Zaanstad: gekmakende geheimhouding

Het Zaanse Bakkertje (Zaandijk) stuurt een brief aan de gemeenteraad over een terrasvergunning die is aangevraagd. Wat hun probleem is mogen we niet weten.

Een bewoner van de Zaanweg in Wormerveer schrijft een brief over de verkeersveiligheid van Zaanweg. Wat staat daarin? Mogen we niet weten.

De ‘bewonerscommissie sportparken Provily en Slibkuil‘ stuurt een brief aan de raad. Het wordt eentonig: ook dat is geheim.

Zaanstad heeft een obsessie met geheimhouding. Ze beroepen zich op Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), ze verwijzen naar briefschrijvers die anoniem willen blijven of stellen dat een brief later wel aan de orde komt in een bijeenkomst van het Zaanstad Beraad.

We hebben het eerder (I) geschreven (II) en we schrijven het nogmaals: geheimdoenerij over brieven die onderdeel horen te zijn van een openbaar proces (het beraad in de gemeenteraad) kan niet. Deze behoren openbaar te zijn. Briefschrijvers moeten daarop gewezen worden, B&W mogen zich niet achter de AVG verschuilen en de gemeenteraad moet zich niet bij deze oprukkende beslotenheid neerleggen.

Wie wil dat een openbaar lichaam (de raad) zich met zijn of haar zaak bemoeit, moet zelf de klacht of vraag ook openbaar maken.

Het is helemaal potsierlijk omdat iedereen weet wat er aan de hand is: ontevredenheid over de onveilige verkeerssituatie in de Zaanbocht en bewoners van Provily/Slibkuil die zich in de maling genomen voelen door gemeente en projectontwikkelaar. Bij het terras wil de bakker weten wat hij moet doen om een terras te beginnen. (Het eerdere gedoe rond het terras van Groeneveld staat daarbuiten).

Openbare zaken waar in alle openbaarheid over besloten en gepraat moet kunnen worden.

Harrie van der Laan van de POV heeft over één van de zaken al vragen aan het college gesteld. Zij hadden in een motie gepleit om aan deze geheimdoenerij een eind te maken. De motie werd aangenomen maar is kennelijk nog niet in beleid omgezet.

Deel dit artikel:

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *