Zaanstad is populair, ook bouwen voor Amsterdam

Na Amstelveen is Zaanstad de populairste gemeente voor Amsterdammers om naartoe te verhuizen. In 2015 vertrokken zo’n 2100 Amsterdammers naar Zaanstad.

De omgekeerde weg is minder in trek. Zo’n 1200 inwoners van Zaanstad verhuisden naar Amsterdam in 2015.

Wethouder Jeroen Olthof die door het Parool over de cijfers geïnterviewd werd, zei tegen de Amsterdamse krant:

We hebben tot 2040 circa twaalfduizend woningen nodig voor onze eigen behoefte. Maar we bouwen vijftien- en misschien wel twintigduizend woningen voor aanwas van elders, met name uit Amsterdam.

Het citaat zou kunnen betekenen dat er “twintigduizend woningen voor aanwas van elders” gebouwd worden, we hebben dat nog eens nagevraagd bij Olthof, maar dat was niet de strekking: twintigduizend woningen totaal is het streven, waarvan twaalfduizend voor eigen behoefte.

Als ‘beloning’ wil Olfhof wel dat de Noord-Zuidlijn van de metro wordt doorgetrokken.

Dat laatste lijkt een onvervulde wens te worden. Zaanstad heeft inmiddels toegezegd die twintigduizend woningen te gaan bouwen, maar in de laatste plannen van Amsterdam komt die metro niet meer voor: alleen een snelbus. En heel misschien een sneltram langs de Hemweg (en dus niet via Noord).

Amstelveen is met 3600 nieuwe Amsterdammers veruit het populairst, na Zaanstad volgen Almere (2000), Haarlemmermeer (1500), Diemen (1300) en Purmerend (900).

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *