Zaanstad gaat hertellen: één stem kan de doorslag geven

In een ultrakorte vergadering van nauwelijks 20 minuten, besloot de ‘oude’ gemeenteraad van Zaanstad unaniem dat de ruim 62.556 stemmen die op 21 maart zijn uitgebracht om de ‘nieuwe’ raad te kiezen, opnieuw geteld moeten worden.

Dan wordt duidelijk of de laatste – negende – restzetel naar ROSA gaat of naar de Partij voor de Dieren.

Bekijk ook: filmpje hertelling

Volgens de huidige telling gaat die zetel naar ROSA, maar de PvdD kwam slechts één stem tekort. Met 287 ongeldige stemmen en verschillen tussen het aantal uitgebrachte stemmen en het aantal kiezers (ingeleverde stempassen) bij 34 stembureaus, zouden er wel degelijk kleine verschillen kunnen optreden.

De openbare hertelling is op woensdag 28 maart in hotel Inntel en begint om 8.00 uur. Daarbij is een vertegenwoordiger van de Kiesraad aanwezig. Per stembureau zullen de stemmen worden herteld door veertig tellers.

Aan het eind van de dag komt het Centraal Stembureau opnieuw bijeen om de resultaten bekend te maken. Er kan een nieuwe zetelverdeling uitrollen.

Woensdagavond wordt afscheid genomen van de vertrekkende raadsleden. Donderdagavond wordt de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd.

De foto is een screenshot van de live-stream van de raadsvergadering, Ruud Pauw van ROSA was aanvankelijk tegen hertellen maar herzag die mening toen een en ruime meerderheid voor was. Op de achtergrond Judit Raa van de Partij voor de Dieren.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *