Zaanstad: Sint-begroting ‘op koers’

Zaanstad heeft de intocht van Sinterklaas begroot op € 600.000. De “zeer globale begroting” is gebaseerd op de vorige intocht in Dokkum.

Van dat bedrag moet € 150.000 gefinancierd worden “via externe middelen”. Wormerland sponsort voor € 10.000.

Volgens Geralt Lammers, woordvoerder van burgemeester Hamming, ligt Zaanstad “voor beide bedragen op koers.”

Om de gulle gevers (en andere ‘betrokken ondernemers’) te bedanken, organiseerde Zaanstad vorige week een ontbijtje bij Brouwerij Hoop (de foto boven komt uit deze tweet):

Wie extern bijdragen, wil Zaanstad (nog) niet bekend maken (“achteraf volgt een financiële verantwoording aan de raad”) maar de gemeente Wormerland draagt in ieder geval € 10.000 bij. Wethouder Rob Berkhout was blij met de aandacht die Wormer kreeg in het Sinterklaasjournaal.

De Orkaan antwoordde dat zoiets een goede deal was: Zaanstad betaalt en Wormerland profiteert. Nee, antwoordde Berkhout “Wormerland betaalt mee hoor 🤑”. Raadslid Hans Kramer (D66) keek daar van op.

Desgevraagd zegt Berkhout dat Wormerland wel wat terugkrijgt voor haar bijdrage:

“Het is een recent besluit dat in de najaarsnota staat. (…) Het is € 10.000; wij doen mee in het project en hebben een zwaaimoment bij de Bartelsluisbrug en aldaar een evenemententerreintje en zijn aan onze zijde ook druk met afzettingen en verkeersregelaars et cetera.”

Zaanstad stelde dat de “overige bijdrage zoveel mogelijk via sponsoring en externe partijen zal worden binnengehaald. Hierbij wordt gedacht aan de provincie, ministeries, sponsoring, ondernemersverenigingen en verkoop van standplaatsen” (En aan de gemeente Wormerland dus. Ook bekend is dat de Rabobank een flink stuk aan de Zaan heeft ingehuurd voor haar relaties).

De gemeente laat weten dat er geen bijdrage aan de NTR wordt betaald en dat het niet doorgaan van drie dialoogavonden niks kost. Waar De Orkaan benieuwd naar is, zijn onder meer de kosten voor:

 • de speciale Sint-communicatie door bijvoorbeeld Bart Scholten, de vaste filmpjesmaker en de standaard ontwerper.
 • de kosten voor de website, kleurplaten, mijters en pakpapier.
 • de beveiligingskosten en andere facilitaire kosten die door de gemeente gemaakt moeten worden.
 • de kosten voor de bijeenkomst in Taets.
 • de kosten voor bijeenkomsten met bewoners, jongeren, scholieren (ombudsman).
 • de inhuur van het ‘professionele evenementenbureau’ Vinke.

(en de dranghekversiering en de politie-inzet)

Deel dit artikel:

5 reacties

 • Arie

  “bekend is dat de Rabobank een flink stuk aan de Zaan heeft ingehuurd voor haar relaties” … Tja, men heeft het wel steeds over het kinderfeest maar uiteindelijk is het natuurlijk vooral een feestje voor de volwassenen. Voor de gemeente Zaanstad om lekker zichzelf te promoten, voor de NTR om een exclusief en goed bekeken TV spektakel op te tuigen, en voor de sponsoren, relaties en vrindjes om wat exclusieve staan- en zitplaatsjes te scoren langs de route.

  Zitten de kinderen echt te wachten op een mediaspektakel waar 6 ton is uitgegeven om de Zaanse Schans op slot te zetten met hekken, beveiligingscamera’s, wegblokkades en parkeermaatregelen? Zouden ze niet het Sinterklaasjournaal in de huidige vorm kunnen laten en in plaats van een grote landelijke intocht ieder jaar verslag kunnen doen van een plaatselijke intocht ergens in Nederland, met een klein team met camera’s op de schouder?

  Als peuter vond ik de sinterklaas op school of in het plaatselijke winkelcentrum ook al machtig mooi. Handvol pepernoten, een chocoladereep in je schoen en een avondje kadootjes uitpakken met je familie. Waar draait sinterklaas nou eigenlijk om?

  • Nicky075

   Uiteindelijk draait het om commercie. Inderdaad die onzin als “het is een kinderfeest”, waarom laat je de kinderen er niet over oordelen dan? Mocht deze traditie verdwijnen dan is er geen kind die er een nacht minder om slaapt.

  • Alexandra

   Helemaal met je eens! En de NTR zou gemeente Zaanstad moeten betalen. De omroep verdient hier toch gewoon aan?

 • Ruud

  Ik heb zomaar het wilde idee dat die kosten heel erg ruim ruim overschreden gaan worden.
  Laat ik eens een kleine proefschatting doen
  600 extra politiegenten a 50 euro per uur.en dat dan van 8 uur in de ochtend tot 4 uur in de middag Verdere Beveiligingskosten (dranghekken camerasystemen, wegbewijzering, enz enz enz…

  Beste Orkaanredactie… wilt u ons op de hoogte brengen ?

  (gaat vast sparen voor verhoogde gemeentebelasting 2019 ;-)….)

  • De Orkaan

   De politieinzet zal waarschijnljk niet voor rekening van de gemeente zijn, ook bij voetbalwedstrijden en andere ‘evenementen’ is dat nog niet het geval. Maar we gaan het vragen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *