Meten is weten. En om te weten hoeveel decibellen de vliegtuigen boven Zaanstad veroorzaken, wil Zaanstad gebruik gaan maken van de Explane-app van Schiphol Watch.

Ook Amsterdam en Rotterdam gaan volgens Schiphol Watch gebruik maken van de app.

Winnie de Wit van de werkgroep Saense Onderwonenden Schiphol (SOS) maakte de plannen van Zaanstad via Twitter bekend nadat wethouder Wessel Breunesse op bezoek was geweest bij de werkgroep.

Breunesse zegt tegen De Orkaan dat het voorstel eerst nog wel langs de raad moet:

“Ik heb dat in een overleg met de SOS werkgroep toegezegd. De raad wordt daarover in januari met een raadsinformatiebrief geïnformeerd. Dan neem ik ook het hele Schipholdossier mee: uitvoering moties, de Zaanse inzet, landelijke ontwikkelingen en dus ook de app voor metingen.”

Met behulp van de app wordt vliegtuiggeluid direct gemeten, ook wordt de hoogte van het vliegtuig aangegeven en is te zien om welke vlucht het gaat. Boven de kaart van Assendelft die Explane maakte.

Volgens Schiphol Watch maken Breunesse en de milieuambtenaar van Zaanstad nu al zelf gebruik van de app die al meer dan 100.000 keer gedownload is.

Hier de tweet van Winnie waarin zij het nieuws aankondigde.

Zaanpeiling

Zaanstad weet hoeveel overlast inwoners van Zaanstad hebben van vliegtuiggeluid dankzij de Zaanpeiling 2018. Vliegtuiggeluid levert volgens inwoners veel meer ‘ernstige hinder’ op dan geluid van auto’s of industrie. Het gemiddelde in Zaanstad is 17 procent, in Assendelft ligt dat op 54 en 43 procent, in Krommenie om 36 en 30 procent. Ook Westzaan heeft meer dan gemiddeld last. Wormerveer scoort onder het gemiddelde.

overlast auto vliegtuig 2018 zaanpeiling
Ernstige overlast van auto’s, vliegtuigen en industrie (2018, Zaanpeiling)

Als ernstige en enige geluidshinder van vliegtuigen bij elkaar worden opgeteld staat Assendelft-Zuid ’trots’ op kop met in totaal 87 procent van de inwoners die daar op de een of andere manier last van hebben. In Assendelft-Noord gaat het om 75 procent. Ook Krommenie, Westzaan en Wormerveer scoren bovengemiddeld.

overlast vliegtuig 2018 zaanpeiling
Overlast vliegtuiggeluid (2018, Zaanpeiling)

Voor het artikel is gebruik gemaakt van een stuk op de website van Schiphol Watch, de website en app van Explane, een tweet van Winnie de Wit en een reactie van wethouder Wessel Breunesse waarom De Orkaan gevaagd had. Het kaartje is gemaakt op basis van postcode-selectie op de website van Explane. De data uit de Zaanpeiling is door De Orkaan gedownload en in een eigen grafiek gezet.