Zaanstad: Denk aan uw snelheid (30 km)

Een tweetje van Zaanstad: “Zij zijn weer de weg op. Moet u met de auto op pad? Denk aan uw snelheid.”

Behalve de hashtag #daarkunjemeethuiskomen is de tweet voorzien van een foto van een dame op een fiets met kind achterop met een groot 30 km-bord in haar handen. Pleit Zaanstad voor 30 km op wegen waar mensen met kinderen rijden?

Dat zou een opmerkelijke actie zijn van een gemeente die invoering van 30 km op de Westzijde in Zaandam niet zo’n goed idee vindt. Een straat die door veel schoolgaande kinderen wordt gebruikt.

Voor veel leerlingen voert de route naar het Zaanlands Lyceum over de Westzijde. Basisscholen Et Buut en de Westerkim kunnen alleen maar bereikt worden via de Westzijde, ook wordt een nieuwe basisschool aan de Behouden Haven gepland.

Sonja Puhl van de Fietsersbond Zaanstreek pikte de tweet ook op: “Dus overal 30 km. Op de wegen waar fietsers rijden.”

De dame op de foto staat trouwens niet in Zaandam maar in Amsterdam-Oost langs de spoorlijn naar station Muiderpoort. Het is een actie van Verkeer en Meer, en dat is weer een onderafdeling van de Vervoersregio Amsterdam, en dat is een orgaan waar Zaanstad zelf deel vanuit maakt.

De campagne dateert al van een paar jaar geleden en is onlangs weer van stal gehaald: wel campagne voeren voor 30 km maar niet invoeren dus.

twitter 30 km zaanstad

Deel dit artikel:

5 reacties

 • Jaap Meeuwsen

  En 30 km is door allerlei juridisch geneuzel nog steeds niet mogelijk.
  Horen we nu niet al bijna drie maanden dat gezondheid en veiligheid voorop staan ?
  Invoeren die 30 m max dan. Zo moeilijk is dat niet.

  • Jan van Geffen

   Zaanstad wíl geen 30 km/uur op de Allanstraat (Westzaan), Weverstraat (Krommenie), Westzijde (Zaandam), … Maar de gemeente heeft het volste recht om daar 30 km/uur in te stellen.
   50 km/uur op een weg met fietsers is zeer ongewenst, botsingen komen véél harder aan dan bij 30 km/uur.

 • E. Renkema

  Blijft iedere keer boeiend om als automobilist die 30 rijdt ingehaald te worden door fietsers op electrische fietsen, sportfietsers, brommers, bromscooters e.d.

 • E. Renkema

  Vergeet nog te melden dat het Zuideinde in Oostzaan een heerlijk voorbeeld daarvoor is. Alhoewel daar de nodige (veel te veel) automobilisten waarschijnlijk de 3 van 30 aanzien voor een 5 of 6

 • J.Brinkmam

  Wij hebben een fietspad voor de deur waar auto’s welkom zijn. Je mag 30 km nou….. Zandvoort is er niks bij. Ook brommers rijden gemiddeld 50 a 60 km dat is 30 km te hard. Gemeente wil hier niks aan doen. Volgens de gemeente is het allemaal heel duidelijk dat je hier 30 km mag. Kom maar eens een dagje bekeuringen uitdelen je loopt binnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *