De gemeente Zaanstad onderzoekt of de uitbetaling van de energietoeslag wel helemaal goed is gegaan. Zo’n 70 à 100 gevallen worden aan een nadere analyse onderworpen.

De Orkaan ontving vandaag signalen dat in sommige gevallen meerdere mensen in één huishouden een toeslag hebben ontvangen. Dat zou niet mogelijk moeten zijn omdat de toeslag per huishouden wordt uitbetaald.

Een woordvoerder van de gemeente Zaanstad laat op vragen van De Orkaan weten dat, omdat de criteria verruimd zijn, wordt onderzocht of de toeslag in alle gevallen terecht is uitgekeerd.

Dat is nog een ‘hele puzzel’ aldus de gemeente, zo vlak voor het weekend. En het gaat ook nog eens om forse bedragen (€ 800 tot € 1.400) voor een ‘kwetsbare’ groep.

De criteria bij Zaanstad zijn verruimd ten opzichte van de landelijke richtlijn die huishoudens tot 120 procent van van de bijstandsnorm omvat. Zaanstad geeft die groep € 1.400. Maar de gemeente heeft ook inkomens tot 130 procent van de bijstandsnorm in de regeling betrokken (€ 1.100 toeslag) en de inkomens tot 140 procent van de bijstandsnorm (€ 800 toeslag). Deze ‘verruiming’ zou mogelijk tot onterechte uitbetalingen hebben geleid.

Voor de huishoudens die vorig jaar de energietoeslag hebben ontvangen wordt getoetst of zij ook dit jaar weer in aanmerking komen. Als dat zo is, krijgen ze de energietoeslag automatisch overgemaakt in november. Inwoners die het bedrag niet automatisch ontvangen, moesten zelf de toeslag aanvragen.

Daarnaast zou er in sommige gevallen vertraging zijn opgetreden bij de uitbetaling aan mensen die er recht op hebben en vorig jaar automatisch gestort kregen.

UPDATE 4 december 2023: Zaanstad onderzoekt 300 uitbetalingen energietoeslag 

Door Piet Bakker. Bronnen: woordvoerder Zaanstad, tips van Orkaan-lezers.