Burgemeester Hamming wil gaan kijken of Zaanstad een voorlichtingsactie kan opzetten “over de gevaren van het opvoeren van een fatbike.” Maar daar blijft het bij: gaan kijken of het zou kunnen.

Strenger handhaven gaat niet gebeuren. Dat was aanvankelijk wel gevraagd aan B&W van Zaanstad in een fatbike-motie, maar POV-raadslid Ton Brekelmans gooide roet in het eten: “er is al een tijdje geen gemeentepolitie meer. Dus die opdracht kan Zaanstad helemaal niet geven. (En Boa’s mogen daar niet op handhaven).

De indieners pasten het aan en vragen nu het te ‘bespreken’ met de politie. De motie werd unaniem gesteund. In Purmerend is de politie kennelijk wel op het spoor gezet, daar wordt wel actief gehandhaafd. In Zaanstad is dat volgens de politiewoordvoerder ‘geen prioriteit’.

Merel Kingma van D66 gooide nog een beetje extra roet in het eten: “waar ga je geld voor de voorlichting vandaan halen?” Indiener Natascha Stroo (GL) deed onder druk een voorstel: geld weghalen bij het preventief fouilleren. Daarmee werd het voorlichtingsplan vrijwel onhaalbaar.

Posters!

Maar De Orkaan biedt uitkomst: geheel grateloos voor niks hebben wij drie posters laten ontwerpen die in de hele Zaanstreek en op alle scholen kunnen worden opgehangen!

Poster 1: Vette Boete (dat is natuurlijk maar een grapje – zolang er niet wordt gehandhaafd, worden er ook geen boetes gegeven).
Poster 2: Hersenletsel (dat klopt dus wel)
Poster 3: Opgevoerd? Afgevoerd! (ook dat gaat waarschijnlijk niet gebereuren, pas na drie overtredingen wordt een voertuig in beslag genomen – maar als er niet beboet wordt, weet de politie dat natuurljk niet.

De motie werd ingediend door Natascha Stroo (GroenLinks), Jos Kerkhoven (Democratisch Zaanstad), Geert Rijken (PvdA), Casper Davelaar (VVD), Menno de Haas (ROSA), Anna de Groot (SP) en Hanneke Veurink (ChristenUnie).

Lees ook: Zaanstad, Oostzaan en Wormerland: verbied opvoeren van fatbikes

Door Piet Bakker. Posters: @OrkaanDesign / foto’s: Michel Schermer.