Zaanstad opnieuw in de fout met ‘bemesting’

Zaanstad dumpt gefermenteerd bladafval met mondkapjes en blikjes in de natuur plus ligvelden, wat een vuilnishoop is de Jagersplas geworden!

Aan het woord – aan de tweet – is SP-raadslid in Zaanstad Roland van Braam die met David Sluis een wandeling langs de Jagersplas maakte. Van Braam gaat vragen stellen, maar wij graven in ons geheugen…

In april 2020 trof Orkaan-lezer Berber Govaars een soortgelijke vervuiling aan in Krommenie (bij de Grote en Kleine Beer flats). Andere lezers hadden zulke vervuiling in Wormerveer (Noordsterpark) aangetroffen. Na een melding werd het snel opgeruimd. Maar in oktober was het weer raak: opnieuw in Krommenie, maar ook in Assendelft, Kogerveld en bij de Jagersplas (toen ook al).

Bokashi

De woordvoerder van groen-wethouder Gerard Slegers liet destijds weten dat het om een onjuiste toepassing van de ‘Bokashi methode’ ging;

“Afdeling Wijkbeheer en onderhoud verzamelt gedurende het jaar groenafval en zet dit op een hoop om het te laten fermenteren. Dat is de Bokashi methode. De reststof van deze methode wordt uitgereden over grasvelden als een soort bemesting.”

In opdracht van Zaanstad voert een aannemer dat uit waarbij het verzamelde groen wordt gecontroleerd op vervuiling zoals zwerfvuil en plastic. In Saendelft en Krommenie was dat niet goed gegaan aldus de gemeente. De vervuiling werd verwijderd. Dat ook op andere plekken zoals de Jagersplas en het Noordsterpark, de Bokashi methode werd onjuist toegepast, werd ‘meegenomen’ aldus Zaanstad.

Zaanstad past Bokashi toe sinds begin 2020:

“Zo’n 700 ton gaan we de komende weken verwerken tot zogeheten Bokashi. Bij Bokashi worden organische resten (resten van planten, bladeren e.d.) op een biologische manier omgezet in een belangrijke voedingsbron voor al het bodemleven.”

Glasscherven

Ook de groenstrook langs de Laan der Vrijheid in Zaandam zou vervuild zijn waarbij er ook glasscherven in het gras zijn terecht gekomen. Ook kwamen er meldingen binnen uit Poelenburg, het Veldpark en de verzetsbuurt in Zaandam. Alles duidt erop dat het groenafval structureel verontreinigd is.

De SP gaat vragen stellen (in oktober stelde Marianne de Boer van LZ ook al vragen).

Lees: Zaanstad: plastic ‘bemesting’ onvoldoende gecontroleerd

Deel dit artikel:

17 reacties

 • P.Hoogkamer

  Als je al die bladeren in de herfst laat liggen dan scheelt dat wegblaasgeld. kosten koop de bladerenjesgeld en verspreiddebladerengeld. en ruim de troepopgeld.

  Laten liggen van bladeren in de herfst is het zelfde en bereik je het zelfde resultaat in de bodem en het gewas. veel bodemleven bacterien en vogel en egelplezier.
  maja dit is geld kostend beleid,..maar dan hoor je wel bij de Bokashi hipstergemeente

 • Frank Peter

  Het is een grof schandaal wat de gemeente hier uitvoert. Al op de eerste dag van uitrijden in het Jagersveld melding gemaakt van enorme hoeveelheden straatafval tussen de stinkende blaadjes. Geen reactie mogen ontvangen van de gemeente. Om eea te verdoezelen hebben ze later de grasmaaier eroverheen gehaald, wat resulteerde in nóg meer ellende ; kapotgescheurde mondkapjes, versnipperde blikjes (leuk voor hondenpootjes!!) en gemalen plastic. Tweede uitrijronde nog idioter ; de bokashi is toen samen met een soort rotte takkenafval (ook ernstig vervuild met straatvuil!!) op random plekken in een dikke laag gedumpt. Ook hier de gemeente attent op gemaakt. Bijkomend probleem is, als kroon op het werk, dat de machines die gebruikt worden zo zwaar zijn dat alle bermen naast de paden ook nog eens kapot gereden worden… Zou wel eens willen weten wie dit allemaal bedacht heeft eerlijk gezegd!

 • Bernhard Boot

  Het is te triest om hier nog op te reageren. Verplicht stellen voor alle ambtenaren en bestuurders die hier verantwoordelijk voor zijn, dit op hun vrije zaterdag of zondag op te ruimen. Maar het lijkt mij ook hoog tijd dat de bezem door dit management gaat. Wel een schone graag!

 • Kick van der Horst

  Ik dacht dat op schrale grond meer bloemen groeien? Beter voor bijen en vlinders en leuker om naar te kijken dan zo’n saai gazon.

  Bokashi is voorfermenteren. Je kunt denk ik beter wormencompost gebruiken. Dat stinkt niet en je zou het kunnen zeven voor je het uitstrooit.

 • Josefien Gigengack

  Het is te hopen dat er geen honden ziek gaan worden. In het ‘hondenpark’ Noordsterpark in Wormerveer zie je honden deze troep eten. En echt bijna alle honden vreten hier van. Geen idee wat er tussen zit, en hoop niks giftigs. Het hadden we het al over de geur gehad? De mondkapjes komen hier echt heel goed van pas.

 • Nico de Haan

  Hier in de Zeeheldenbuurt Wormerveer is ook een hele berg stank gedropt. De buren hebben de Gemeente gevraagd deze rommel NIET te verspreiden en weg te halen. Verspreiden gaat iig niet gebeuren want de buren gaat er voor liggen.

  Het zit echt vol met plastic, brokken hout, glas en wat al niet meer. Ik zelf woon al 34 jaar in deze buurt en heb dit nog nooit meegemaakt.

  • Miep de koning

   Ja hier ook langs het water ,achter de lijsterstraat ,zit veel troep in de bemesting stukkende blikjes plastic en weet niet wat nog meer ,maar moest steeds hond waarschuwen dat hij het niet op met eten ,gelukkig met een schreeuw laat hij het vallen ,,maar ben er echt niet blij mee ,lijkt wel van de vuilnisbelt te komen ,is niet erg als het maar schoon gefilterd is

  • Annette Kaper

   Weg met die vieze bende en al die rotzooi die er tussen ligt.De grasvelden waren zo mooi groen nu is daar niks meer van over.Echt zo zonde.En kan je nergens meer met de hond lopen.

 • Liesbeth weites

  Door heel wormerveer zijn ze bezig. Nu gelukkig nog droog, maar zodra het gaat regenen is de troep en de stank niet te harden. Mijn hond ligt erin te rollen.

 • Erik van den Berg

  Staatsbosbeheer doet iets soortgelijks door paden te verharden met een natuurlijk materiaal waar echter wel een paar procent vervuiling in mag zitten. Het resultaat is dat er gewoon afval in de natuur gestort wordt door Staatsbosbeheer zelf. Er was daar een paar maanden geleden een rapportage over op TV.
  Wat de gemeente Zaanstad doet is eigenlijk hetzelfde. Van achter een buro lijkt het alsof je kosten bespaard door een relatief goedkoop product te kopen. Door de ‘slechts’ paar procent vervuiling die er in mag zitten bis dat product echter 100 procent ongeschikt om op openbaar terrein te gebruiken

 • Steven van 't Veer

  Als ik het goed begrepen heb is het bladafval eerst binnen de gemeente verzameld om centraal te laten fermenteren. Een jaar later wordt het gebruikt in de plantsoenen. Daar kwam het dus vandaan. De troep die erin zit, zit er al in als het wordt verzameld en is dus het afval dat we van ons afgooien in de openbare ruimte.
  Het helpt dus als we gewoon wat beter met ons afval omgaan. Anderzijds kun je als gemeente besluiten dat dit niet geschikt is zolang de openbare ruimte zo vervuild is.

 • Bert Versteeg

  Het zal toch niet zo zijn dat de gemeente het straatvuil en bladeren dat wordt opgeveegd door hun veegzuigwagens gebruikt in bermen, parken en plantsoenen?
  Anders is het niet te verklaren dat er zoveel troep in deze “grond”zit.
  Vuil afkomstig uit goten van straten kan ook chemisch afval zoals vloeistoffen (olie, koelvloeistof, brandstof etc afkomstig uit auto`s bevatten.
  Bij veel regen zullen deze vloeistoffen in het putje , en dus veelal in het oppervlaktewater, verdwijnen maar is het een tijdje droog komt dit gewoon tussen het vuil terecht.

 • Daantje Kramer

  Gisteren werd deze troep weer uitgestrooid bij de Kleine en Grote Beer in Krommenie. Je rook het al van verre. Ik hoop zó dat de vervuiling mee valt, want het idee op zich is niet zo gek. Bladafval wordt namelijk vanzelf vruchtbare compost.

 • Weg met die troep. Het stinkt en er zit glas in en plastic en wie weet ook nog giftige stoffen.Zo ga je niet met de natuur om en dan de dieren die troep binnen krijgen, ziek kunnen worden. Waar zijn jullie gemeente in godsnaam mee bezig,?. Dit is niet gezond. Weg speelvelden voor kinderen niemand heeft hier iets aan.Dit kan ook op een andere mannier gras groeit vanzelf en heeft deze troep miet nodig. Weg ermee.:-)

 • Gre Luttik

  En al deze vragen moet de woordvoerder van de groen-wethouder adequaat beantwoorden? Was de wethouder Slegers misschien al aan het opruimen? Dat zou hem wel sieren. Overigens kan hij zijn ergernis over de rommeltjes op straat dan even vergeten. Dus straks alles opgelost?
  Sorry lezers. Ik vindt deze vieze zooi net zo erg als iedereen. De verantwoordelijken zijn jammer genoeg niet te achterhalen, dat lijkt er op in ieder geval.

 • J. Waerts

  Er is geen controle door de Gemeente voordat dit uitgestrooid wordt op grasvelden waar kinderen spelen, dieren worden uitgelaten.
  Als consument wordt je geacht je afval netjes te scheiden, maar Zaanstad gooit hier met de pet naar. De zoveelste misser in Zaanstad!
  In de berm langs de Westerstraat in Wormerveer zag ik mondkapjes, plastic en ander afval tussen de Bokashi op het gras. Ik heb foto’s gemaakt en stuur deze met mijn mail als klacht naar de Gemeente Zaanstad. Ben benieuwd wat ze met zoveel klachten hierover gaan doen??

 • J. Waerts

  Inmiddels heb ik per mail een melding gedaan bij de Gemeente, met foto’s van de plekken waar ik plastic enz. heb gezien.
  Het antwoord daarop was: letterlijk:

  Bedankt voor u melding. Er word wel degelijk gecontroleerd hier op er is gisteren ook nog gekeken naar de samenstelling hiervan en fotos van gemaakt .
  Ook wordt er als er uitgestrooid is ook nog door een team alles na gelopen .
  Met vriendelijke groet wijkbeheer en onderhoud. ”

  Al onze klachten worden gewoonweg van tafel geveegd, totaal genegeerd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *