Zaanstad plant woningen in ‘beperkingsgebieden’ Schiphol

Volgens Natuur en Milieu Noord-Holland zijn er in Zaanstad ruim 9000 woningen gepland in gebieden waar tot voor kort nauwelijks gebouwd mocht worden in verband met de geluidscontouren van Schiphol.

Omdat per 1 januari 2018 de wet is aangepast kunnen gemeenten en provincie nu zelf ontheffing verlenen (in plaats van het rijk) om binnen die zones te bouwen.

In Zaanstad gaat het om 218 binnen het LIB-4 ‘kerngebied’ en 7.148 woningen in het ruimere LIB-5-gebied. Daarnaast zijn 2.174 woningen gepland binnen een straal van 1500 meter van het LIB-5-gebied. Volgens Natuur en Milieu zullen ook bewoners in die gebieden last van geluid ondervinden. In potentie gaat het om 9.500 ‘nieuwe’ bewoners die in die gebieden zouden kunnen gaan wonen.

In de hele Metropoolregio Amsterdam gaat het om 6.366 nieuwe woningen in het LIB-4-gebied, bijna 28.000 in het LIB-5-gebied en bijna 46.000 woningen binnen 1500 meter van het LIB-5-gebied. Totaal: 80.000 woningen met ruim 170.000 bewoners.

In Zaanstad lijkt het vooral te gaan om woningen in Saendelft, Hembrugterrein en Achtersluispolder (pagina 33 van het rapport). Hier het volledige rapport van Natuur en Milieu.

Bewoners van deze woningen moeten gewaarschuwd worden voor eventuele geluidshinder. Schiphol en de luchtvaartsector zijn daarmee gevrijwaard van claims achteraf.

Wat de gevolgen zullen zijn van een eventuele overschrijding van de grens van 500.000 vliegbewegingen waar Schiphol op aanstuurt, is niet bekend.

Deel dit artikel:

10 reacties

 • Evert Hartog

  Aha, ik ruik geld, want ik woon precies onder de aanvliegroute van de zwanenburgbaan, met uitzocht op de landings route van de polderbaan. Ik ben niet gewaarschuwd toen Ik dit huis kocht in 2010! En als ik “gewaarschuwd worden” letterlijk moet nemen dan moet dat nog gebeuren, maar achteraf heeft dat geen zin meer. Waar kan ik de claim indienen!

  • Egbert Visser

   Mensen kopen nu eenmaal woningen met oogkleppen op! Ze kijken naar het huis en de tuin en eventueel nog of er een winkelcentrum of school in de buurt is maar verder kijken ze niet.
   Iedereen weet dat de Zaanstreek in de nabijheid van Schiphol ligt dus is er kans van overvliegende vliegtuigen.
   Fijnstof wordt niet alleen veroorzaakt door vliegtuigen maar ook door het wegverkeer, de industrie, de scheepvaart of de BBQ van je buren en als je tafeltje zwart is geworden dan pak je even een doekje en maak je het schoon!
   Als ik in mijn tuin zit dan ligt de verrekijker binnen handbereik om overvliegende Boeings en Airbussen te bekijken!

 • Brabozaankanter

  Gewaarschuwd worden ? je merkt dat toch meteen op als je daar rondloopt dat drukke vliegverkeer boven de zaanstreek.
  Ik vind (ultra) fijnstof uitstoot overigens een stuk erger dan vlieglawaai

  • André van Beveren

   Fijnstof? Gewoon zwart vuil. Laat je tuinmeubelen maar eens een korte tijd ongewassen staan. Vooral tafels. Het zwart van de fijnstof is ter smerig om te zien

 • Monique

  Vrijspel voor Schiphol, maar dat was al zo. Alleen nu mag je er niets meer van zeggen. Deze vrijgeving ondermijnt ook de positie van andere benadeelden rondom Schiphol en in de Zaanstreek.

 • Egbert Visser

  Je weet dat als je daar gaat wonen je overlast van vliegtuigen kunt hebben.
  Mensen die lopen te zeiken over vliegtuiglawaai hebben er vaak zelf voor gekozen daar te gaan wonen. Het vliegtuiglawaai boven de Zaanstreek is zelfs stukken minder geworden door de inzet van veel stillere vliegtuigen, het gebruik van krachtigere motoren en het verleggen van de aanvliegroutes.
  Maar mensen hebben altijd wat te zeuren, als gaan ze op de heide wonen dan mekkeren ze nog over het zoemen van muggen!

  • ikkeook

   op de hei zijn geen muggen, die hebben water nodig om zich voort te planten

  • Gre Luttik

   Aan de westkant van mijn huis de overvliegende “tuigen”. Aan de oostkant een drukke doorgaande straat. In het z.w en z.o de nu door broei stinkende kolenbergen. Kom eens gezellig bij me buiten zitten.

 • Mark

  Dat weet je inderdaad als je daar gaat wonen. Wat ze je niet vertellen is dat de geluidscontour van schiphol meer een soort richtlijn is en dat veel vliegtuigen daar behoorlijk van afwijken. Station krommenie-assendelft is blijkbaar een mooi mikpunt. Het is toch eigenlijk bizar dat boven Saendelft de wielen al uitgaan?

  En stillere vliegtuigen zijn voorlopig een fabeltje, zeker als je kijkt naar de 747 vrachtvliegtuigen. Las wel dat de klm de oude 747’s uit de vloot haalt. Ben benieuwd hoe lang ik nog de klok gelijk kan zetten op de KL855 naar Seoul die om onverklaarbare redenen altijd naar het noorden opstijgt.

 • Bruce

  Als ik eerlijk ben is het geluid voor mij inmiddels als de cacaolucht – ik merk het eigenlijk niet, tenzij bezoek er op wijst of ik een hele tijd weg ben geweest met vakantie. Ik lig er in ieder geval niet wakker van.

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *