van 2023 zaten in Zaanstad 4.200 van deze woningen tussen bouwvergunning en oplevering. Dat komt neer op 5,9 procent van het totale aantal woningen.

In Oostzaan en Wormerland gaat het om het respectievelijk 0,9 en 0,7 procent van de woningen die nog in de pijplijn zitten. Aanzienlijk lagere aantallen, waaruit duidelijk naar voren komt dat Zaanstad zwaar inzet op woningbouw.

Dit blijkt uit de nieuwe cijfers van het CBS.

Zaanstad behoort tot de zes gemeenten met de meeste woningen in de pijplijn. Alleen Eindhoven, Utrecht, Rotterdam, Den Haag en Amsterdam verwachten meer opleveringen. Qua verwachte groeipercentages staat Zaanstad op de vierde plek, alleen Zoeterwoude (10,65 procent in de pijplijn), Ouder-Amstel (8,36 procent) en Waterland 6,12 procent) verwachten nog meer groei.

Aan het eind van 2023 zaten in heel Nederland ruim 177.000 woningen in de pijplijn om gebouwd te worden. Dat waren bijna 58.000 woningen meer dan aan het eind van 2015. Dit is een toename van 48 procent in acht jaar.

Tekst: Redactie De Orkaan, Bron: CBS, foto De Orkaan : bouwen aan de Houthaven (23 april 2024).