Het persbericht: “Op zaterdag 13 april viert Havens & Vaarwegen de Dag van de Binnenvaart! Zaterdag is er tussen 10.00 en 16.00 uur van alles te doen in en rondom het Havenkantoor in Zaandam. Bezoekers kunnen gratis een kijkje nemen in de Centrale Post op het Havenkantoor, waar 15 Zaanse bruggen op afstand worden bediend.

Het gebeurt dus op verschillende locaties in en rondom het Havenkantoor aan Westkade 2 in Zaandam. De ‘nautische operators’ die op afstand de bruggen en sluizen bedienen zorgen ervoor dat jaarlijks zo’n 6.400 binnenvaartschepen en 3.000 recreatievaartuigen over de Zaan kunnen varen.

“Samen vervoeren de binnenvaartschepen meer dan 2 miljoen ton aan goederen, wat gelijk staat aan zo’n 60.000 vrachtwagens.”

Behalve kijken, mag je ook meevaren:

“In de buurt van het Havenkantoor liggen verschillende schepen waar bezoekers aan boord mogen. Iedereen mag een kijkje nemen in de machinekamer en stuurhut van bijvoorbeeld een stoomschip, een sleepboot en een brandblusboot. De schepen liggen langs de Prins Hendrikkade, de Burcht en de Bodekade. Bezoekers kunnen zelfs een rondje meevaren op één van de patrouilleboten van de gemeente of op een ruim 100 jaar oud stoomschip.”

Bij de Hondsbossche Sluis (de kleine oude sluis die overigens eigenlijk Groote Sluis heet) vertellen vrijwilligers die de sluis bedienen over hun werk. Het Kapiteinskoor komt langs voor een optreden. Wat kost het? Niks dus!

Door Piet Bakker. Bron: persbericht Zaanstad, foto van De Orkaan; boot Zaanstad vaart uit de Hondsbossche Sluis, op de achtergrond niet minder dan drie cruiseschepen en twee andere recreatieboten voor toeristen op de Voorzaan.