Zaanstad: vooral vergunningen voor koopwoningen

Zaanstad gaf in 2019 voor 346 nieuw te bouwen woningen een vergunning af. In 342 gevallen was dat voor een koopwoning, in 4 gevallen (1 procent) betrof het een huurwoning.

Dat aantal van 4 is een laagterecord op het gebied van vergunningen voor huurwoningen. In 2018 werd er voor 115 huurwoningen een vergunning verleend (357 voor koophuizen).

Dat blijkt uit cijfers van het CBS over vergunningen voor nieuw te bouwen woningen in Nederlandse gemeenten.

“In 2019 werd voor ruim 57 duizend nieuw te bouwen woningen een vergunning afgegeven. Dat is 18 procent minder vergunde nieuwbouwwoningen dan in 2018. Een derde van de vergunde nieuwbouwwoningen zijn huurwoningen, twee derde koopwoningen.”

In Zaanstad was de daling van het totaal aantal verleende vergunningen 27 procent.

Volgens het CBS is het percentage vergunningen voor huurwoningen vooral in Utrecht en Amsterdam (68 procent) hoog. In Groningen en Tilburg is de verhouding huur- en koopwoningen ongeveer gelijk.

In Wormerland waren 62 van de 207 vergunningen voor huurwoningen (30 procent), in Oostzaan ging het om 33 van de 39 woningen (85 procent) in 2019.

Gemiddeld over de laatste vijf jaar wordt in Zaanstad bijna 20 procent van vergunningen voor huurwoningen verleend, in Wormerland is dat 22 procent, in Oostzaan 50 procent. In Zaanstad gaat het in die periode om 350 huurwoningen en 1500 koopwoningen, in Wormerland om 135 huur- en bijna 500 koopwoningen, Oostzaan om 100 woningen in totaal.

Het aantal vergunningen is een indicatie van wat er daadwerkelijk gebouwd kan worden, maar soms kan dat nog jaren duren. In 2018 werden door Zaanstad 470 vergunningen afgegeven, een jaar later, in 2019, werden 520 nieuwbouwhuizen gerealiseerd.

koop huur zaanstad cbs

Zaanstad

 

koop huur wormerland cbs

Wormerland

 

koop huur oostzaan cbs

Oostzaan


Bronnen: CBS persbericht en CBS Statline, eerdere berichten op De Orkaan, foto boven: De Makelaar aan de Provincialeweg in Zaandam (De Orkaan), de gemeente wilde huurwoningen laten bouwen maar de ontwikkelaar koos voor koopappartementen. Grafieken door De Orkaan op basis van gegevens van CBS Statline.

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Luuk de Jong

    Dat er direct na WO 2 woningnood was is begrijpelijk. Alle overheden bij elkaar hebben dat 75 jaar later nog NIET kunnen of willen oplossen. Begin eens om huizen niet aan beleggers te verkopen, die hebben alleen maar oog voor nog meer geld en bieden meer dan een hard werkend stel kan betalen. In ons koopcontract staat dat het alleen doorverkocht mag worden voor EIGEN BEWONING. En zo hoort het. Als senioren een groot huis huren en ze willen kleiner, wat huur doorstroming bevorderd, moeten ze bijna altijd MEER HUUR gaan betalen. Dus dan blijven ze maar in dat te grote huis wonen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *